Rahim ağzı kanserine karşı aşılanmak

Yavuz DİZDAR
Yavuz DİZDAR [email protected]

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) dünyada yaklaşık her 10 kişiden birini etkileyen insan papilloma virüsüne (HPV) karşı bir bilinçlendirme kampanyası başlattı. Kadınlarda rahim ağzı kanserinin yanı sıra genital bölgede diğer birçok kansere ve siğillere neden olan HPV virüsü ile ilgili gençleri bilinçlendirmenin amaçlandığı kampanyaya genç sanatçılar Pelin Karahan ve İbrahim Kendirci de destek verdi.

İnsan papilloma virüsüne bağlı rahim ağzı kanseri ülkemizde de ciddi bir sorun ve görülme sıklığı giderek artıyor. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil'in verdiği bilgilere göre, HPV'nin neden olduğu rahim ağzı kanseri tüm dünyada en fazla kadın ölümlerine yol açan ikinci kanser türü. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada yaklaşık 2 milyon kadında rahim ağzı kanseri bulunuyor ve ülkemizde ise bu hastalıktan her gün 2 kadının hayatını kaybediyor. HPV'nin çok bulaşıcı olduğunu dile getiren Prof. Dr. İtil, "HPV yaşam biçimiyle ilişkisiz, bütün kadınların başına gelebilecek bir sorun. Virüsün bulaşması için cinsel ilişki şart değil, deri teması da yeterli. Her 10 kadından birinde HPV var ve 50 yaşına kadar 10 kadından 8'i HPV ile en az bir kere karşılaşıyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen, esas bilinmesi gereken HPV'den korunmak için bir aşı geliştirilmiş olması. HPV'ye karşı aşılanarak rahim ağzı kanserine, vajina/vulva kanserine ve genital siğillere karşı korunmak mümkün. Kadın hastalıkları uzmanlarına muayene olup, en az yılda bir smear testi yaptırmak ve aşılanmak hastalığa karşı olasılıkla en iyi korunma yöntemi. Aşı daha bu hastalıklar oluşmadan büyük oranda koruyor" diyor.

Pelin Karahan, "Ben de aşılandım"

HPV'ye karşı gençleri bilinçlendirmek için başlatılan kampanyaya genç sanatçılar İbrahim Kendirci ve Pelin Karahan da destek oluyor. TJOD tarafından başlatılan bu sosyal sorumluluk projesinin çok önemli olduğunu söyleyen Pelin Karahan, "Bu virüs o kadar yaygın ki sokakta yürüyen her 10 kadından 1'inde şu anda var. Ben düzenli olarak doktor kontrolüne gidiyorum ve tüm kadınların düzenli jinekolojik muayene olması gerektiğini biliyorum. Muayene sırasında yapılan smear testi, HPV'nin erken dönemde yakalanmasını ve tedavi edilmesini sağlıyor" dedi. Doktorunun yönlendirmesiyle HPV aşısı yaptırdığını söyleyen Karahan, arkadaşlarını ve çevresindeki insanları bu konuda bilinçlendirmeye çalıştığını söylüyor. Rol arkadaşı İbrahim Kendirci ise HPV'nin yalnızca kadınlar için bir tehdit unsuru olarak görüldüğünü, ancak virüsün erkeklerde de görülebildiğini vurgulayarak, bu kadar bulaşıcı ve tehlikeli bir virüse karşı bir aşı olduğunun tüm kadın ve erkekler tarafından bilinmesi gerektiğinin özellikle altını çiziyor.

Kampanya için kamera karşısına geçen oyuncular oynadıkları "4 genç bir kelime" isimli tanıtım filminde "Siz de HPV'ye karşı korunun, yarın geç olmadan doktorunuza başvurup önleminizi alın" sloganı ile gençlerin dikkatini çekmeyi amaçlıyor. www.hpv.gen.tr adresi üzerinden yürütülen HPV Bilinçlendirme Kampanyası için kamera karşısına geçen ünlü oyuncular "Siz de HPV' ye karşı korunun, yarın geç olmadan doktorunuza başvurun" sloganı ile gençlerin dikkatini çekmeyi amaçlıyor.

Gelelim klasik soruya: "Siz olsaydınız ne yapardınız?"

Bilimsel veriler ne kadar desteklese, uzmanlık dernekleri ne kadar kampanyalar yürütse de, toplumumuzda aşılanmak konusunda genel bir tedirginlik var. Bu tedirginlik aşının gerçekten koruyucu olup olmadığından değil, olası yan etkilerinden kaynaklanıyor. Şunu söyleyelim, bütün aşılarda kullanılan "bağışıklık pekiştirici" maddeler aynı. Yani bu aşıda beklenen yan etkiler, grip aşısında beklenenlerden farklı değil. Bu nedenle bizim düşüncemiz, aşının yapılamasının gerçekten yerinde olduğudur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar