Rahmetli Kahveci'yi hatırlatan sohbetler
Rahmetli Adnan Kahveci 20 yıl kadar önce Maliye Bakanlığı sırasında ayda bir ekonomi yönetmenleriyle sohbet yapar bir yandan uygulama sonuçlarıyla ilgili bilgi verir, bir yandan da alma kararında oldukları konularla ilgili yol haritası ile ilgili açıklamalarda bulunur, bunların bir bölümünün "bilgi için olduğunu, yazılmamasını" isterdi. Kimse aykırı davranmazdı. Maliye Bakanı Şimşek'in önceki gün ekonomi yönetmenleriyle yaptığı sohbet bana Kahveci sohbetlerini hatırlattı.
Hükümet üyeleri, özellikle ekonomiden sorumlu olanlar ve yatırımcı bakanlar, son dönemde sık sık basın mensuplarıyla bir araya gelip sohbet ediyorlar ve bakanlıklarındaki gelişmelerle ilgili bilgi verip, yöneltilen soruları yanıtlıyorlar. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önceki akşam ekonomi yönetmenleriyle bir araya gelip böyle bir sohbet gerçekleştirmiş. Bu sohbetler birincil kaynaktan sağlıklı bilgi aktarımına neden olan doğru ve sağlıklı uygulamalardır.
Bu tür sohbetlerle ilk kez yirmi yıl kadar önce rahmetli Adnan Kahveci'nin Maliye Bakanlığı sırasında karşılaşmıştık. Kahveci, İstanbul Sultanahmet'teki Yeşilev'de her ayın ilk Cumartesi günü ekonomi yönetmenleriyle sabah kahvaltısında bir araya gelirdi. İlkinin masrafını kendisi karşıladıktan sonra, her ay fatura bir gazeteci tarafından ödenirdi bu sohbetler sırasında.
Bu toplantılarda bir yandan uygulamadaki konularla ilgili sorulara yanıt aranırdı. Bir yandan da yazılmamak kaydıyla Bakanlığın gündemindeki konular, alması muhtemel kararlar tartışılırdı. Kahveci bu sohbetler sırasında hep en aykırı düşüncelerin, en muhalif görüşlerin ortaya çıkması için katılanları tahrik ederdi. Sansürsüz, makam farksız çok keyifli sohbetlerde hepimiz bilgilenir, yapılanların nedenini öğrenir, muhtemel gelişmelerin müjdesini alırdık.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceki günkü sohbette birçok konuda bilgiler verip, yöneltilen soruları yanıtlamış. Şimşek, konuşmasına katma değerin bir kısmının mutlaka Türkiye'de üretilecek bir modeli amaçladıklarını belirterek yeni teşvik sisteminde ana hedefin yine bölgeler arası gelişmişlik farklarını ortadan kaldırıcı olduğunu belirtip, ihracatın artması için 12 sektör belirlediklerini, yeni teşvik sistemini detaylandırdıklarını, bunlara daha yüksek dozda destek vereceklerini, dış ticaret açığının azaltılmasını sağlayacaklarını açıklamış.
Şimşek, sohbet sırasında bir yandan tasarruf artırıcı çalışmaları projelendirmekte olduklarını, bir yandan da gelir vergisi sisteminde yenileştirme kararında olduklarını bu konudaki çalışmalarında önemli mesafe katetdiklerini açıklıyor. Bu alandaki çarpıklıktan söz ederken, "Danimarka'da kurumlar ve gelir vergisi toplamı milli gelirin yüzde 29'u . AB ortalaması yüzde 13. Biz de bu oran yüzde 6. Bir reform çalışması içindeyiz. AB oranına gelmemiz bile çok önemli olacak" değerlendirmesini yapıyor. 2001 yılında yürürlüğe giren Bireysel Emeklilik sistemini geliştirme yolunda çalışmalar yaptıklarını belirtiyor.
Mehmet Şimşek, kayıt dışılık ile ilgili eylem planını geçen yılın son haftasında açıkladıklarını bu konuda "Kapımızı hiç çalmayanların kapısını çalıyoruz. Milyonlarca sms, mektup e-mail ile hatırlatmalar yapıyoruz" diyerek girişimlerini anlatıyor. Örneklerden söz ederken de gayrı menkul iradı, kira konusunda yeni sistem geliştirdiklerini söylüyor. "Bundan 1-2 yıl önce 4'ün üzerinde gayrimenkulü olan 150 bin kişiye mektup göndererek, sizin şu adreslerde taşınmazlarınız var. Bu dairelerden kira geliriniz var. Biz rayiç bedelini biliyoruz. Siz gelirseniz memnun oluruz. Beyannamede bulunmazsanız kanun şu yaptırımları getiriyor, dedik. Hepsi geldi. Şimdi, 4 ve altına indik, vatandaşa beyanname göndereceğiz. Şubatta teste başlayıp Martta uygulamaya geçeceğiz, ama yine vatandaşın beyanı esas olacak" diyerek gelişmeyi anlatıyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlıklarının gelir artırıcı, kayıt dışını azaltıcı her alanda proaktif bir yöntem izleyeceklerinin altını çiziyor.