Rekabette bir sıra atladık 63 ülke içinde 46. olduk

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Yabancı yatırımcı için güven ve istikrar ne kadar önemliyse rekabet de o kadar öncelikli. Son yıllarda Türkiye bu konuda inişli-çıkışlı bir tabloya sahip.

Rekabet endeksi denilince akla ilk gelen güvenilir endeks ise merkezi İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan Yönetim Geliştirme Enstitüsü’ne (IMD) ait. 63 ülkenin sıralandığı ‘Dünya Rekabet Raporu’ araştırmasında 12 gösterge ve 3 gösterge grubu üzerinden ülkelerin gelişme aşamaları dikkate alınıyor ve puanlanıyor. Bu göstergeler arasında ülkelerin verimlilik düzeylerini belirleyen kurumlar, yolsuzluk, çevresel kaygılar, istihdam, yaşam kalitesi, kamu politikaları gibi faktörler öne çıkıyor. Son açıklanan listenin ilk sırasında geçen yılın 4’üncüsü ABD bulunuyor. ABD’nin rekabet endeksi 100 puan olarak belirlenmiş. Geçen yıl birinci olan Hong Kong bu yıl araştırmada 99.2 puanla ikinci oldu. Araştırmanın üçüncüsü ise 98.5 puanla Singapur. Dördüncü Hollanda’nın 97.5, beşinci İsviçre’nin puanı ise 97.1. İsviçre’yi Danimarka, Birleşik Arap Emirlikleri, Norveç, İsveç, Kanada takip ediyor. 63 ülkenin listelendiği raporda Çin 13’üncü, Almanya 15’inci, İsrail 21’inci, Kazakistan 38’inci. Türkiye ise Rusya’nın hemen ardından 46’ncı sırada kendine yer buldu. Listeyi sondan okursak ise en kötü 18’inci ülke durumunda. Geçen yıla göre bir basamak daha yukarı çıkan Türkiye, bir önceki yıl ise 48’inci sıraya yerleşmişti.

57’nci Yunanistan’ın puanı 57

IMD’nin Dünya Rekabetçilik Merkezi Müdürü Profesör Arturo Bris, 18’inci sıradaki Avusturya ve Çin’in en dikkat çeken ülkeler arasında olduğunu belirtiyor. 7 basamak birden tırmanarak bu yıl 18’inci olan Avusturya ile 5 basamak birden yükselen Çin’in en fazla gelişme gösteren ülkeler olduğunu ifade eden Bris, “Ekonomik büyüme, hükümet borçlarının azaltılması ve artan iş üretkenliği, Avusturya’nın yükselmesini sağlıyor” diyor. Bris, Çin için ise fiziksel ve maddi olmayan altyapıya yapılan yatırımlar ile yasal ve düzenleyici çerçeve gibi bazı kurumsal yönlerden iyileştirme, performansının artmasını işaret ediyor. 30 yıldır düzenli olarak açıklanan rekabet liginin son sıralarında ise 27.5 puanla ekonomik krizin hafiflemediği, finans sisteminin çöktüğü Venezuela var. Venezuela’dan daha iyi olan 3 ülke de Moğolistan, Hırvatistan ve Brezilya. Listede dikkat çeken ülkelerden biri ise Yunanistan. Komşu’nun rekabet puanı 57. Sıralamadaki yeri de puanıyla aynı; 57.

Ufak bir hatırlatma daha...

İsviçre’de yerleşik olan Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) 2017-2018 Küresel Rekabetçilik Raporu’nun sonuçları da Türkiye için benzer düzeydeydi. Eylül 2017’de açıklanan rekabet gücü sıralamasında yer alan 137 ülke arasında Türkiye 53’üncü sırada kendine yer bulmuştu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar