Rekabet geciktikçe tüketici kaybediyor

Mehmet KARA
Mehmet KARA ENERJİ GÜNDEMİ mehmetkara2007@yahoo.com.tr

Türkiye, en önemli ticaret açığı kalemini oluşturan enerji faturasını düşürmek için önemli değişikliklere gidiyor. Ancak bunların bazıları senkronize yürümüyor. Kararı alınmış, yasal düzenlemeleri tamamlanmış bazı işlemler geciktikçe gecikiyor. Önceki yazılarımızda Enerji Borsası'nın kuruluşunun geciktiğini yazmıştık. Şimdi bir başka gecikmeye değinelim. 

Serbest tüketicilere daha ucuza elektrik satan (Halen sayaç bazında 850 bin abone bundan yararlanıyor) elektrik tedarik-ticaret şirketlerinin, serbest tüketici statüsü kazanmış tüm tüketicilerin sayaç ve tüketim bilgilerine ulaşma hakları var. Bu bilgilerin elektrik dağıtıcıları tarafından sektördeki ilgili oyuncularla paylaşılması gerekiyor. Bunun arkasında yatan mantık, bütün satıcıların tüketicilere eşit mesafede olma hakkı. Bu yaklaşım gereği, dağıtım şirketlerinin satış kısımları da ayrılmıştı zaten. 

Ancak, ilgili bazı şirketler bu konuda işi ağırdan alıyor. Gerekçeleri de teknolojik altyapının yetersizliği. Ama teknolojinin geldiği seviye de dikkate alınırsa bu gerekçeyi haklı görmek çok da kolay değil. Her dağıtıcının web sitesi var ve bu listeyi yayınlamak öyle atla deve de sayılmaz.  
İşletmelerin yatırım programlarında milyarlarca dolarlık harcama kalemleri mevcut. Ve zaten bu miktarlar EPDK tarafından karar altına alınıp şirketlere görev olarak veriliyor. Gereken teknolojiye ödenecek  tutar, bunların içinde devede kulak. 

Bu konudaki aksaklıklar, elektrikte serbestleşmeyi de geciktiriyor. O yüzden ilgililerin bu konuda bir an önce adım atmasında yarar var. 

Çünkü, serbestlik geciktikçe tüketici, yani vatandaş kaybediyor. Sektörün hangi ayağındaki hangi oyuncuların rekabetten zarar ya da kâr edeceği, milyonları hiç de ilgilendirmez!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar