"Türkiye'de iyi şeyler kazara oluyor"

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

 

Fransız Les Echos'ya göre "Yabancı sermayenin geri çekilmesi, Türkiye mucizesinin kırılganlığını ortaya koydu". Marka gurusu Wally Olins ise "Mucize yaratmak için kendinize güvenin. Türkiye'de iyi şeyler kazara oluyor. Bir tutarlılık; bütünlük yok. Bu süreci doğru yönetmeniz gerekiyor" diyor.   

Fransa'nın önde gelen ekonomi gazetesi Les Echos'da yer alan bir haber, "Türkiye,  yabancı yatırımcıların güvensizliğinin kurbanı oldu" diyor.

Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybının otoriteleri endişelendirdiğine dikkat çeken haber, "Yabancı sermayenin geri çekilmesi, Türkiye mucizesinin kırılganlığını ortaya koydu" yorumuna yer veriyor. Habere göre, Türkiye'de cari açık çok önemli bir risk oluşturmaya devam ediyor. Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu ise 172 milyar dolara ulaşıyor. Dolar bazlı bu borç miktarının, Türkiye'yi en az diğer gelişmekte olan pazarlar kadar sarsacağına dikkat çekiliyor. Türkiye'nin hızlı büyüyen ekonomisinin, yabancı semaye girişine bağlı olduğunun da altı çiziliyor.

Fed politikaları, Türkiye gibi, diğer gelişen ekonomileri de olumsuz etkileyecek. Geçtiğimiz günlerde Boston Consulting tarafından yapılan bir araştırma, 2020 yılından itibaren "Çin Malı" hakimiyetinin sona ereceğini, bunun yerini "ABD Malı"nın alacağını ortaya koydu. Araştırmaya göre, 2020'de, Fransa, Almanya, Japonya, İtalya ve İngiltere'nin ihracatının yüzde 5'ini ABD gerçekleştirecek. ABD ekonomisinin yoluna girmesinde, enerji fiyatlarının düşmesini sağlayan şist gazının etkisi büyük. Bunun yanı sıra ABD'nin güçlü markalarının da rolünü unutmayalım.

Türkiye ekonomisinin de, zorlu ekonomik dönemleri daha kolay atlatabilmek için katma değer yaratan güçlü markalara ihtiyacı var. Skype üzerinden görüşlerini aldığımız marka gurusu Wally Olins, "Marka yaratmak sihir değil. Öncelikli olarak Türkiye'nin kendine güvenmesi gerekli" diyor.

Olins'in yorumları şöyle:

Türkiye'nin öz güveni eksik

"Türkiye sanayi üretiminde son derece başarılı. Son dönemlerde, geleneksel değerlerinizi de kullanmayı öğrendiniz; fakat öncelikli olarak Türkiye'nin öz güveni olması lazım. 'Türk malı olan herşey iyidir' demesi lazım. Oysa bu konuda hala yeterince öz güvene sahip değilsiniz. Türkiye'nin çok güçlü markaları var. Bu markaların gücünün tüm dünyaya anlatılabilmesi gerekiyor."

Tutarlılık yok

"Marka olmak zaman alıyor. Türkiye'ye bakarsanız 20 sene öncesine göre çok farklı olduğunu görürsünüz. 20 yıl sonra da çok farklı olacak. Kültürde, sporda çok daha farklı gelişmeler kaydedecek. Bu değişimi yönetmek zorundasınız. Türkiye'deki iyi şeyler kazara oluyor. Bir tutarlılık; bir bütünlük yok. Bunu yönetmek, geliştirmek, planlı ve etkili bir konuma getirmediniz gerekiyor."  

Marka stratejisi gerekiyor

"İnsanlar heryere hareket edebiliyorlar. Dolayısıyla markalar da hareket ediyor. Bu hareketlilik içinde, yabancı yatırımcı çekmeniz gerekir. Örneğin İstanbul çok önemli bir marka. Yatırımcıyı İstanbul'a çekmek ve burada kalmasını sağlamak için, doğru bir marka stratejinizin olması gerekir. Küreselleşme artıkça rekabet de artıyor. Bugün kimse, İtalyan mutfağı Türk mutfağından daha iyidir demiyor. Kim daha iyi bir marka yönetimine sahipse, rekabette o kazanıyor."

Dünyadaki konumunuz değişti

"Ülke markası oluşturmak, doğrudan yabancı yatırım, kamu diplomasisi, ihracat, kültür, spor, göç, uluslararası ilişkiler gibi çok farklı alanları ilgilendiren bir konu. Uzun süreli çaba, kararlılık, istikrar gerektiren bir süreç. Bazı ülkelerin marka değeri çok güçlü. Bunun en somut örneği ABD. Walt Disney, Hollywood'a, McDonalds'dan, Başkan Barack Obama'ya her alanda önemli markalara sahip bir ülke. Fransa ve Almanya gibi geçmişten gelen bir marka mirasına sahip ülkeler var. Bir de Hindistan, Çin, Türkiye gibi yükselen markalar.  Bu ülkelerin dünyadaki konumu birkaç sene öncesine göre çok farklı. İnsanların düşüncesi bir anda değişmeyecektir, fakat bu ülkelerin 20 yıl içinde kültürel ve ekonomik birer güç olacağı kesin."

 

 

 

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar