Risk primi arttıkça döviz fiyatı da artıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Türkiye’nin risk primi, 3 Ocak tarihi itibariyle 241 oldu.

Ülkelerin kredi borçlanma maliyetlerini artıran risk priminin yabancı dilde adı CDS, (Credit Default Swap) Türkçe’de buna “Batık Borçlar İçin Sigorta Primi” veya “Kredi İflas Takası Primi” deniliyor. CDS bir tür sigorta poliçesidir. Diğer sigorta türlerinde olduğu gibi, belli bir sigorta primi karşılığı risk sigorta ediliyor.

Ülke CDS’lerinde sigorta konusu, ülkenin dış piyasalarda sattığı tahvillerin ve bonoların ana paralarının veya faizlerinin, ülkenin güç duruma düşmesi nedeniyle ödenememesi riski diğer bir anlatımla “İflas Riski”dir.

CDS bir anlamda uluslararası piyasaların bize bakışını, bizi nasıl gördüğünü anlatır. Yabancı yatırımcının Türkiye’ye karşı tavrını gösteren önemli göstergelerden biridir.  

Bu riskin ne olduğunu son zamanlarda gördük. Yunanistan, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti, ekonomik güçlükler nedeniyle daha önce dış piyasalarda sattıkları tahvilleri ve bonoları ödeyemez duruma düştü.

CDS primi, ülkelerin ekonomik ve politik risk gelişmesine göre her gün değişiyor. Ülkelerin kredi notlarından daha dinamik bir gösterge. Güncel ve adeta risk barometresi gibi piyasalar tarafından yakından izleniyor. 2008 küresel kriz sonrası kredi derecelendirme kuruluşlarının güven kaybı ile CDS oranları daha yakından izlenir oldu. Her gün oynayan bir risk değerlemesi var.

Biz içeride pek bir şeyler hissetmiyoruz ama, dışarıdan durumumuz pek parlak görünmüyor gibi?

Gezi Parkı eylemlerinin yarattığı fırtına da bile risk priminiz bu kadar yükselmemişti.

Türkiye’nin CDS primi, 31 Mayıs’ta 131 idi. 6 Haziran’da 168 oldu. 10 Haziran’da 174’e yükseldi. 11 Haziran’da 184’e çıktı. Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye ulaştığında risk primi 114’e kadar gerilemişti. Ağustos’ta 224’e çıktı. Aralıkta 213 iken rüşvet ve yolsuzluk soruşturmaları etkisinde 244’e kadar tırmandı.

Türkiye’nin CDS priminin yükselmesi halinde, piyasaların gerilimi de artıyor, Borsa İstanbul düşerken, gösterge bono faiz oranları da yükseliyor. CDS primleriyle birlikte, Borsa İstanbul arasında “Ters korelasyon”, Gösterge Bono Faiz Oranları ile “paralellik” söz konusu.

Şimdilerde biz ülkeden döviz çıkışının yavaşlamasını, döviz girişinin artmasını bekliyoruz. Risk priminin artması çıkışı hızlandırıyor, girişi engelliyor. Sonunda döviz fiyatındaki tırmanış sürüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018