"Türkiye şarap üretmez" önyargısını yenmeniz lazım

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Dünyaca ünlü Master of Wine Roger Bohmrich: "Türkiye şarap üretmez" önyargısını yenmeniz lazım
 
Dünyaca ünlü şarap üstadı Bohmrich, "Tüketicilerin Türk şaraplarına yönelmesini kolaylaştırın. Etiketlerin üzerine Öküzgözü yazarken, aynı zamanda "Eye of the Ox" da yazın. Tüketiciler okuyamadıkları bir markayı almayı tercih etmezler. Türk üzümlerinin hikayesini;Türkiye'nin şarap tarihini, dünyanın en ünlü üzümlerine sahip olduğunu anlatın" diyor.

Master of Wine (MW), şarap üstadı anlamına geliyor. Şarap Üstadı'nı "şarabın tüm özellikleri ve üretim süreçleri hakkında bilgi sahibi olan ve bu bilgiyi açık bir şekilde ifade edebilen kişi" olarak tanımlayabiliriz.

Dünyaca ünlü 7 Master of Wine, bu hafta başında İstanbul'da Veritas'ın düzenlediği 5. Masters of Wine Weekend kapsamında yılın en iyi Türk şaraplarını resmi tadımlarda belirlediler. Bu isimlerden biri, 35 milyon Euro cirosuyla dünyanın en büyük şarap perakendecilerinden Millésima USA'in eski ortaklarından Roger Bohmrich idi. Sohbet etme imkanı bulduğumuz Bohmrich, öncelikle en iyi şarabın, insana zevk veren şarap olduğunu söylüyor ve Türkiye'deki şarap üreticilerine yönelik çok önemli tavsiyelerde bulunuyor. Öncelikle Roger Bohmrich'in "Şarap Üstatlığı"na yönelik verdiği bilgilere bakalım; sonrasında ise Türk şarap üreticilerine tavsiyelerine:

Kadın şarap üstatlarının sayısı artıyor

. 1955 yılında İngiltere'de kurulan Masters of Wine Enstitüsü şarapla ilgili tüm sektörler arasındaki iletişimi, eğitimi ve paylaşımı sağlıyor. Enstitünün merkezi Londra'da olsa da, eğitin programları ve sınavlar dünya genelinde gerçekleştiriliyor.

. Bugün dünya genelinde 24 ülkede 301 Master of Wine mevcut. Master of Wine olabilmek için Teori, Pratik ve Tez olmak üzere üç aşamalı bir sınavdan geçmek gerekiyor.

. En önemli konu, enstitü üyeliği. Bu üyelik için sanattan, bilime, pazarlamadan, üretime, dağıtımdan, perakendeciliğe kadar şarabı ilgilendiren her alanda yüksek bilgi sahibi olmak gerekiyor.

. Bugün dünya genelinde 89 kadın Master of Wine var. Eğitim programı ve sınavlar her zaman kadın ve erkeklere açık olmuş. Bu sınavı kazanıp, Master of Wine olmaya hak kazanan ilk kadın 1970 yılında Sarah Morphew Stephen olmuş. 2011 ve 2012 yıllarında seçilen Masters of Wine'lar arasında kadınların oranı erkeklerden daha fazla.

. Dünya genelinde şarabın kalitesi yükseldi. Bugün en büyük şarap tüketicisi ABD. Yükselen ekonomilerde şarap tüketimi artıyor. Avrupa'da ise şarap tüketimi sabit durumda. Bunun ekonomik olduğu kadar, sosyal nedenleri de var. Bundan 50 sene öncesine kırsal alanlarda yaşayanlar için şarap son derece sağlıklı, saf, basit bir içkiydi. İnsanların şehirlere göç etmesi ile birlikte ekonomik yaşamın profili değişti. Şarapa duyulan ihtiyaç değişti. Bugün insanların cebinde daha fazla para var. Daha farklı bir şey içmek istiyorlar. Şarap içerken statü arayışına giriyorlar.

Öküzgözü yerine, "Eye of the Ox" diyin

. Masters of Wine Weekend organizasyonu, Türk şarap üreticileri için çok yararlı. Burada test notlarını görebiliyorlar; hangi alanlarda eksiklikleri olduğunu öğrenebiliyorlar.

. Türk şarap üreticilerinin küresel rekabet ortamına çıkmadan önce, ürünlerini en iyi şekilde geliştirmeleri gerekiyor. Doğru üzüm, doğru toprak kullandıkları konusunda gerekli çalışmaları yapmalılar.

. Tüketicinin beklentileri ve talebini anlamak ve ürünleri bu doğrultuda belirlemeleri lazım. Bu kapsamda Türkiye'nin en önemli sorusu uluslararası bir marka mı yoksa yerli bir marka mı olmak. Aslında her ikisinin de aynı anda olması gerekiyor. Türkiye'nin ilk yapması gereken, "Türkiye şarap üretmez önyargısını" yenmek.

. Tüketicilerin Türk şaraplarına yönelmesini kolaylaştırın. Örneğin etiketlerin üzerine otantik isim olan Öküzgözü'nü yazarken, aynı zamanda "Eye of the Ox" da yazın. Tüketiciler okuyamadıkları bir markayı almayı tercih etmezler. Türk üzümleri hakkında bilgi verin. Üzümlerin hikayesini anlatın. Türkiye'nin şarap tarihini, dünyanın en ünlü üzümlerine sahip olduğunu anlatın.

. Pazara ilk girdiğinizde ürün sayınızı sınırlı tutun. Ama en iyisini geliştirin. Niş pazarı yakaladıktan sonra, çeşitlendirmek çok daha kolay olacaktır.

En iyi Türk şaraplarını belirlediler

En iyi Türk şaraplarını belirlemek için İstanbul'a gelen Masters of Wine'lar arasında, Bohmrich'in dışında, The Times'ın şarap yazarı ve dünyada en çok tanınan Master of Wine'lardan biri olan Tim Atkin; Christie's Amerika ve Asya Başkanlıklarını yürütmüş olan Charles Curtis; International Wine Challenge eş başkanlarından Peter McCombie; dünyada hem Master of Wine hem de Master Sommelier unvanlarına sahip 3 büyük üstattan biri olan Ronn Wiegand; yirmi yıldır İngiltere'de nadir ve kıymetli şarap ithalatçılarına danışmanlık yapan Sarah Abbott;  ve Ultimate Wine Challenge ve Starwine Competition jüri üyesi Christy Canterbury de vardı.

43 yerli üreticinin 320 şarabıyla yer aldığı etkinlikte Kırmızı, Beyaz ve Rosé şaraplar 7 farklı kategoride puanlandı. Şarabın dünyaca ünlü üstatlarından bu yıl 90-94 arası puanla 'Üstün bir karakteri ve stili olan sıradışı şarap' sınıfına 17 Türk şarabı girmeyi başardı. Bu şaraplar arasında zirveyi 92 puanla Kavaklıdere Pendore Syrah 2010 ve Kavaklıdere Prestige Boğazkere 2004; 91 puanla Vinkara Doruk Boğazkere 2010, Suvla Sur 2010, Sevilen Magnesia KK 2011, Suvla Merlot 2010, Prodom Syrah-Kalecik Karası 2011 ve Melen Shiraz Reserve 2010 paylaştı. 90+ puan alan şarapların üreticilere göre dağılımında ise Kavaklıdere 4 şarabıyla, Prodom, Sevilen, Suvla ve Vinkara ikişer şaraplarıyla; Barbare, Doluca, Küp, Melen ve Yazgan ise birer şaraplarıyla yer buldular.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar