Ramazan Bayramı
Müslümanlar pazar günü Ramazan Bayramı'nı kutlamaya başlayacaklar. Bayram "sevinç günü" demektir.
Toplu kılınan bayram namazları Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin, barışın, huzurun göstergesidir. Bayramlar Müslümanları birbirine yaklaştırır. Dargınlıkları ortadan kaldırır. Kardeşlik duygularını güçlendirir.
Dini anlatım ile "bayramlar Allah'ın mü'min kullarına birer ziyafet günüdür." Kur'an - ı Kerim'de Ramazan ve Kurban bayramlarına ait bir işaret yoktur.
Kur'an-ı Kerim'de "bayram" ifadesi sadece bir surenin bir ayetinde, bir kelime olarak yer almıştır.
"Maide" suresinin 114 numaralı ayetinde yer alan ifade şöyledir:
"Meryem oğlu İsa, "Allahım, rabbimiz. Bize ve bizden sonra geleceklere bayram ve senden bir delil olarak bir sofra indir. Bizi rızıklandır sen rızık verenlerin en hayırlısısın" dedi."
Bu anlatımın, İsa'nın son akşam yemeği sofrası ile ilgili bir anlatım olduğu üzerinde fikir birliği vardır.
Ramazan ve Kurban bayramları ile ilgili düzenlemeler "hadis"lerde yer alır. Hadislerde nakledildiğine göre, Hazreti Muhammed, Mekke'den Medine'ye hicret ettiğinde, Medine'de yaşayan İran asıllıların "Nevruz" ve "Mihrican" kutlamalarından etkilenmiştir.
Bu folklorik kutlamaların İslam cemaatinde "ümmetin tevhidi"ne ters düşeceğini, Razaman ve Kurban kutlamalarının bu kutlamaların yerini almasını buyurmuştur. Otuz Ramazan orucundan sonra Müslümanlar yeme - içme rahatlığını Ramazan Bayramı olarak kutlamaktadır.
Yapılan bayram merasim ve şenliklerinin bir kanun ile tanzimi, Fatih Sultan Mehmet Han'ın eseridir.
İstanbul'da Ramazan Bayramı ziyaretlerinde şeker ikramı adet olduğundan bu bayrama Türkler "Şeker Bayramı" derler.
Bayramlaşma namazdan sonra ziyaretler ile birlikte yapılır. Çocuklara büyükleri tarafından hediyeler (genelde mendil) dağıtılır.
Bayram namazından ezan ve ikama (kamet: "namaz başlamıştır" ifadesi) yoktur. Bu namaz, İslamiyetin ilk zamanlarında olduğu gibi yalnız "salat al - cami'at" kelimeleri ile bildirilir. Bayram namazı günümüzde her ne kadar camide eda ediliyor ise de, şekli bakımından açıkta (musalla'da) edası lazımdır. Vakti güneşin doğmasından "sem - i re'si aştığı an'a kadar" (aile vaktine kadar) devam eder.
Sayın okuyucularım bayramların şekli, yani dışında derin manası vardı. Bayramlar insanları birbirine yaklaştıran, dargınlıkları ortadan kaldıran, dostluk ve kardeşlik duygularını kuvvetlendiren önemli günlerdir. Bu günlerde yaşlılar, büyükler, güçsüzler, fakirler hatırlanmak ister.
Bu günlerde ölmüşleri anmak, onlar için dua okumak, mezarlarını ziyaret etmek sevaptır.
Ramazan Bayramınız kutlu olsun Sayın okuyucularım.