Resmi Gazete, EPDK ve şeffaflık...
Enerji Piyasası İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ), sağlıklı bir elektrik piyasasının ihtiyaçlarını belirlemek üzere Enerjide Şeffaflık Çalıştayı düzenlemişti.
Çalıştay’da konuşulanlara bakılırsa, sektör açısından bilgi değeri taşıyan tüm verilerin adil, yani bütün piyasa katılımcılarıyla eşzamanlı şekilde paylaşımı şeffaflığın olmazsa olmazı...
Şeffaflıkta nihai amaç, vatandaşa kaliteli, kesintisiz ve en uygun fiyattan enerji tedarikinin sağlanması... Önümüzdeki dönemde bu konularda yeni adımların atılması bekleniyor.
Aslında sağlıklı ve şeffaf bir piyasa için mevcut şartlar altında da yapılabilecekler var. Örneğin EPDK’nın yeni Kurul kararlarıyla düzenlemeleri netleşir netleşmez duyurulabilir.
Tamam “Resmi Gazete’de yayımlanmadan resmileşmiyor” diyebilirsiniz. Ama bu düzenleme ve kararlardan bazıları, piyasayı, fiyatları, dolayısıyla oyuncuların kararlarını etkileyebilecek kadar kritik... Bu yüzden Resmi Gazete’de yayınlanmasa bile EPDK’nın web sitesinden “Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra geçerlidir” uyarısıyla anında duyurulmasında büyük yarar var.
Çünkü Resmi Gazete’de yayımlanmasına kadarki sürede, bunların dışarıya sızmaması neredeyse imkânsız... Yani istemeden de olsa bir tür içeriden bilgi ticareti (insider trading) riski ortaya çıkıyor.
Bir de Resmi Gazete, Enerji Bakanlığı, EPDK, Ekonomi Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri, TEİAŞ, EPİAŞ gibi enerjiyle doğrudan ya da dolaylı ilgili kurum ve kuruluşlar, veri paylaşımı yaptıkları zaman “salt metin” ve “salt data” formatında dokümanlar paylaşmalı.
Çünkü bir tabloyu fotoğraf şeklinde göstermek yetmez. İçindeki dataları işlemek için sayısal işlem programlarına aktarma ihtiyacı doğacağı kesin. Rakamlara bakan ilgili önceki dönemlere göre ne değişmiş, alt kalemlerde neler olmuş diye sorgulayabilmeli.