Rusya-Ukrayna savaşı sona yaklaşıyor ve bunun küresel ekonomik etkileri
Rusya’nın Ukrayna’yı 24 Şubat 2022 tarihinde işgaliyle başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı; hem ekonomik hem de politik olarak dünyada ciddi bir hareketlilik yarattı.
Ülkelerin birbirine yapmış olduğu yaptırımlar, küreselleşen dünyada karşılıklı bağımlılığın arttığı bir ortamda küresel ticareti yavaşlatarak, küresel ticareti haliyle sekteye uğratmış oldu. Bu savaş küresel kutuplaşmanın fazlasıyla arttığı uluslararası sistemde ticareti doğrudan ve hızlıca etkiler hale geldi. Savaşların etkilerini hissedenlerin yalnızca ilgili devletler olmadığı tekrar gözler önüne de serdi.
Bilindiğimiz gibi Rusya dünyanın en büyük doğalgaz ve petrol rezervlerine sahip ülkesi. Özellikle enerji ve tarım ürünlerinin fiyatlarındaki artış, Avrupa ülkeleri dahil tüm dünya ekonomisi üstünde olumsuz bir etki yarattı. Hem enerji maliyetlerindeki artış hem de tarım ürünlerindeki artış enflastyonist bir baskıyı da beraberinde getirdi. Pandeminin devasa etkilerini de unutmamak lazım. Birçok ülke çift haneye ulaşan enflasyonla mücadele etmek için talebi kısmak ve fiyat artışlarını kontrol etmek için faiz oranlarını yükseltmek zorunda kaldı. Bu savaşın en önemli ekonomik sonucu küresel büyümenin önünde ciddi bir engel oluşturmuş olmasıdır.
Analizler yapabiliriz
Savaşın bugüne kadarki sonuçlarından yola çıkarak birtakım analizler yapabiliriz. Rusya, özellikle enerji konusunda dünyadaki gücünü kaybetmiş, batının yönünü Çin tarafına çevirmesine neden olmuştur. Aynı zamanda Rusya da Batı ile olan ticaretinin ve ilişkilerinin daralması neticesinde Çin ile olan ilişkilerini bu süreçte daha da arttırdı. Bana kalırsa bu savaştan en çok güç kazanan Çin oldu. Savaşın noktalanmasından olumsuz etkilenen tarafın Çin ekonomisi olacağını söyleyebilirim.
Çin’in AB ile olan ilişkilerini zayıflatacağı aşikardır. Ayrıca Trump ve Putin ezberleri bozuyor ve ilerleyen günlerde el ele dostluk pozları verirlerse şaşırmam. Ukrayna'nın da ABD'ye taleplerini istemeyerek de olsa vermesi savaşın "mutlu sonu"nu getirdi(!) ADB yardımlarını bir şekilde Ukrayna’dan alacaktı o da yer altı kaynaklarının yüzde ellisi oldu. Bu durumun Ukrayna vatandaşları ile Zelenski arasını açacağını düşünmekteyim.
Tekrar Çin konusuna dönecek olursak; Rusya-Ukrayna savaşı, Çin ve Uzakdoğu için yeni fırsatlar yaratmakta birlikte Avrupa içinse olumsuz etkilerin yoğunlukta olduğu yeni sorunlar doğurdu. Özellikle de enerji sorunu Avrupalıları oldukça etkiledi. Öte yandan Fransa da Trump gibi Ukrayna yardımlarını dile getirmeye başladı.
Savaşın politik tarafına baktığımızda; savaşın başlamasıyla ABD ve Avrupa Birliği, Ukrayna için Rusya’yı karşısına almıştı. Ancak şu an Trump, başkanlığa geçtiği günden itibaren "Sorunları çözen başkan" imajını yaratmaya çalıştığını görüyorum. Bunun sonucunda da Putin'le orta yol bulmaya kadar geldi. Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi burada Türkiye'nin doğru hamlelerle doğru konumlanması çok önemli.
Dengeleri baştan oluşturacak
Her ne kadar savaşın sonuna doğru gelinmesiyle dünya ekonomisine olumlu etki yapmasını beklesek de Dünya ekonomisi ve ticaretindeki gelişmeleri değerlendirirken gerek temel oyuncuların durumunu gerekse Türkiye’nin durumunu yakından izlemek şart. Dünya ekonomisinde toparlanmanın ne kadar süreceği, ABD’nin liderlik konumundaki gelişmeleri, Çin'in sanayi ve teknoloji alanındaki gelişmeleri, Türkiye’nin alacağı konum ve Batı ile ilişkileri, Avrupalı devletlerin ilerleyen süreçte Rusya’ya karşı yaptırımlarının seyri ve özellikle Rusya’ya doğal gazdaki bağımlılığın hangi vadede minimize edilebileceği belirleyici olacaktır. Ukrayna’nın ABD’ye vermeyi kabul ettiği kaynaklar da dengeleri baştan oluşturacak.
Ekonomik tarafına baktığımızda ise batının uyguladığı yaptırımların son bulması ile dünyada enerji ve gıda (özellikle tahıl ve gübre) fiyatlarının üzerindeki enflastyonist baskının sona ermesi ve faiz oranlarının düşmesine neden olabilir. Fransa başta olmak üzere Avrupa ve Rusya arasında ticaret ve sermaye hareketleri yeniden canlanabilir. Küresel risk iştahının artması dünya borsaları üzerinde pozitif bir etki yaratabilir ve gelişmekte olan ülke varlıklarına ciddi talep yaratabilir.
Türkiye’de Ukrayna’nın yeniden inşası için durumu çok ciddi bir ticari fırsata çevirebilir. Ülkemiz inşaat sektöründe parlamaya devam ediyor, bu da bizim faydamıza olacaktır.
Savaşın sona ermesi, yeni dünya düzeninin şekillenmesinde etkisi çok daha büyük olacağı ve küresel büyümenin önünde pozitif etki yaratan bir kuvvette olabileceği unutulmamalıdır.