"Türkiye bir konfeksiyon atölyesi değil, yaratıcılık merkezi"

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

 

 

Fransa ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde, moda ve tekstil sektörü ikinci sırada geliyor.Fransa Büyükelçiliği'nin katkıları ileTürkiye'de ilk kez düzenlenen workshop, tasarım, moda ve dekorasyon alanlarında İstanbul-Paris eksenini geliştirmeyi hedefliyor.

Paris-İle-de-France Bölgesi Gelişme Ajansı ve Paris Capitale de la Création (Yaratıcılığın Başkenti Paris) konsorsiyumu, tasarım, moda ve dekorasyon alanlarında İstanbul-Paris eksenini geliştirmek amacıyla Fransa Büyükelçiliği'nin katkıları ileTürkiye'de ilk kez bir workshop gerçekleştirdi.
Paris bölgesinden esen tasarım rüzgarının Boğaz'la buluştuğu etkinlik, Whos's Next Pret-A-Porter; Paris Design Week; Tranoi; Maison&Objet gibi başlıca moda ve tasarım fuarları başkanlarını; Arzu Kaprol, Mehtap Elaidi Türk tasarımcılarını; Avva, Vizyon Deri, Kurshuni; Design Dream Factory gibi firmaları bir araya getirdi.
Paris dünyanın en önemli moda merkezlerinden birisi. Başkent her yıl 440'dan fazla fuara, 10 milyon ziyaretçiye ve yaklaşık 100 bin katılımcıya ev sahipliği yapıyor.
Fransa, Türkiye'nin Avrupa'daki en büyük üçüncü ticaret ortağı. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde, moda ve tekstil sektörü ikinci sırada geliyor. Dekorasyon, mobilya ve tasarım sektörlerinin payı da hızla artıyor.
Fransa'nın Türkiye'de 100 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayan 450 şirketi bulunduğunu ve  Türkiye'deki yabancı yatırımcılar arasında dördüncü sırada olduğunu kaydeden İstanbul Fransa Başkonsolosu Herve Magro, workshop yoluyla, hem Paris'in Türk markalarının büyümesinde oynadığı rolü; hem İstanbul'un Fransız markalarının gelişmesindeki önemini vurgulamak istediklerini ifade ediyor.
"Türkiye artık bir konfeksiyon atölyesi değil, yaratıcılık merkezi" yorumunu yapan Margo, Türk moda ve tasarımının öneminin dünya genelinde arttığını, Paris'te her geçen gün daha çok sayıda Türk tasarımcı ve markanın defile düzenlediğini, şirket kurduğunu ifade ediyor.
Paris Bölgesi Gelişme Ajansı ve Paris Fuarları grubunun, Sao Paulo, New York, Londra, Tokyo ve Seul'un ardından, İstanbul-Paris moda hattını geliştirmek istemesinin nedeni de Türkiye moda sektöründe izlenen bu hızlı gelişim.  Bu gelişim aynı zamanda genç moda tüketicilerinin hızla artması ile de daha fazla önem kazanıyor.

Hedefimiz yeni bir kapı açmak
Paris'teki 22 uluslararası fuar ve etkinliğin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan Yaratıcılığın Başkenti Paris oluşumu, yıl boyunca moda, tasarım, aksesuar ve ev sektörlerinin tanıtımını yapıyor. Oluşum kapsamında her yıl tüm dünyadan yaklaşık 17 bin 500 tasarımcı ve üretici bir araya geliyor. Fuarlara katılım sayısı ise 600 binin üzerinde.
"Gitgide zorlaşan dünyada yeni bir kapı açmak hedefindeyiz" diyen Yaratıcılığın Başkenti Paris Başkanı Etienne Cochet, Türkiye ve Fransa'nın aynı yaratıcılık yolunda olduğunu ifade ediyor. Cochet'in yorumları şöyle: "Paris, yeteneklerin doğduğu ve buluştuğu bir şehir. Arzumuz, Paris'i duygulara ve maneviyata değer vermeyi bilen, yaratacılığın metropollerinden biri kılmak. Bize gençler ilham veriyor. Bu yüzden hepimiz geleceğe iyimser bakıyoruz. Türkiye'de gerçek bir kalite ve yaratcılılık potansiyeli görüyoruz. Sonuçta birlikte yaşanacak çok güzel bir hikayenin başındayız."

2023 hedeflerinde hazır güyüm başrolde
Türk moda endüstrisinin 25 yılda çok önemli ticari rakamlara ulaştığını ifade eden İHKİB (İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise, sektörün yaratıcı vizyonunun bu gelişimde çok önemli bir rol üstlendiğine dikkat çekiyor. Tanrıverdi'nin görüşleri şöyle: "Hazır giyim sektörünün başarısı, İHKİB'in başarılı projeleri ile parallel ilerliyor.  10-13 Ekim tarihleri arasında 7. İstanbul Moda Haftası'nı düzenleyeceğiz. Moda dendiğinde, akla ilk gelen şehir Paris. Paris'ten; Fransa'dan öğrenecek çok şeyimiz var. Dünya pazarlarına açılma hedefinde, Paris Türkiye için çok önemli. İstanbul'u sayılı moda merkezlerinden biri yapacağız. Bugün büyük bir dönüşüm içindeyiz ve bu dönüşümü başarılı bir şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Markalarımız ciddi bir hazırlık içindeler. Global ölçekte en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği'nde yaşanan belirsizlik, ihracatta düşüşe neden oldu, fakat yaşanan bu kayıp AB pazarındaki küçülmeye oranla çok daha az. Geçen sene ulaştığımız 16 milyar dolarlık ihracat rakamını bu sene aşmayı umuyoruz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında hazır giyim sektörünün baş rolde olacağını düşünüyoruz." 

Uluslararası fuarlara katılan Türk tasarımcıların sayısı artıyor
Who's Next, Paris'in en önemli uluslararası hazır giyim fuarlarından birisi. Fuar Başkanı Xavier Clergerie, Türkiye'nin fuara katılan tasarımcı ve üretici sayısı açısından dördüncü sırada yer aldığını söylüyor. Yurtdışından en fazla katılımcının geldiği ülke Çin. Çin'i Japonya ve İspanya izliyor.
Moda tasarımcısı Arzu Kaprol de, uluslararası platforma ilk adımını Who's Next ile atmış bir isim. Kaprol'ün Paris'e yönelik yorumları şöyle: "Paris dünyanın ilgisini canlı tutmak adına çom önemli. Her koleksiyon görsel olarak ulaşmak istediği yere ulaşabiliyor. Marka için herşeyden önemlisi zevki olan müşteriye ulaşmak. Paris'ta hem zevki olan müşteriye ulaşıyorsunuz; hem de ticari olarak işin sürdürülebilirliğini sağlayabiliyorsunuz."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar