Referanduma 70-80 gün varken...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Meclis’te 330 üzerinde oyla AK Parti-MHP iş birliği ile kabul edilen cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından, muhtemelen 2 ya da 9 Nisan tarihlerinde referandumla halka sunulacak. Bu da 70-80 gün içersinde referandum oylamasının gerçekleşeceğini gösteriyor.

Referanduma 70-80 gün varken siyasal ortam nasıl?

Araştırma şirketleri, ağırlıklı olarak referandum tarihine yakın bir hafta on gün kala yapılacak araştırmaların doğru eğilimi ortaya koyabileceğini, bu dönemde yaşanan olaylara bağlı olarak dalgalanmalar olduğunu ve kararsızların yüksek olduğunu belirtiyorlar. Şu anda “evet”- lerin ağır bastığını söyleyen araştırmacılar da var, “hayır” cephesinin kuvvetli olduğu iddiasında olanlar da. Ama her iki taraf da bugün için sonuç belirtmenin erken olduğu konusunda birleşiyorlar.

Birçok araştırmacı, sonuçlar açısından MHP tabanının tutumunun sonucu belirleyici olacağını belirtiyor. Aynı zamanda şu anda MHP tabanının genel merkezin “evet” ve partiden ihraç edilen muhaliflerin “hayır” yanında yer alacağı için bölünmüş bir durumda olduğu da ilk dönem yoklamalarının ortaya koyduğunu söylüyorlar.

AK Parti cephesi: AK Parti’nin kampanyada üç unsuru kullanması bekleniyor. Bunlardan birincisi, bunun bir rejim değişikliği olmadığı, istikrar sağlayıcı bir model olduğu, ikincisi; parlamenter sistem içersinde ortaya çıkan birçok olumsuzluğa yeni yapının son vereceği ve üçüncüsü; karar alma aşamasındaki frenlerin ortadan kaldırılacağı, daha hızlı ve şeffaf bir yönetim olacağıdır.

AK Parti yönetimi, kampanya sırasında MHP’nin de yanlarında olmasının ayrı ayrı “evet” kampanyaları yürütmelerinin olumlu sonuç vereceği düşüncesindeler. Cumhurbaşkanı'nın kampanyada sahada yer almasını da önemli bir avantaj olarak görüyorlar. MHP muhaliflerinin kampanyasına en önemli yanıtın bu olacağını belirtiyorlar. Ayrıca, MHP ile yeni hükümette ortaklık söylentilerinin de MHP tabanında “evet” eğilimini artıracağını ifade ediyorlar. HDP’nin “hayır”cephesinde yer almasının da “evet” kampanyaları açısından olumlu olacağına inanıyorlar.

CHP cephesi: Makro ekonomik dengedeki bozulmalar, yükselen dolar kuru, artan işsizlik ve enflasyonun kampanyalarında olumlu imkan yaratacak, işlenecek konular olduğunu belirtiyorlar. Meclis’ten geçerken Anayasa’ya aykırı “açık oy” kullanmalarını ve Meclis televizyonundan görüşmelerin tamamının yayınlanmamasını, tarafların televizyonlarda partileri adına tartışmalara katıldığı programlar yapılmamasını “halkın bilgilendirme eksekliğine yol açtığını” söylüyorlar. Bütün toplumun katılımının sağlanması gereken konu da Meclis’te AK Parti- MHP’nin bir “oldu bitti” ile sonuç almalarından şikayetlerini dile getiriyorlar. Bu, kampanyada işleyecekleri bir konu olarak ortaya çıkıyor. Şimdi hem kendilerinin hem toplumun aydın kesiminin, bazı STK’ların halka dönük birebir kampanya yürüteceğini, kendi kampanyalarının, bütün yurtta “vatandaşa yüz yüze anlatma” ve sosyal medyayı çok yönlü kullanma olacağını söylüyorlar. Kampanyalarında AK Parti ve MHP seçmenine de bu yüz yüze anlatımda yer vereceklerinin altını çiziyorlar.

MHP cephesi: Parti genel merkezi, “evet” kampanyasını AK Parti’den ayrı olarak kendi düzeni içersinde yürütmeye hazırlanıyor. Partiden ihraç edilen muhalifler ise Bahçeli’nin oylamalar sırasında “Bir madde bile geçmezse erken seçim olur” diyerek MHP milletvekillerinin muhalefetini engellediğini belirtiyorlar. MHP tabanında ise güçlü bir “hayır” eğilimi olduğunu, bu konuda kendilerinin de yurt sathında kampanya yapacaklarını açıklıyorlar.

HDP cephesi: Partilerinin mağduriyetlerini eş başkanlarının, milletvekillerinin ve belediye yöneticilerinin hapiste olmalarının olumsuzluğunu anlatarak güçlü oldukları Doğu ve Güneydoğu’da yoğun bir “hayır” kampanyası yürütürken, büyük kentlerde de yüz yüze bir anlatımı tercih edecekleri, parti sözcülerinin açıklamalarında yer alıyor.

Bugünlerde açıklanan araştırma sonuçları ortalaması yüzde 42 EVET, yüzde 45 HAYIR ağrlıklı. Adil Gür’e göre ise EVET’ler yüzde 52 seviyesinde ve Recep Tayyip Erdoğan’ın kampanyaya katılmasıyla bu oran yüzde 60’ın üzerine çıkabilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar