Rektör Çamsarı'nın Mersin'e katkıları büyüyor
Üniversiteler, bir şehrin çehresini değiştiren, geliştirip güzelleştiren kurumların başında geliyor. Kurulduğu günden bugüne kadar Mersin’e önemli katkılar sunan Mersin Üniversitesi, Rektör Ahmet Çamsarı yönetiminde birçok yeniliğe ve ilke imza attı.
1992 tarihinde faaliyete geçen Mersin Üniversitesi, 1993-1994 eğitim-öğretim yılında 5 fakülteyle başladığı yolculuğunu bugün, 17 fakülte, 9 yüksekokul, 12 meslek yüksekokulu ve 5 enstitüye çıkardı.
Üniversite bünyesine yeni bölüm, birimler ve merkezler eklenerek akademik yapı güçlendi; kurum, sanayi- üniversite işbirliğini artıran büyük adımlarla adından söz ettiren bir yapıya kavuştu. Şüphesiz bunda 2,5 yıldır Mersin Üniversitesi’nin rektörlüğünü yürüten Prof.Dr. Ahmet Çamsarı’nın payı büyük. Kalite Yönetim Sistemi çerçevesinde, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve toplumsal hizmet alanlarında, etkin, verimli, rekabetçi olmayı, üstün performansa odaklanmayı, uluslararası tanınırlığı ve saygınlığı hedeflemiş paydaşları ile birlikte sürekli iyileştirmeyi benimseyen Rektör Çamsarı, özellikle üniversitenin sanayi ile bütünleşmesi ve Ar-Ge faaliyetlerinin bir bütün olarak yürütülmesi konusundaki çalışmalarıyla tanınıyor. Kentteki STK’larla ortak projeler yürüten Rektör, üniversite-oda işbirlikleriyle de hem eğitim hem de ekonomik yaşama büyük katkı sunuyor.
Bunun son örneği, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) ile üniversite arasında imzalanan protokol oldu. Protokol gereği, Denizcilik Fakültesi binası MDTO tarafından inşa edilecek, anahtar teslimi ise MEÜ’ne devredilecek. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız ziyarette söz konusu binanın 5 bin 600-7 bin metrekare kapalı alana sahip olmasının planlandığını aktaran Rektör Çamsarı, yapımı tamamlandığında binaya Mersin Deniz Ticaret Odası Denizcilik Fakültesi ismi verileceğini iletti. Çamsarı, üniversite-sivil toplum kuruluşu işbirliğini önemsediklerini belirterek, imzalanan protokol ile bu işbirliğinin güzel bir örneğinin verildiğini söyledi. MDTO’nun bu konuda öncü kurumlardan biri olduğunu kaydeden Çamsarı, diğer kurumların da kendi faaliyet alanlarına göre ilgili fakülteler ile işbirliği içinde olmalarının önemli olduğunu vurguladı. Umarım, MTSO başta olmak üzere, kentteki diğer odalar da Rektör Çamsarı’nın bu çağrısına kulak verir ve kent adına önemli projelerde aktif rol üstlenirler. Mersin Üniversitesi’nde yine bu dönemde kurulan Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin de, altyapı çalışmaları sürüyor. Çalışmalar tamamlandığında Mersin adına büyük önem taşıyan atılımlardan biri olacak. Özellikle Mersin’e kurulacak Çukurova Uluslararası Havalimanı, bu fakülteyi daha da anlamlı kılıyor. Havacılık ve uzay mühendisliği, pilotaj ve sivil hava işletmeciliği adı altında 3 bölümde eğitim verecek olan fakültenin bölgede büyük bir eksiği kapatacağı kanaatindeyim.
Sanayici, Teknopark’ın altyapısını mutlaka değerlendirmeli
Mersin Üniversitesi’nde yine bu dönemde kurulan Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin de, altyapı çalışmaları sürüyor. Çalışmalar tamamlandığında Mersin adına büyük önem taşıyan atılımlardan biri olacak. Özellikle Mersin’e kurulacak Çukurova Uluslararası Havalimanı, bu fakülteyi daha da anlamlı kılıyor. Havacılık ve uzay mühendisliği, pilotaj ve sivil hava işletmeciliği adı altında 3 bölümde eğitim verecek olan fakültenin bölgede büyük bir eksiği kapatacağı kanaatindeyim.
Mersin Üniversitesi’nin yüz akı olan Teknopark da, kentteki teknolojik gelişimin ve firmaların teknolojideki atılımlarının can simidini oluşturuyor. Rektör Çamsarı’nın, “Teknoloji Transfer Merkezi üniversitemizin sağ kolu ise Teknopark da sol koludur” açıklamasının Mersin ekonomisi adına hayati önem taşıdığını belirtmemde yarar var. Çamsarı’nın, “Ortaya çıkan fikirlerin ticarileştirilmesi, fikir olmaktan çıkarak sanayi işbirliği ile üretiminin sağlanarak hayata geçirilmesi süreci bu şekilde daha da hızlı işlemektedir. Biz sanayicilerimize de çağrıda bulunuyoruz. Ar-Ge’yi kendi bünyenizde değil, gelin burada yapın. Sanayiciler kendi bünyelerinde değil, Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofisi çatısı altında Ar-Ge faaliyetlerini yürütürlerse araştırma geliştirme süreçlerinden daha etkin verim alınması mümkün olabilir” açıklamasına mutlaka kulak verilmeli.
Prof.Dr.Ahmet Çamsarı’nın görevde bulunduğu 2,5 yıl içinde büyük bir başarıyla 2 kat ciro artışına taşıdığı Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yan dallar dahil hiçbir birimin eksik olmaması da ayrıca üzerinde durulması gereken bir konu. Bir ay içinde 720 yatak kapasitesine sahip olacak olan hastane şu anda tam kapasite çalışıyor ve günde 4 bin 500 hastaya hizmet veriyor.
Çalışanlarla birlikte nüfusu 50 bin olan Mersin Üniversitesi’nin çok daha büyük başarılara imza atarak, kentin öncü kurumlarından biri olmayı sürdüreceğine olan inancımız tam. Yeter ki Mersin’deki kurum ve kuruluşlar da üniversite ile işbirliğini artırsın ve kazanan Mersin olsun…