Reaksiyon zamanı mı?

Özgür HATİPOĞLU
Özgür HATİPOĞLU DERİN BAKIŞ [email protected]

Eh, artık bilen - bilmeyen herkesin üzerine destanlar yazdığı carry trade işi bir yer­lere kadar geldi. Daha hikayesi olur ve fiyatlamaları etkileme­ye devam eder. Ancak daha bu işlerin başından bu yana dikka­timi çeken bir durum vardı ve en son Warren Buffet’ın Apple hisselerinde oldukça büyük bir pozisyon küçültmesine gitmesi şimdiye kadar ki en büyük çivi­yi çakmış oldu…

Fon raporlarından ve haber­lerinden takip ettiğim kadarıyla yaklaşık olarak geçen Temmuz ayından bu yana sistematik fon­lar ve fon yöneticisi inisiyatifin­deki fonların toplamda 1 trilyon Dolar’lık satış yaptığını görüyo­rum. Hatta kırılımına bakarsak bunun 700 milyar doları siste­matik fonlardan geliyor. Ancak son 2 haftadaki 400 milyon Do­lar’lık satış 2 aydır gelişen yu­muşak pozisyon azalt­maya göre son derece sert ve derin oldu. Ama zaten hep böyle olmaz mı? Satışlar her zaman hızlı olur, bkz. VIX’teki yükseliş.

Pozisyonda değilseniz aslın­da buna yapıcı taraftan da ba­kabilirsiniz. Şöyle ki; malumu­nuz carry trade kullanarak elde edilen kaldıraçlı pozisyonlar, Japonya’da faizin yükselişi ile hızlıca kapatıldı. Bu durum sert düşüşlere neden olsa da aslın­da aşırılık oluşturan kaldıraçlı pozisyonların temizlenmesine ve yeniden yükselmek için fi­yat davranışına yer açtı – temel faktörler ayrı. Bazı raporlar­da bu konuyla ilgili bahsedilen büyüklükler oldukça etkileyici: gerçekleşen satışlarla sistema­tik fonların ellerindeki kaldıraç %110’dan %50’lere inmiş du­rumda. CTA (Commodity Tra­ding Advisor – piyasa ile aynı yönde pozisyon alanlar) pozis­yonları ise %80’lerden sıfıra in­miş durumda.

Buraya kadarı durum tespi­tiydi. Bundan sonrasında neler olabileceğini düşünelim… ABD verilerinin zayıflamaya başla­dığını düşünürsek ekonomik at­mosferin ısınmaya devam ede­ceği sanırım kaçınılmaz. Ancak burada önemli soru “ne kadar ısınacak?”

Bu sorunun cevabı sonuçta ABD’de ve belki de dünyada bir resesyon olacak mı, olmayacak mı muammasını açıklığa ka­vuşturacak. Bunun doğal sonu­cu olarak da piyasa fiyatlamala­rı şekillenecek. Bana sorarsanız cari durumdaki ABD verileri bir resesyona işaret etmekten uzak. O nedenle özellikle bireyselle­rin yeniden piyasada mallan­maları beklenebilir. Ancak daha büyük pozisyonları takla attıran fonlar ve kurumsal yapıların mevcut koşullar altında piyasa­ya girmekten imtina ettiğini dü­şünürsek para akışının çok güç­lü olmayacağı yönünde bir fikir yürütebilirim. Hatta rallinin kı­rılganlığının da yüksek olabile­ceğini değerlendirmek gerekir.

Bu tür bir yatırım ortamın­da benim tercih edeceğim hisse portföyünde eser miktarda ser­piştirilmiş teknoloji, yapay ze­ka hisseleri, daha çok GYO, sağ­lık, alt yapı hizmet sağlayıcıları (gaz, elektrik, su sağlayıcıları) olur. Bu haftalarda jeopolitik ortamın da kızışmasından do­layı kısa süreli olarak savunma sanayi hisseleri olabilirdi ama onlar için artık biraz geç kalın­dı. Doğrusu bu hisselerde bun­dan sonra gelecek ilk sıçramada kısmi kar almayı daha doğru bu­luyorum. Ama ilerleyen zaman­larda eğer geri çekilme olursa savunma sanayi hisseleri yine radarımda olacaktır.

Petrol düşecek (mişşş)

Bir süredir aslında temel di­namiklerin zayıflığından ve es­kiden etkili olan değişkenlerin artık etkisini kaybetmesinden dolayı WTI petrolün 84 Do­lar’dan 72 Dolar’a kadar geri­lediğini gördük. Ancak bu ha­reketin daha derinleşmeme ihtimalinin yüksek olduğunu söylediğimi takip edeneler ha­tırlayacaklardır. Dinamikler aşağı ama Suudi Arabistan’ın petrolü 70 Dolar’ın altına bırak­mak istemediğini hep söylüyor­dum. Geçen sene bu seviye 62 dolar bölgesindeydi. Şimdi ise fiyatın 75 Dolar’ın altına inişle­rinde bir sebebin ortaya çıktığı­nı ve alım geldiğini görüyoruz.

Bir bacağını daima İsrail’in oluşturduğu, diğer bacağını ise zaman zaman Ortadoğu’daki devletlerden birisinin veya bir­den fazlasının eş zamanlı oluş­turduğu gerginlikler şimdiler­de petrol fiyatını yukarı süren bir dinamik. Normal koşullar­da dünya bu tür durumların ya­yılmayacağını düşündüğü için fiyatlamalar uzun sürmez. An­cak bu seferki hali hazırda uzun sürmüş durumda ve her plat­formda önem kazanmış du­rumda. Bölge her türlü gelişme­ye açık görünüyor. Bu nedenle makro açıdan büyüme riskleri­ne rağmen petrolün yukarı de­vam etme ihtimali hala olduk­ça yüksek. Teknik olarak 80-82 dolar aralığına kadar hareket devam edebilir.

Sonrası, arkası yarın… bir ip ucu olsun; CFTC COT raporu­na göre fonlar petroldeki long pozisyonlarını traşlamaya de­vam ediyorlar, net longlar %30 oranında erimiş ve geçen Cuma açıklanan veriye göre bütün bu hengamenin ortasında bile alım olmamış.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Riskler rafa kalktı 27 Kasım 2024
Risk, risk, risk 20 Kasım 2024
Ne hafta ama!! 05 Kasım 2024
Yine yeniden ralli? 17 Eylül 2024