Rusya, nakliyeciye yıllar sonra ilk kez ‘kapıyı araladı’
Uluslararası taşımacılıkta en büyük sorunlardan biri kuşkusuz kısıtlı sayıda verilen geçiş belgeleri. Yıl bitmeden tükenen bu belgeler yüzünden, binlerce taşıma ya yapılamıyor ya da maliyeti artıran farklı taşıma modlarına kaydırılıyor. Ancak geçtiğimiz hafta sektörü az da olsa umutlandıran bir gelişme yaşandı. Rusya yıllar sonra ilk defa nakliyecinin ilave geçiş belgesi talebine olumlu yanıt verdi.
Geçtiğimiz yıl uçak krizi sonrası durma noktasına gelen ihracat bu yılın ilk 11 ayında yaklaşık yüzde 90 arttı. 2016’da Rusya’ya ihracat yüzde 94 düşmüştü. Bu da aslında bu artışın baz etkisi kaynaklı olduğu ve ihracatın normal seyrine döndüğü anlamına geliyor. İlişkilerin yeniden normale dönmesi sınırlı sayıda verilen geçiş belgelerinin yine yıl bitmeden tükenmesine neden oldu. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) her yıl olduğu gibi bu yıl da umutsuz bir şekilde Rusya’dan ek geçiş belgesi talebinde bulundu. Ancak bu kez Rusya talebe tepkisiz kalmadı. UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün ivedi ve başarıyla gerçekleştirdiği iletişimler ve TOBB’un desteği sayesinde yıllar sonra ilk defa Rusya’nın 500 adet ilave ikili belge talebini onayladığını söyledi.
İhtiyaç 50 bin, verilen 9 bin
500 adet geçiş belgesi, 500 TIR’lık mal anlamına geliyor. Peki bu rakam yeterli mi? Sektörün ihtiyacını karşılıyor mu? Maalesef hayır. Şener, her yıl Rusya’ya yaklaşık 50 bin TIR’lık yük talebinin olduğunu ancak Rusya’dan sadece toplam 9 bin geçiş belgesi alabildiklerini söyledi. Dolayısıyla Rusya’nın verdiği 500 adetlik ekstra geçiş belgesi Türk ihracatçısının talebini karşılamıyor. Şener, “Az sayıda da olsa Rusya’nın ilk kez ekstra geçiş belgesi vermesi bizim için anlamlı” dedi. Çünkü bu gelişme iki ülke arasında yapılacak ilk ulaştırma toplantısında kotaların artırılması konusunda sektörde umut doğurdu. Rusya’nın bu ılımlı tutumunu toplantıda da devam ettirmesini umuyoruz.