Rahmi Koç ve Güler Sabancı'dan öğrencilere öğütler

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]


 

Batı ülkelerinde ve özellikle ABD'de üniversitelerin mezuniyet törenleri önemlidir. Bu törenlerde sektöründe öne çıkan isimler öğrencilere öğüt verir.

Bizde de vakıf üniversitelerinin mezuniyet törenlerinde bu tür konuşmalar yapılır oldu.
Koç Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi mezuniyet törenlerine ve bu törenlerdeki konuşmalara önem veriyor.

İki üniversitenin bu yılki mezuniyet törenlerinde Rahmi Koç ve Güler Sabancı konuştu.
Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi Koç, "Bir taraftan global dünya diyoruz, diğer taraftan da her ülke kendi bacağından asılmak durumunda kalmıştır, kendi menfaatlerini korumak, kendi politikasını çizmek, kendi kendine ayakta durmak mecburiyetinde bırakılmıştır. Dolayısıyla dikkatli olmanız, hadiseleri yakın takip etmeniz, hata yapmamaya özen göstermeniz ve fırsatları kaçırmamanız lazımdır.

Avrupa, kendi açtığı yaraları sarmaya çalışmaktadır. Amerika iç politika ve bozuk bilanço ile bocalamaktadır. Serbest piyasa ekonomisinin itici gücü Amerika, Avrupa ve Japonya bugün ayakta durma sıkıntısı çekmektedirler. Global sağlık sorunları ve iklim değişiklikleri başlı başına bir dert olmaktadır" dedi.

Sabancı Üniversitesi'nin mezuniyet töreninde ise Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Zorluklardan fırsatlar yaratmayı düşünün, fırsatlarda zorluklar aramayın" diye konuştu.
Güler Sabancı öğrencilere hayatla ilgili şu tavsiyelerde bulundu: "Karşınıza çıkan fırsatlara sahip çıkın, kıymetini bilin, değişimden korkmayın, özgür düşünme, ön yargısız farklı düşünce ve görüşlere açık olma, üniversitemizin sizlere kazandırdığı en önemli özelliklerdir. Esnek olun, değişimi yaratın ve yön verin. Geleceği düşünerek kendinizi geliştirmeye devam edin, her zaman pozitif olun, zorluklardan fırsatlar yaratmayı düşünün, fırsatlarda zorluklar aramayın. Üniversitenizde kazandıklarınızla ikliminizi gittiğiniz yerlere taşıyın. Şayet hangi limana gideceğinizi bilmiyorsanız hiçbir rüzgar sizler için doğru rüzgar değildir" dedi.

İki üniversitenin mütevelli heyetlerinin başkanlarının konuşmalarında ağırlık taşıyan nokta küresel kriz.

Rahmi Koç, küresel liderlerin krizleri önleme veya çözmede güçsüz kalmalarına dikkati çekiyor. Gemisini kurtaran kaptandır deyiminin önemini vurguluyor.

Güler Sabancı ise geçlere zorluklardan korkmamalarını yılmamalarını, kendilerine bir hedef belirleyerek o hedefe ulaşmaya çalışmalarını söylüyor.

Bunlar belli deneyim sahipleri için olağan sayılacak gerçekler. Fakat hayata yeni atılan gençler için bu tür öğütler çok önemli. Hele bunları ifade edenler hayatta başarılı olmuş kişiler ise.
____________________

Osman Saffet Arolat'ın 50'inci yılı


DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat'ın (1942) gazetecilikteki 50'nci yılı için dün akşam bir kutlama töreni vardı. Dostları, arkadaşları bir araya geldi.

Osman Saffet Arolat'ı 1974 yılından beri (demek ki 38 yıldır) tanıyorum. Değişik medya kuruluşlarında birlikte çalıştık. Müdürüm, genel yayın müdürüm oldu.

Türk medyasındaki çok kişi Osman Saffet Arolat ile birlikte çalışmıştır. Çok sayıda genç gazeteciyi yetiştirmiştir.

Osman Saffet Arolat, baba tarafından paşazadedir. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nü bitirdi.

Gazeteciliğe 1962'de Hıncal Uluç'un Spor Şefi olduğu Öncü Gazetesi'nde atletizm yazıları yazarak başladı. 1966'da ise Ant Dergisi'ne geçti. Daha sonra derginin sorumlu yazı işleri müdürü oldu. Ant'ın yanında Yeni Ufuklar, Yeni Dergi ve Ortam adlı dergilerde de yazdı.
1971'de İçişleri Bakanı Faruk Sükan'ın hazırladığı 38 kişilik 'Ülkeyi o günkü duruma getirenler' listesinde Arolat'ın da adı vardı. Birçok davadan beraat etti. Ama 1971 İhtilali ile davaların bir kısmı Sıkıyönetim Mahkemeleri'ne taşınınca tutuklandı, 25 yıl ceza aldı. 3 yıl hapis yattı.

1972'de de Amnesty International tarafından dünyada 'Yılın Fikir Suçlusu Mahkûmu' seçildi. 1974'te anayasal afla hapisten çıktı, Aydın Engin'le İsta Haber Ajansı'nı kurdu. Değişik gazete ve dergilerde ve haber ajanslarında çalıştı. 1994'ten bu yana DÜNYA Gazetesi'nde yazıyor. Genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu. Daha sonra başyazar oldu.
Meslekteki başarılı 50 yılı için tebriklerimi ve sağlık dileklerimi sunuyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018