Risklere dikkat

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Volkan Onat / Finansinvest
 
Fed, Ocak ayı toplantısının tutanaklarında, ABD ekonomisinde zayıflığın tam olarak geride kalmasını beklemeden likidite desteğini azaltmaya başlayabileceğine dair açık sinyaller verdi. Ancak Fed üyeleri, nicel gevşeme programının akıbetine daha net karar verebilmek adına 19-20 Mart toplantısına kadar çalışacak. Tutanakların ait olduğu 24-25 Ocak toplantısından birkaç gün sonra 1 Şubat'ta ABD'de açıklanan işsizlik oranının %7,8'den %7,9'a çıkması ise Fed üyelerinin durumu Mart toplantısında bir daha değerlendirmelerine neden olacaktır.
 
Avrupa tarafında da henüz sular durulmazken ECB bugün, II. LTRO geri ödemelerine ne kadar talep geldiğini açıklayacak. Ocak ayı sonunda ilk LTRO için bankalar toplam 137 milyar Euro geri ödeme talebinde bulunmuştu. İkinci LTRO için de 130 - 150 milyar Euro aralığında bir talep bekleniyor. Bu seviyelerin üzerinde bir talep gelmesi, daha önce olduğu gibi, Euro Bölgesi'ne olan güvenin arttığı ve acil durum kaynaklarına olan ihtiyacın azaldığı şeklinde yorumlanarak piyasalarda olumlu beklentilere destek olabilir. Ancak, ABD'nin Euro Bölgesine görece daha güçlü büyüme dinamiklerine sahip olduğu unutulmamalı. Bu durum kısa vadede etkisini sınırlı tutsa dahi ilerleyen vadede özellikle dolara yönelimin tekrar güç bulmasını sağlayabilecek bir ortamı beraberinde getirebilir.
 
Pazar günü de İtalya'da seçimler başlayacak. Bağımsız anketlerde önde giden Demokratik Parti Lideri Bersani'nin dışarıdan destek alarak ya da koalisyon kurarak piyasaların tercih ettiği isim olan Monti ile iktidara gelmesi bekleniyor. Ancak, popülist söylemlerle öne çıkan ve piyasalar açısından belirsizlik yaratabilecek olan Berlusconi de güçlü bir oy potansiyeline sahip. Berlusconi'nin kazandığı sandalyelerle oluşturabileceği güçlü bir muhalefet ortamı dahi belirsizliği artırabilecek bir etken. Böyle bir durumun oluşması halinde risk iştahının daha da azalması ile doların bir destek daha bulması mümkün. Bu nedenle Pazartesi günü sona erecek oylama ile oluşacak sonuçlar yakından takip edilmeli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017