‘Rambo'nun evinde varız küresel markalarda yokuz’

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Dünyada çok az yerin ismi sahip olduğu değerlerle anılır. Bunlardan biri de Marmara Bölgesi. Televizyon haberciliğinin duayen isimlerinden Ali Çağatay’dan öğreniyorum Marmara’nın kökenini... Mimariye oldukça önem veren Eski Yunanlılar, bu coğrafyanın zengin mermer yapısına vurgu yaparak bu kelimeyi türetmiş: ‘Marmaros...’

Zaman geçtikte bu zenginlik dilimizde Marmara olarak yerini bulmuş...

Mermerin ana vatanı olan bu topraklar sadece geçmişte değil, günümüzde de zenginliğin sembolü olmuş...

Bu zenginliği önce rakamlarla anlatmak gerekiyor. Veriler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan...

Türkiye’de şu anda bilinen 4 milyar metreküp işletilebilir mermer, 2.8 milyar metreküp traverten, 1 milyar granit rezervi bulunuyor.

Dünya rezervinin yüzde 40’ı Türkiye’de

Bu rakamlar Türkiye’nin dünya doğaltaş rezervinin yüzde 40’ına sahip olduğunu gösteriyor. Tamı tamına 650 farklı renk ve dokuda mermer, bu toprakların altından çıkmayı bekliyor. Süpren, Elazığ Vişne, Akşehir Siyah, Manyas Beyaz, Bilecik Bej, Kaplan Postu, Denizli Traverten, Ege Bordo, Milas Leylak, Gemlik Diyabaz ve Afyon Şeker bunlar arasında uluslararası piyasada adı sıkça duyulanlardan sadece birkaçı.

2003 yılında 1.5 milyon ton olan ihracat geçen yıl 6.5 milyon tona ulaşmış ulaşmasına ama hala bu zenginliğe rağmen dünya piyasasına yön veremiyoruz. Sektörün tartışmasız öncüleri; tasarımıyla İtalya ve fiyatıyla Çin… Tıpkı diğer sektörlerde olduğu gibi...

Oysa siyasetten sanata birçok alana yön veren dünyaca ünlü isimlerin evlerinde Türk mermeri var. Bu bilgileri de İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) yönetiminde yer almış sektörün genç ama deneyimli isimlerinden Mustafa Selçuk Çevik veriyor...

Hollywood yıldızları Türk mermerini tanıyor

Çevik’in verdiği bilgilere göre; Rocky ve Rambo film serileriyle beyazperdenin unutulmaz isimleri arasında yer alan Silvester Stallone, ünlü basketbolcu Shaquille O’neil, ünlü şarkıcı Celine Dion bu isimlerden sadece birkaçı…

Bir de bunlara Jennifer Lopez, Paris Hilton, Jessica Alba, Sting, Cameron Diaz, Naomi Campbell, Gisele Bündchen gibi isimleri ekleyin...

Üniversite eğitimini ABD’de sürdürdüğü sırada satın aldığı pick-up’ıyla eyalet eyalet, kent kent ülkeyi dolaşarak mermer satmaya başlayan Çevik’in verdiği bir başka bilgi daha var: “ABD’de hemen hemen her evde Türk mermerini görebiliyorsunuz. Ama ne yazık ki markalaşamıyoruz...”

‘Lobiyi kurmamız gerekiyor’

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz aylarda DÜNYA, İMİB’de yaşananları sizlerle paylaşmış sektördeki istifaları, yönetimdeki gerilimi Türkiye’de ilk kez bu sayfalarda duyurmuştu. İstifaların peş peşe geldiği İMİB’de Ali Kahyaoğlu’nun görevden düşmesi belki de birlikler tarihinde son dönemdeki ilk olaydı. Şimdi İMİB’in ne yönetimi var ne de başkanı... Çevik, sektördeki en büyük sorunun da iç çekişmeler olduğunu söylüyor: “Artık birliğimizin birlik olma zamanı geldi. Mermer dünyası değişiyor, gelişiyor. Türkiye mermerin ana vatanı ancak hala markalaşamıyoruz. Buna bir çözüm bulmamız gerekiyor” diyor. İMİB’de yaşananların ardından sektörün etkin isimleriyle yaptığım görüşmelerde sektörün genç, dünyayı tanıyan, yabancı pazarlara ve dillere hakim, tasarımı öncelik yapacak bir yönetime ihtiyacı olduğuna şahit oldum. Mustafa Selçuk Çevik’in adı da başkan adaylığı için önerilen ilk isimdi.

Çevik, bununla ilgili, yönetimsiz İMİB için sektör temsilcilerinin uygun görmesi halinde başkan adayı olabileceğini söyledi. Sektörün ortak akla ihtiyacı olduğunu kaydeden Çevik, “Hedefimiz Türkiye’nin bir mermer lobisi oluşturmak. Bu daha önce yapılamadı. Önce bunu çözmemiz gerekiyor” diyor. İMİB’de başkanlık için aday olacağını açıklayan ilk isim yönetimden düşen Ali Kahyaoğlu idi. Görevden ayrılmak zorunda kaldığını sosyal medyadan duyuran, daha önce 5 kez bu görevi yürüten Kahyaoğlu, nisan ayındaki seçimlerde aday olduğunu duyurmuştu. Sosyal medyadan istifaları “ihanet” olarak niteleyen Kahyaoğlu, seçimlerde intikam alacağını söylemişti. Türk mermer sektöründe tepkiyle karşılanan bu açıklamayı soruyorum Çevik’e. Yanıtı “İnsanların kavgacı değil birleştirici olması lazım. Birlik dediğimiz yapıya birlikte hareket etme vaktimiz geldi” oluyor.

‘İzmir’e alternatif fuar yapılmamalı’

Mustafa Selçuk Çevik, mermer fuarlarına da vurgu yapıyor. “Türkiye'de 5 ayrı mermer ve maden fuar yapmak yerine hem zamandan kazanmak hem de maddi kayıpları önlemek için en büyüğü olan İzmir'de tek bir fuar yapmamız lazım. İzmir’e alternatif fuar yapmak tamamen sektöre mali zarar. Sektörün dünyadaki en büyük fuarları İtalya'daki Verona Fuarı, ardından İzmir Fuarı, daha sonra Çin'deki Xiamen Fuarı ve Amerika'daki Coverings Fuarı” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar