Reflasyonist rüzgâr

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS [email protected]


2018’in tamamında ve 2019’un ilk 1.5 ayında ayan beyan görünen bir durum var. Dünya ekonomisi yavaşlarken, hisse senedi ve emtia fiyatlarının, doların değerine olan duyarlılığı artıyor. 2018 boyunca dolar güçlüydü. Fed faiz artırımları konusunda Aralık 2018’de frene bastığı halde, diğer ekonomilerde yaşanan ekonomik yavaşlama 2019 başında da doları destekliyor. Esasen 2019’un ilk 45 gününde Amerikan ekonomisinden de negatif sinyaller geliyor. Yine de, Amerikan ekonomisinin, AB ekonomisinden çok daha iyi durumda olduğu söylenebilir. Euro bölgesinin ve dünyanın ihracat motoru Almanya’nın ihracat siparişleri yıllık bazda yüzde 11 düştü. Alman ekonomisinin yüzde 45’ini ihracatın oluşturduğunu belirteyim. Almanya’nın perakende satışlarındaki yavaşlama, 2008’deki resesyon dönemini anımsatıyor. Ek olarak, euro bölgesinde enflasyon beklentisi çöktü. Beklenti, 2.5 yıl öncesinin oranı olan yüzde 1.45’e düştü. Yüzde 1.45’lik oran, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) tahmini değil, enflasyon swaplarından çıkan bir piyasa öngörüsüdür.

Fed, Aralık 2018’deki toplantısından sonra faiz artırımlarına ara vereceğinin sinyalini verdi. Aslında Eylül 2018’deki toplantıda, güçlü doların muhtemel deflasyon etkisinden söz edilmişti. Piyasa oyuncuları, Aralık toplantısından sonra, ‘‘Fed hisse senedi fiyatlarındaki dalgalanmadan ürktü. Geri adım attı’’ yorumunu yaptı. Doların güçlenmesi de önemli bir faktördü. Hisse senetlerinin, bilhassa gelişen ülke hisselerinin, son haftalarda yaşadığı rallinin sürmesi için desteğe ihtiyaç var. Piyasa profesyonellerinin kullandığı jargonla, reflasyon alımlarına. Örneğin; güçlü büyüme ve yüksek enflasyon beklentisiyle oluşan alımlar, reflasyon alımlarıdır. Mevcut konjonktürde, dünyada büyüme ve enflasyon tahminleri aşağı yönlü revize edildiği için, başka bir reflasyonist rüzgârın global yatırımcıların iştahını güçlü tutması lazım. Motivasyon da, "zayıf dolar" ve "güçlü emtia fiyatları" olabilir. Dolar endeksinin yüzde 58’ini euro oluşturuyor. Avrupa paralarının endeksteki ağırlıkları yüzde 78’e ulaşıyor. Avrupa ekonomileri zorlanıyor. Avrupa ülkelerinin faizleri negatif seviyelerde bulunuyor. Fed faiz artışlarına ara bile verse, Amerikan ekonomisi hız da kesse, doların diğer para birimlerine karşı bariz bir avantajı var. Zaten dolar güçlüyse, emtia fiyatlarında kalıcı bir yükseliş hareketi olamaz.

Fed faiz indirim olasılığından bahsetmese de, piyasa böyle bir fiyatlama yapıyor. Vadeli işlemlere göre, piyasa 2020’ye kadar 25 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyor. Bu düşüş beklentisi, Fed açısından gevşek para politikası konusunda manevra alanı yaratır. Dolar yükselişini sürdürürse, Fed sözlü yönlendirme yapabilir. Reflasyonist ekonomik ortam, reflasyonist piyasalarla başlar. Görünen o ki, finansal varlık fiyatlarındaki artışın devam etmesi zayıf dolara bağlıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019