Rusya-Türkiye: Nerede kalmıştık
Rusya ve Türkiye, uçak krizine kadar, biri soğuk algınlığına yakalansa, diğeri hapşıracak kadar birbirine yakındı. Talihsiz uçak olayı, o güne kadar alınan yolu bir anda sıfırlamış ve Türk turizminin neredeyse ana girdilerinden biri olan Rus turistlerin gelişini bıçak gibi kesmişti.
Uluslararası ilişkilerde sürekli dostluk ya da düşmanlık yoktur, menfaatler vardır ilkesinin de etkisiyle, taraflar akılcı davranmayı yeğlemişler ve sorunların ortadan kalkması konusunda iyi niyetlerini ortaya sererek, günümüzde sevinilir bir noktaya gelmişlerdir.
Rusya, Türk ürünleri için bulunmaz bir pazar. Özellikle tekstil, beyaz eşya, gıda ve tarım ürünleri için adeta bulunmaz bir nimet sayılabilir.
Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vladimir Putin buluşmasında, Putin'in 'ilişkilerimiz eski düzeyine ulaştı,' şeklindeki açıklaması, bundan böyle ilişkilerde herhangi bir sorun yaşanmayacağının göstergesi olarak kabul edilebilir.
Türkiye için Rusya ne kadar önemliyse, Rusya için de Türkiye eşdeğer öneme sahip bir ülke. Doğal gazının en büyük alıcılarından biri. Diğeri ise Federal Almanya. Yakında silahlarının da önemli bir alıcısı olma ihtimali yüksek.Atom santralı teknolojisini sattığı bir ülke. Hedef iki ülke arasında 100 milyar dolar.Bu hedef hayal değil. Bir tek şeye dikkat etmek gerekiyor. Burada karşılıklı dengenin sağlanması.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir yıl içinde Başkan Putin ile 6 kez yüz yüze görüşmesi, ilişkilerin jet hızı ile ilerlemesine önemli bir katkı sağladı.
Eski Federal Almanya Şansölyesi Gerhard Schörder'in, neredeyse haftada bir Moskova'ya gelişinin (ben 24 kez olarak saymıştım) iki ülkenin yakınlaşmasına nasıl katkıda bulunduğunu gözden uzak tutmamalı. Şu sırada beklenen en önemli kararlardan biri de Rusya'nın Türk turist, gazeteci, işadamı ve öğrencilere uyguladığı vize. Bunun da kalkmasını Türk kamuoyu dört gözle bekliyor.
Devletimiz de Kamu Diplomasisi manivelasını işleterek, Rusya'da bir dönem, Türkiye aleyhine medyada yaratılan olumsuzluğu silmek için çaba göstermeli. Son ziyaret buna zaten yeşil ışık yakıyor...
Günümüz Dünyasında, Rusya'nın Türk dostluğuna, Türklerinde Rus dostluğuna şiddetle ihtiyacı var...
Asya'nın ağırlıklı anahtarı Rusların elinde, buna Orta Asya Türk Cumhuriyetleri de dahil...
Hocam, Dünyaca ünlü Rus tarihçi, Profesör Dr. Dimitri Yeremeev'in bir yaklaşımını anımsatmak isterim, Yeremev ,'Biz Ruslar, eğer Müslüman olsaydık, Dünya Ruslarla, Türklerin elinde olurdu' derdi.Rusları, günümüzde Müslüman yapamayacağımıza göre, DOST yapalım.Aynı kapıya çıkar...