Raporlu işçilerin SGK'na bildiriminde sorunlar
Geçen haftaki, "SGK yine coştu" başlıklı yazımızdan sonra, çok sayıda okurdan mail aldım.
Gerçekten de SGK tarafından yapılan işlemleri anlamak mümkün olmuyor. SGK kanunda yer almayan hükümleri tebliğle getiriyor, tebliğe aykırı genelge çıkarıyor, genelgeyle yanlış yazdığı hususları duyuru ile düzeltiyor.
Haliyle şirketlerin insan kaynakları ve personel birimlerinde çalışanların da kafası karışıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu 12 Mayıs 2010 tarihli Resmi gazetede yayınlanan bir tebliğle sigortalıların raporlu oldukları sürelerde işyerinde çalışmadıklarına yönelik bir 'Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri'nin internet üzerinden yapılmasına yönelik bir zorunluluk getirdi.
Bu uygulamaya ilişkin olarak 2010/66 sayılı SGK genelgesi yayınlandı. Ancak herkesin kafası karışınca bu sefer de bir duyuru ile yeniden bir açıklama yapmaya çalıştı. Tebliğle yapılan düzenleme ile istirahat süresini takip eden 5 iş günü içinde sisteme girilmemesi halinde idari para cezası uygulanacağı belirtilmiş. SGK 2010/66 sayılı SGK genelgesi ile idari para cezası uygulamasını yumuşatmış. Buna göre; Sigortalıların istirahat raporlarını işverenlerine ibraz etmelerine rağmen, çalışılmadığına dair bildirimi e-sigorta yoluyla 5 iş günü içinde göndermeleri istenecektir. Yine, istirahat raporları sigorta müdürlüğüne intikal ettiği halde bildirim yapılmamış olan işyerlerine SGK müdürlükleri tarafından bir yazı gönderilerek sigortalının raporlu olduğu sürelere ilişkin "Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri"nin internet üzerinden yapılması istenecek. Sigorta müdürlüğünün yazısına rağmen çalışılmadığına dair bildirimi e-sigorta yoluyla 5 iş günü içinde göndermeyen işverenler hakkında 2 aylık brüt asgari ücret (2 * 729 TL) idari para cezası (2 asgari ücret) uygulanacak.
Öte yandan SGK Müfettişleri veya SGK Kontrol Memurları tarafından işyerlerinde yapılacak denetimlerde bu bildirimin geç yapıldığının tespiti halinde idari para cezası tebligata gerek kalmadan uygulanacağı belirtilmiş.
10 gün ve daha kısa süreli raporların bitimi tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde, 10 günden fazla süren raporların ise sigortalının talebi halinde 10'ar günlük dilimler halinde sisteme girilmesi gereklidir. Örneğin, 45 gün rapor alan sigortalı için 10 gün + 10 gün+ 10 gün + 10 gün+ 5 gün olmak üzere 5 parça halinde "Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi" yapılması gerekiyor. Ancak, 10 günden fazla istirahat alan sigortalıların 10'ar günlük dilimler halinde almak istediklerine ilişkin işverenlerine talepte bulunmamaları durumunda bildirim girişlerinin, raporun bitiş tarihinden itibaren 5 iş günü içinde yapılması gerekecek.
2010/66 sayılı SGK genelgesiyle sigortalıların bir gün istirahat alması durumunda dahi iş göremezlik belgesi düzenleneceği belirtilmişti. SGK genelgesinden sonra bir duyuru da yayınlayarak sigortalıların iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle bir veya iki gün istirahat alması durumunda dahi iş göremezlik belgesi düzenleneceği ve işverenler tarafından sisteme girileceği belirtildi.
Hastalık nedeniyle 3 günden az süreli düzenlenen istirahat raporlarına istinaden çalışılmadığına dair bildirimlerin yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Yani, sigortalıların hastalanmaları halinde 1 veya 2 günlük rapor alınması durumunda SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği verilmemektedir. Ve ayrıca 1-2 günlük hastalık raporları nedeniyle "Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi" yapılmasına gerek yoktur.
Yine, 3 günden fazla rapor alıp ücreti tam ödenen işçiler için de (geçici iş göremezlik ödeneği alınması dahi) nedeniyle "Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi" yapılması gerekmektedir.