Rusya’da fırsatlar artıyor amma...
Geçtiğimiz hafta Rus yönetiminin, kendilerine yaptırım uygulayan bir grup ülkeden aldıkları bazı ürünlerin, o ülkelerden ithalatına kısıtlama getirdiklerinden söz etmiş ve bunun da Türk ihracatçıları için fırsat olabileceğinden bahsetmiştik. Görsel ve yazılı medyada da kaç zamandır bu konu gündeme getirilip işleniyor.
Bu haberleri duyan birçok üreticinin de kanının kaynadığını hissetmemek mümkün değil. Doğaldır, siz birşeyler üreteceksiniz, onun ihracat pazarının genişlediği ve alıcının da pek alımkâr olduğu davul zurna ile sürekli vurgulanacak ve siz de ihracatçı olmasanız bile, kaçınılmaz biçimde ilgi duyacaksınız.
Buraya kadar haberler iyi... Daha iyisi Rus tarafının beyanatları. Cihan Haber Ajansı’nın haberine göre, Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Başkanı Danışmanı Aleksey Alekseyenko, Ankara’da yapılan gıda ticareti görüşmelerinin başarılı geçtiğini söylemiş.
Alekseyenko, “Başkanlığını benim yaptığım Rosselhoznadzor heyeti bugün Ankara’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil ile görüşmeler yaptı. Olumlu geçti görüşmeler. Rusya piyasasına yeni Türk gıda ürünlerinin girişi hususunda anlaştık. Şimdilik rakam vermek istemiyorum. Süt, yumurta, tavuk eti, balık, damızlık hayvanlar ve başka gıda ürünlerin sevkiyatı söz konusu. Şöyle özetlemek istiyorum: Türkiye’de gıda sanayisi üreticiler için kapımızı açıyoruz. Gerisi ise artık Türk işadamlarına kalmış.” demiş.
Geçen hafta da sözünü ettiğimiz gibi Rus piyasasına yönelik iş yapacak olan iş insanlarımızın, Rus tarafının aradığı koşullar hakkında açık, net ve anlaşılır biçimde bilgilendirilmesini sağlayalım. Bu görev özellikle devlete, İhracatçı Birliklerine vb. STK’lara düşüyor.
Rusya’ya gıda ihracatı yapmak için girilmesi gereken listeye, gerekli belgeleri hazırlayan herkes girebiliyor. Burada durup bir düşünmek gerek. Acaba bu belgeleri veren herkes, Rus tarafının aradığı koşulları yerine getirebilecek mi? Bunu baştan belirlemek çok zor. Ancak, ihracat sırasında istenilen koşulların yerine getirilip getirilmediğinin belirlenmesi ise çok kolay. Kurallar zaten mevcut, kontrollerin nasıl yapılması gerektiği ve kimlerin yapacağı belirlenmiş ve düzen hazır.
İşte asıl önemli olan bu noktada devlet erbabının ve bu işlerden sorumlu olanların, Rus tarafı ile uyumlu bir biçimde çalışarak, ihraç ürünlerimizin, Rus hudut gümrüklerinden geri gelmemesi için ne gerekiyorsa onun azamisini yapmaları.
Fırsat ortada amma lütfen fırsatçılara meydan vermeyelim.
İhracatçımızın olası mağduriyetini de düşünerek bunu hızla ve en geniş çapta yapmaları.