Risk iştahı açılan yatırımcılar altından çıktı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

 

Geçtiğimiz hafta altın, yatırımcıların hisse sendine yönelmeleriyle, ayı piyasasının etkisinde kalırken bir darbede ABD'nin Tarım Dışı İstihdam verisinden geldi. Ülkede işsizlik probleminin yavaş yavaş çözüldüğüne dalalet eden rakamlar, altını sert şekilde aşağı çekti. Altın, haftalık bazda ons'ta 50 dolar kaybederken haftayı 3.9 değer kaybıyla tamamladı. Gümüş yüzde 4.40 ile en fazla değer kaybeden kıymetli oldu. Rezerv para ise, tüm döviz sepeti karşısında değer kazanarak yatırımcılarını sevindirdi.

Sarı maden haftaya 1283 dolar/ons seviyesinden aşağı yönde işlem görerek "merhaba" dedi ve 1.275 dolar/ons'a kadar yuvarlandı. Salı günü 10 dolarlık sıçrama yaparak Asya piyasalarında 1285 dolar/ons'u yakalayan altın, bu seviyede tutunamadı. Salı günü gözler Atina’ya çevrilmişti. Yetkililer, alacaklılarla olan çıkmaza bir son vermek adına hamle yaparken, Yunanistan ve Avrupa Birliği'nin geri kalanı arasındaki soğukluğun yeni bir krize davetiye çıkarmasına dair endişeleri de teskin etti. Küresel hisse senedi piyasalarında yükseliş gözlenirken altın bu defa hızla 1255.55 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. ABD’nin Ticaret Bakanlığı’ndan açıklanan fabrika siparişlerinde yüzde 3.4 gibi ciddi düşüş kaydedilmesinin ardından altın toparlanmaya çalıştı. Avrupa Merkez Bankası sürpriz şekilde, likidite operasyonları için artık daha fazla Yunanistan bonolarını kabul etmeyeceğini ilan etti. Sonraki günler altın ağırlıklı olarak 1.260-1.270 dolar/ons bandında işlem gördü. Cuma günü, tüm piyasaların odaklandığı ABD'nin Tarım dışı istihdam verisi beklentilerden yüksek açıklanarak FED'in 2006'dan sonraki ilk faiz artırma hamlesini yapacağına dair spekülasyonlara neden oldu. Verinin ardından altın çok sert darbe alarak son üç haftanın en kötü seviyesi olan 1233.80 dolar/ons'a kadar yuvarlandı. Rakibi dolar da aynı hızla yükselişe geçerek pariteyi 1.1316'ya çekti. Altın haftayı 1233.78 dolar/ons'la kapatarak yüzde 3.9 değer kaybederken diğer kıymetliler de haberin etkisiyle satışa uğrayarak ciddi kan kaybettiler.

Altın, son aldığı darbeyle 1340 dolar/ons'a ulaşma ümidini ertelemiş oldu. Bu hafta 1200 dolar/ons psikolojik destek seviyesini kırma tehlikesi var. Sadık yatırımcıları sayesinde haftaya tepki alımlarıyla da başlayabilir. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018