Resepsiyon masalarınızı denetliyor musunuz?

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

 

 

"Açık görüşme"ye gidiş


Ana giriş kapısındaki güvenlikçi "Hoş geldiniz. Arabanızı şuraya park edebilirsiniz" dedi. Belinde tabancası vardı, ama güler yüzlüydü. Döner kapıdan binaya girdik. Resepsiyona yöneldik.

Resepsiyonda da güvenlikçide gördüğümüz güler yüzü bekliyordum. Ama olmadı. Hani derler ya, "Misafir umduğunu değil, bulduğunu yer." Güler yüz yerine, "Berlin Duvarı" gibi bir yüzle karşılaştık. "Kimi göreceksiniz?" diye sordu ; söyledik. Gece kulüpleri caddesinde içkili araba kullananları durduran bir polis edası ile "Kimlikleriniz?" dedi. Ben nüfus cüzdanımı verdim. Birlikte geldiğim arkadaşlarım benim kadar donanımlı (!) değillerdi. Bir arkadaşın sadece üniversite kimliği vardı, diğeri ise hiç kimlik getirmemişti. Resepsiyondaki bayan bana bir giriş kartı verdi. Diğerlerine bir şey vermedi. "Bir kart üçümüze yetecek mi?" diye sordum. Cevap olumsuz geldi. "Oturun, sizi almaya gelecekler" dedi.


Ziyaretine geldiğimiz kişi biraz sonra göründü. Resepsiyona gitti, nüfus cüzdanı olmadan gelenler için imza verdi. Sanırım kefil oldu(!) . Hep birlikte içeri girdik. "Açık görüşme" başlayacaktı.


Yine resepsiyon
 

Sanki bazı şeyler ülkemizde standart olmaya başladı. Yukarıdaki olaya benzer bir kabul de, geçen ay görüşmeye gittiğimiz bir bankanın genel müdürlüğünde oldu. Binadan içeri girerken resepsiyon denilen "anti-kabul" masasından bize bir kart verdiler. Resepsiyonda görevli bayan yine bilim kurgu filmlerinde oynayan karakterler gibiydi. Sanki o bayan ile bu son olaydaki bayan aynı üretim hattından çıkmıştı. Seri numaralarını bilsem karşılaştırma yapabilirdim.
Bilim kurgu devam ediyordu. Bize verilen kartı gösterip asansörlerin bulunduğu bölüme geçtik. Asansöre bindik, denilen kata indik. Asansör holüne açılan iki kapı da kapalı idi. Bina, akıllı (!) bina idi. Bizim kartlar bu kapıları açmadı. "Oyuna geldik, şimdi birileri gelip bizi götürecekler.

Resepsiyondaki bayanın tavrı boşuna değildi demek. Böbreğe, dalağa sahip çıkmalı" diye düşünmeye başlamıştım ki, görüşeceğimiz kişiler çıka geldi. "Bizim kattaki toplantı odaları dolu, Bu kattakini kullanacağız" dediler. Onların kartı bizim açamadığımız kapıyı açtı.
 

Resepsiyon
 

Resepsiyon sözcüğü Fransızca "réception" kelimesinden geliyor. İngilizcesi "reception" ve ilk kullanılışı 15. yüzyıla rastlıyor. Resepsiyon kabul etme, karşılama anlamına geliyor. Sizi bir yere kabul ediyorlar. Ama anlattığım örneklerde bu kabulü göremedim. Buralar bir "anti-kabul" masası gibi çalışıyordu.


Bir teori
 

Bu konuda bir teorim var. Sanırım güvenlik hizmetleri genelde başka bir firmaya, taşerona veriliyor. Taşeron firmalar elemanları "gardiyan" gibi, ya da hava limanlarındaki güvenlikçiler gibi eğitiyorlar. Gelen konuklara potansiyel terörist şüphesi ile bakıyorlar. Bir kere bu firmaların insan kaynakları bölümlerini kutlamak gerek. Bu göreve uygun kişileri çok iyi seçiyorlar. Başvuruları inceleyip asık suratlıları sınava çağırıyorlar ve önce yazılı test veriyorlar. "Görev yaparken gülümsemenin, işin ciddiyetini bozacağına inanıyorum" sorusuna verilen cevapta "kesinlikle katılıyorum" şıkkını işaretleyen adayları görüşmeye çağırıyorlar. Denetlemeler de sıkıdır. Gelen konuklara normal insan gibi davrananlar uyarılır. Kamera kayıtları incelenir. Eğer resepsiyondaki bayan gülümserse, gelen konuklara "hoş geldiniz" derse ceza alır, maaşından kesilir. Eğer bu "hoş geldiniz" lafını canı gönülden derse işini kaybeder.


Sonuç
 

Resepsiyon masası bir kurumun dışarıya açılma noktasıdır, misafir odasıdır. Buraya gelenler, o kurumla işi olan insanlardır; genel olarak ya müşteridir, ya da tedarikçi. Eğer müşteri ise, kurumu ayakta tutan gelir kaynağıdır. Müşteriye her aşamada "velinimet" muamelesi yapılmalıdır. Eğer gelen tedarikçi ise, o da kurumun iş ortağıdır, ya da iş ortağı olmak üzeredir. İş dünyasında iş ortaklarına da insan gibi davranılır. Ama resepsiyon masalarında rastladığım manzaralar bu anlayışı yansıtmamaktadır.


Kurumlar resepsiyon masalarını, buradaki davranışları denetlemelidir. Resepsiyon masaları, kurumları dışarıya yansıtan aynalardır. Aynalar temiz olmalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019