Reklam harcamaları tüketimin aynası

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Medyaya yansıyan haberlere göre MediaCat isimli aylık derginin ocak özel sayısında 2008 yılının değerlendirmesi ile ilgili bir yazı yer alıyormuş.

Dergide 2008 yılının en büyük reklam ajanslarının ve reklam verenlerin listesi yayınlanıyormuş.

MediaCat'in belirlemesine göre yılın en büyük reklam vereni Procter&Gamble, en büyük reklam ajansı ise Güzel Sanatlar/Saatchi&Saatchi imiş.

2008 yılının en büyük reklam ajanslarının sıralaması şöyle: 1. Güzel Sanatlar/Saatchi&Saatchi, 2. Medina Turgul DDB, 3.Y&R Reklamevi, 4. Pars Mc/Cann-Erickson, 5. Alametifarika 6. Euro RSCG Istanbul, 7. Grey Istanbul, 8. Ogilvy&Mather 9. Alice&BBDO Istanbul, 10. TBWA Istanbul .

En büyük reklam verenlerin sıralaması ise şöyle: 1. P&G, 2. Unilever, 3. Reckitt Benckiser, 4. Coca-Cola, 5. Ülker, 6. Eti, 7. Turkcell, 8. Frito-Lay, 9. İş Bankası, 10.Henkel.

Bu sıralamalar televizyon, radyo, gazete, dergi, sinema olmak üzere beş mecrada yapılan reklam harcamalarının brüt tarife fiyatları dikkate alınarak yapılmış.

En büyük reklam verenlerin sıralaması Türkiye'de tüketimin niteliğini ve iç piyasanın durumunu ortaya koyuyor.

Türkiye az gelişmiş, fakir ülkelerin tüketim yapısını koruyor. Tüketicinin önceliği temizlik malzemeleri ile ucuz gıda maddelerinde. Arada haberleşme ve finans hizmetlerine pay çıkabiliyor.

Bu tablo Türk pazarını değerlendirecek yabancılar için önemlidir. Üst gelir grubuna dönük bir mal ve hizmet üretecek veya pazarlıyacak yabancılar bir ülkeyi değerlendirirken öncelikle reklam harcamalarının dağılımına bakarlar.

Bu tablo sadece yabancılar için değil, bizim için de önemli. Tüketicimizin durumunu bu tabloya bakarak değerlendirebiliriz. Halkımızın tüketim harcamaları zorunlu harcamalar dışına çıkamıyor.

Buradan bir başka konuya atlayalım. Bu reklamlar nerede yayınlanacak? Gazetelerde, TV'de, sinemalarda, sokaklarda… O zaman bu reklamların yer alacağı mecranın da reklamın hitap ettiği alt gelir grubunun hoşlanacağı mecra olması gerekir.

Açık anlatımıyla üst gelir grubuna hitap eden lüks ve pahalı malları satın alabileceklerin okuduğu ve de bu tür ilanların yayınlandığı gazeteyi hazırlayanlar başka türlü gazete hazırlar. Alt gelir grubuna dönük tüketim mallarını satın alabilecekler için, o tür ilanları yayınlayacak gazeteyi hazırlayanlar başka türlü gazete hazırlar.

"Bizim gazetelerimiz neden böyle yayınlanıyor, bizim TV'lerimizin programları neden böyle?" diye eleştiride bulunanların bunları dikkate almasında yarar vardır.

DATE:29-12-08

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018