Rekabet dışı kalan Van pozitif ayrımcılık istiyor
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu illeriyle ilgili sorunlarının çözümü için tek tek bütün illerde art arda toplantılara katılıyor. Van’da bu illerden biri. 15 Mart’ta Van’da Güçbirliği Platformu Mütevelli heyetinin toplantısına Beşir Atalay’la birlikte katıldı. Yılmaz, bu toplantıda “Yatırım ortamı iyi değilse, güvenlik elverişli değilse bundan yeterince istifade edemiyoruz. Bu teşvik sistemi sorunu değil. Kapasite kullanımı sorunu değil. En büyük teşvik, bölgenin huzur ve güvenidir” değerlendirmesini yaptı. İran’la gelişen ticaretin bölgeye katkılarda bulunacağını da belirtti.
Arkadaşımız Güneş Doğdu Soylu’nun Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt ile konuşmasının haberini okuyunca, “Rekabet dışı kaldık pozitif ayrımcılık istiyoruz” diyerek ortaya koyduğu tabloda sıraladığı taleplerine baktım.
Bozkurt’un haberde yer alan, “137 fabrikamızdan 100’ü çalışıyor. Çoğu 8 ay çalışıyor, kış şartları nedeniyle 4 ay çalışamıyor. Aralarında yüzde 10 kapasite ile çalışanlar var. Kentte kayıtdışı çalışan Suriyeliler, iş yaşamını olumsuz etkiliyor. Pozitif ayrımcılık istiyoruz. Gelir vergimiz yüzde 20’den yüzde 5’e inerse, KDV oranımız üretici alımda yüzde 8 olursa, SGK primleri yüzde 50 indirimli olursa kendimizi toparlayabiliriz” değerlendirmesini okuyunca Van’daki iki dostumla konuştum. Onlara kentte problemlerin ne olduğunu sordum. Değerlendirmelerini aldım.
Aldığım değerlendirmelerin satır başları şöyle:
-Ülkede ekonomik durgunluk var. Ama Van’da bunun dışında ve ötesinde durgunluk söz konusu.
-Bunun sebeplerinden birisi 2011 yılında yaşanılan iki deprem. Bu depremlerde ciddi göç oldu. Sonra geri dönüşler yaşandı.
-Deprem sonrası ötelenen vergi ve SGK ödemeleri başladı.
-KOSGEB kredilerinin geri ödemeleri geldi.
-TOKİ konutlarıyla ilgili ödemeler de buna eklendi.
-Terör olaylarıyla ilgili durgunluk da buna eklenince zorluklar ve nakit sıkıntıları ortaya çıktı. Mevcut işletmeler, işletme sermayesi yaşamaya başladılar. Kenti terk edenler de bu olumsuzluğu artırdı.
-Bu durum batıdaki işletmelerin kentimize güvensizliğine yol açıyor.
-İran ticareti gelişmesi için kapılar iyi işletilmeli, yollar iyileştirilmeli.
-Devletimizin zaten kentten önemli vergi ve SGK geliri yok. Belli bir dönem vergi alınmaması yönündeki bir ayrıcalık kente destek açısından düşünülebilir.
-OSB Başkanı'nın söylediği gibi pozitif ayrımcılık sağlayacak desteklere ihtiyaç var.
Van’dan yansıyan tablo bu. Ve buna bağlı olarak kentleri için pozitif ayrımcılık istiyorlar. Bu konuda kente ne destekler verilebileceği düşünülmeli. Ama Doğu ve Güneydoğu’da birçok ilin de devletten böylesi ayrıcalıklar isteği için sırada bekledikleri unutulmamalı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Koordinasyon görevi üslenen Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan’ın işi zor görülüyor.