Risksiz ihracat var mı?
Evet, var!
Eğer siz, parasının hepsini peşin ödeyerek, malını da gelip sizin kapınızdan alacak yurt dışından bir müşteri bulmuşsanız, bu "riski olmayan bir ihracat" olacaktır.
Başka bir deyişle "kaymaklı ekmek kadayıfı" gibi bir iş olmak yolundadır.
Böyle işler yok mu?
Elbette var, ancak Milli Piyango ikramiyesi kazanmak gibi bir şeyler olsa gerek.
Hele bu kriz ortamında, işletmelerin rekabeti her geçen gün artırdıkları bir ortamda, böyle tatlı işleri ele geçirmek sanırım biraz zor ötesi olsa gerek.
Ticaretin her çeşidinde olduğu gibi, ihracatın içinde de riskin her türlüsü mevcut. Sohbetimizi izleyen okurlarımızın hatırlayacağı gibi, ihracatta olabilecek risklere, "İhracatın riskleri" başlıklı sohbetimizde bir nebze değinmiştik. O sohbetimizde özellikle ihracata özgün bazı riskleri, yerimizin elverdiği ölçüde, sohbet konusu yapmaya çalışmıştık.
Risklerin varlığını bilmek iyi de, bunların üstesinden nasıl gelineceğini bilmek bence daha iyi. İşletmelerin, hele bizler gibi KOBİ ölçeğinde olan işletmelerin, bu riskleri sarsıntısız bir şekilde karşılayabilmeleri oldukça zor.
O zaman ne yapacağız?
Şüphesiz bu riskleri karşılamak için destek arayışına gireceğiz.
Evlerimizi hırsızlığa ve yangına, arabalarımızı kazalara ve çalınmaya karşı korumak ve kendimizin, ailemizin sağlık ve vefat sorunlarından etkilenmemesi için ne yapıyorsak, burada da onu yapacağız.
İhracatımızı sigorta ettireceğiz.
Daha önceki sohbetlerimizden birinde kısa bir referans verdiğim ve Eximbank tarafından uygulanmakta olan "İhracat Kredi Sigortası Programı" bu işin çözüm adresi. Türk Eximbank internet sitesindeki" <http://www.eximbank.gov.tr/html_files/ihkrdsig.htm> " adresinde bu uygulamalar ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz.
Türk Eximbank "Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası Programı'nda" ihracatçının bir yıl içinde, kapsama alınan ülkelerdeki çeşitli alıcılarına yaptığı 360 güne kadar vadeli tüm sevkıyatlarını sigortalamaktadır. Bunun için atılması gereken ilk adım, Türk Eximbank'a başvuru yaparak, "Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası Genel Poliçesi " yaptırmak ve alıcılarınızı bu poliçe kapsamına aldırarak, yapacağınız sevkıyatları güvence altına aldırmaktır. Eğer bu poliçenin tanzim edilmesinden sonra, yeni alıcı veya alıcılar ile bağlantı yaparsanız da bunları ek bir başvuru ile poliçenize ekleterek, onlara yapacağınız ihracatları da güvence altına almanız mümkün.
Bu sigorta kapsamında Türk Eximbank, riskin oluşması halinde % 90'ı aşmayacak bir oranda tazminat ödemektedir.
Kuşkusuz bu programın da bir bedeli vardır! Bunu da yine aynı kuruluşun <http://www.eximbank.gov.tr/html_files/ihkrdsig.htm> internet adresindeki listesinden bulabilirsiniz. Bu listenin ihracatçılarımızı cesaretlendirmesi gereken yönü de, çok kapsamlı bir liste olması ve dünyanın birçok ülkesini kapsaması.
İhracatçı dostlarımızın çoğunun bürokrasiden yakındığını biliriz. Bu sigorta uygulamalarındaki detaylara takılıp kendi gözlerini korkutmasınlar. İstenilenler zorlu belgeler değil. İşin en az detayla yapılabilmesi öngörülmüş dersem, abartılı olmaz.
Bu kriz ortamında rekabet gittikçe keskinleşiyor.
Riskli ortamlara satış yapmaya cesaret edemeyenlerin yerini, kendini güvenceye almış ihracatçılar alacaktır.