Rus müşteri çekilince bavul ticareti krize girdi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Çevre ülkelerden tekstil ve deri konfensiyon alımı için, bavul ticaretine gelen turistler son 20 yılda Laleli, Zeytinburnu, Osmanbey ve İMÇ'ye önemli bir canlılık, kendilerine özgü bir ticaret doğmasına yol açmıştı. Buna bağlı olarak bu alandaki firmalara üretim yapan bir atölye sistemi de gelişmişti. 

Arkadaşımız Gamze Şener’in haberinden tekstil ve deri bavul ticareti yapılan bu alanlarda, alıma gelecek ülke insanlarının yaşadıkları krizler nedeniyle müşteri sayılarında hızlı düşüşler meydana gelmeye başlayınca, kepenk indiren dükkan sayısı her geçen gün artmaya başlamış. Ukrayna kriziyle başlayan petrol fiyatlarındaki düşüşle alım güçleri azalan Rus turist sayısı hızla azalınca Laleli’nin kalabalık sokakları boşalmış. Eski dönemde bir pazarda düşüş yaşanırken, başka ülke pazarlarıyla açıklarını belli oranda kapatan firmalar, bu kez İran, Libya gibi ülke turistleriyle de açıklarını kapatamamışlar. Laleli esnafına göre, ambargolar ve doların yasaklanması, Rusya pazarındaki daralmaya karşı ikame ettikleri İran alışverişini de canlandırmamış. Libya’daki karışıklık da onların Laleli piyasasına daha az uğramalarına neden olmuş. 

Bu gelişmeler belli oranda açık hesap çalışan Laleli esnafının milyon dolara varan açık hesabın kapatılmaması sorunu ile karşı karşıya kalmalarına yol açmış. Bunun sonucunda bölgede birçok esnaf kepenk kapatmaya ve iflas istemeye başlamışlar. 

LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyüpkoca, Laleli’de 7 bin mağaza olduğunu, kapanan mağaza sayısının az olduğunu, bazı mağazaların kış döneminde tadilat için kepenk indirdiklerini açıklıyor. Ancak, hem bölge esnafı, hem atölye sahipleri kriz olduğunu, gözle görülür oranda kapanan mağaza bulunduğunu belirtiyorlar. 

Deri sektörü mağazalarının ağırlıklı olduğu Zeytinburnu bölgesinin de Rus müşterilerin azalması nedeniyle zorluk yaşadığı belirtiliyor. Bölgede kasım ayından bu yana üretim yapılmadığı söylenirken, Türk Deri Konfeksiyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zeynel Bayrak, bölgede 25 yıldır dericilik yaptığını belirtip, içinde bulundukları durumu şöyle dile getiriyor: “Kriz aslında Ukrayna olaylarıyla başladı. Nisanda emareleri vardı. Ekimde her yönüyle ortaya çıktı. Burberry gibi firmalar bile kasım ayında üretimi durdurdu. Orta sınıfın giyeceği deri mamulleri Zeytinburnu’ndan Pakistan ve Hindistan’a kaydı. 6 aydaki ticari kayıp 4 milyara ulaştı.150 bin kişi de işsiz kaldı.”

İMÇ çarşısında ise zora düşen firmaların el değiştirdiği, bu firmaları çoğunlukla Suriyelilerin satın alıp, dil birliği içersinde oldukları Arap turistlere satış yaptıkları, ürünlerini ise Fatih’teki atölyelerde ürettirdikleri bilgisine haberde yer veriliyor. OTİAD Başkanı Sami Kurt, Rusya krizinden etkilendiklerini, ama genellikle Osmanbey’in Ortadoğu’daki olayların etkisinde kaldığını söylüyor. Kasım ayındaki abiye fuarının verimli geçmediğini belirten Kurt, 3 bine yakın mağaza olan Osmanbey’de kapanan mağazalar bulunduğunu açıklıyor. 

Haberde yer alan bu bilgiler, İstanbul’un tekstil ve deri konfeksiyon bavul ticaretinin, Rusya krizi ve çevre ülkelerdeki sorunlar nedeniyle zorluk yaşadığını gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar