Rusya, yedi yıl içinde yatırımcıya Avrupa konforunda hizmet sunacak

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

"Rusya'yı Çin ve Hindistan ile değil, Brezilya ile karşılaştırmanız lazım. Avrupa ülkesi olarak değerlendirilen Rusya'ya yönelik beklentiler büyük. Yatırımcıya Avrupa standartlarını sunmak zorundayız. Bunun için yedi sene bizim için yeterli" diyen Dvorkovitch'e göre, devletin ekonomideki rolü azaldıkça, ülkedeki yolsuzluk da sona erecek.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin,  bu yıl başlarında Rusya'nın 10 yıllık yol haritasını hazırladığı zaman, 'Rusya'nın 2020 yılına kadar dünyanın beş büyük ekonomisinden biri olabileceğini' söylemişti. ''Gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) temel alındığında, Rusya beş büyük ekonomi sıralamasına girmeli'' diyen Putin, 2020 yılına kadar kişi başına düşen milli gelirin ise yıllık 35 bin dolara çıkması gerektiğini kaydetmişti. Rusya, şimdi bu yolda emin adımlarla ilerliyor ve Rus liderler, dünya ekonomisinde daha büyük rol sahibi olmak için sadece yedi yıla ihtiyaçları olduğunu düşünüyor.

Arkadi Dvorkovitch, Rusya Başkanı Dmitri Medvedev'in ekonomi danışmanı ve G8 Rusya delegasyonu temsilcisi. Dvorkovitch'e göre Rusya'nın küresel ekonomide çok daha etkili bir oyuncu olabilmek için yedi seneye ihtiyacı var.

Le Figaro gazetesinde yer alan bir söyleşisinde, "Sadece kendi iç pazarımıza güvenemeyiz. Öte yandan Rusya'yı Çin ve Hindistan ile karşılaştırmak da doğru değil. Bu iki ülke Rusya'dan çok daha büyük. Bu, yabancı yatırımcı için çok önemli bir unsur. Çin ve Hindistan'ın toplam nüfusu 2.5 milyara ulaşıyor. Rusya'nın nüfusu ise 142 milyon" diyen Dvorkovitch'e göre Rusya'nın karşılaştırılması gereken ülke Brezilya. Bunun nedeni iki ülkenin nüfus ve teknoloji düzeylerinin benzer olması.

Dvorkovitch aynı zamana Rusya konusunda son derece iddialı konuşuyor ve "Rusya'ya yönelik beklentiler, Brezilya'ya yönelik beklentilerin çok üzerinde" diyor. Neden? Çünkü Rusya, Avrupalı bir ülke olarak değerlendiriliyor ve yabancı yatırımcılara Avrupalı ülke konforunu sunmayı hedefliyor.

İşte Dvorkovitch'in BRİC'in "R"sini temsil eden Rusya'ya yönelik hedefleri:

Rekabete henüz hazır değiliz

"Otomotiv sektöründe küresel üreticilerle rekabet etmeye tam anlamıyla hazır olduğumuzu söyleyemem. Fakat Dünya Ticaret Organizasyonu yedi senelik bir geçiş dönemi belirledi. Bu süre hazır konuma gelmemiz için son derece yeterli. Lada markasının sahibi Avtovaz ve GAZ henüz yeterince rekabetçi değiller. Bunun için yedi seneye ihtiyacımız var. Aynı zamanda stratejik yatırımcılara da ihtiyacımız olduğu kesin. Otomotiv üreticilerini yatırım yapmaları için Rusya'ya çekmeyi ümit ediyoruz."

Her şeyi bir anda satmamız mümkün değil

"Yabancı yatırımcıların en büyük şikayetinin devletin ekonomide çok fazla rol aldığı yönünde olduğu doğru. Önemli özelleştirme kararları aldık. Bu sadece zaman meselesi. Sberbank gibi büyük bankalar konusunda biraz dikkatli olmak gerekiyor. Gazprom, demiryolları, elektrik şebekeleri, doğal gaz boru hatlarındaki devlet tekeli de özel durumlar. Diğer alanlarda belli yabancı sermayeye kapalı değiliz. Fakat her şeyi bir anda satmamız da mümkün değil."

Rusya'ya yönelik beklentiler Brezilya'dan fazla

"Genel anlamda BRİC ülkelerine bakacak olursak, Çin ve Hindistan, Rusya'dan çok daha büyük ülkeler. Bu, yabancı yatırımcılar için çok önemli bir unsur. Çin ve Hindistan'ın toplam nüfusları 2.5 milyara ulaşıyor. Rusya'nın nüfusu ise 142 milyon. Rusya'yı Brezilya ile karşılaştırmak daha doğru olur, çünkü bu iki ülkenin nfusları ve teknoloji seviyeleri benzerlik gösteriyor. Fakat Rusya'ya yönelik beklentiler, Brezilya'ya yönelik beklentilerden çok daha yüksek, çünkü biz Avrupa ülkesi olarak değerlendiriliyoruz ve Avrupa ülkelerinin yabancı yatırımcılara sunduğu standartlara ulaşmamız gerekiyor."

Devletin ekonomideki rolü azaldıkça, yolsuzluk da sona erecek

"Ülkedeki yolsuzluğu yenmek için başlattığımız kampanya devam ediyor ve bu konuda çok önemli gelişmeler kaydettik. Tabi ki tüm sorunlar bir sene içinde çözülemez. Artık herkes yolsuzluğun uzun süreli olmayacağını anlamış durumda. Sadece son treni kaçırmak istemeyenler, ellerinden geleni yapmaya devam ediyorlar. Yolsuzluk, sadece bir grubun neden olduğu küçük bir sorun değil, fakat sistemik bir sorun. Her seviyede yolsuzluk var ve devletin ekonomideki rolü bu durumu besliyor. Devletin rolü azaldıkta, yolsuzluk da yok olacaktır. Yolsuzluk, devlet şirketlerinin yararlandığı tercihi uygulamalardan kaynaklanıyor."

Rusya'da finans sektörüne güven tam

"Kriz sürecinde bankalara büyük bir akım, ya da büyük bir banka iflası yaşanmadı. Rusya'da finans sektörüne ve ruble'ye yönelik bir güven ortamı hakim. Bu güven ortamı hiçbir zaman bu derece güçlü olmamıştı. Ekonominin yapısını değiştirmeye ve aynı hataları yeniden yapmamaya ihtiyacımız var. Kriz sonrasında insanlar sadece kendi iç pazarımıza güvenemeyeceğimizi anladılar. Eğer yaşanan yerel bir kriz olsaydı, bunu yönetmek için yeterince fona sahiptik."

Ruslara göre, yeniden "büyük güç" olmanın anahtarı ekonomik kalkınma

Rusların yüzde 50'i, ülkenin yeniden "büyük güç" statüsüne sahip olmasının tek yolunun ekonomik kalkınma olduğuna inanıyor. Rusya Kamuoyu araştırma merkezi VTSIOM tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçları, toplumun yarısının, ülkenin eski gücüne kavuşması için, ekonomik kalkınmanın vazgeçilmez olduğuna inandığını ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 31'ine göre bu hedefe ulaşmak için, Rus vatandaşlarının yaşam seviyesinin yükselmesi; yüzde 26'sına göre, askeri potansiyelin artırılması; yüzde 22'sine göre ise bilim ve teknolojinin gelişmesi gerekiyor. Katılımcıların yüzde 49'una göre Rusya'nın büyük güç statüsüne ulaşmasının önündeki en büyük engellerin başında, sanayileşmiş ülkelere kıyasla ekonomik açıdan geri kalmış olması geliyor. Katılımcıların yüzde 17'si Rusya'nın milli bir bütünlük kuramamasını; yüzde 15'i siyasi istikrarsızlığı; yüzde 14'ü Rusya'nın insani suçlarını; yüzde 10'u ise etnik çatışmaları, Rusya'nın büyük güç olması önündeki engeller olarak sıralıyor. Bu arada, Ruslar sosyo-kültürel değerleri veya demokratik normları, ekonomik değerler kadar ön plana çıkarmıyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar