"Türk usulü" randevu sistemi

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

Bir araç muayene hikâyesi

Araç muayene istasyonuna, saat 10:40'da vardım. Baktım arabalar bekleşiyor. "Ne milletiz yahu" dedim kendi kendime. "Neden insanlar randevularını medeni biçimde internetten almazlar?" Arabamı park edip idari binaya girdim. Bir makineye arabamın plaka numarasını yazarak bir sıra numarası aldım, oturdum. Sıra numaram numaratörde çıkınca gösterilen gişeye giderek arabanın belgelerini verdim. İstenen parayı ödedim. Gişede hizmet veren delikanlı "Buradaki işiniz bitti. Bu elinizdeki numara ile çağrılacaksınız" dedi. Buraya kadar her şey tıkır tıkır işledi. Arabamın yanına gittim.

Arabaların muayeneye alındığı binanın duvarında ışıklı bir tabela vardı. Tabela üstünde de hangi numaralı arabanın hangi numaralı kapıda muayene edileceği çıkıyordu. Arabamı tam bu levhanın karşısına park etmiştim. Saat 11:00 de arabamı çalıştırdım. Çünkü Tuvturk' ün web sitesinden aldığım randevu saat 11:00 idi. Sıra numaram tabelada çıkınca, gecikmeye neden olmadan kapı önünde olmak istiyordum. Ama hiç beklediğim gibi olmadı. Aradan yarım saat geçince şüphelendim. Acaba araçların muayene edildiği başka bir yer mi vardı? Muayene binasının önünde hastane kapısındaki hasta yakınları gibi volta atan birisine yanaşıp sordum. "Sizin randevunuz kaçta idi?". Endişeli adam, "Saat 10:00'da idi." dedi. O zaman durumu anladım; internet sitesindeki söyleme bakınca ben randevu sistemini fazla ciddiye almıştım. Oradaki bir güvenlikçiye "İstasyonun yetkilisi kim?" diye sordum. Güvenlikçi, muayene binasındaki bir masada oturan bir kişiyi gösterdi. Bu kişiye gidip içimi döktüm.

"Bu nasıl iştir? Hem randevu veriyorsunuz, hem de bekletiyorsunuz. İnternet sitenizdeki ifadelere bakarak, muayeneye saat 11:00'de alacaksınız diye günümü planladım.  Bundan sonraki bir toplantıma geç kalacağım. İnternetteki düzene aldandım. Ne güzel, adeta Alman sistemi gibi demiştim. " dedim. Yönetici, ortaladığım topa hemen  girdi: "Biz, Almanlardan iyiyiz" dedi. Ben de itiraz ettim "Ama zamana saygı konusunda değil sanırım. Benim randevum saat 11.00'de idi, arabamı hâlâ içeri almadınız, bekliyorum.
Neden koyduğunuz sisteme uymuyorsunuz?" dedim. Yönetici
"Biz de uymak istiyoruz, ama başarılı olamıyoruz" dedi. Numaramı söyledim. "Bana sıra ne zaman gelir?" diye sordum. Yönetici "30-35 dakika sonra sıranız gelir" diye cevap verdi..

Saat 12:00 de ışıklı tabelada sıra numaram çıktı. Bana 2 numaralı kapı düşmüştü.Arabamı o kapı önüne çektim.

Biraz da orada bekledim. Saat 12:15 gibi arabamı içeri aldılar. Muayene 15 dakikada bitti.

Bir Temel fıkrası

Doktor sormuş Temel'e "Ne sıklıkla geliyor baş ağrılarınız?". Temel de "Yarım saatte bir geliyor; 1 saat sürüyor" demiş

Bir Yorum

Yarım saatte bir randevu vereceksiniz ve randevuya gelenleri 1 saatten fazla bekleteceksiniz. Yukarıdaki muayene hikâyesi de Temel fıkrası gibi. Sonuçta yapılan iş belli. Muayenede işlemler standart, ne kadar süreceği de üç aşağı beş yukarı belli olmalı. Ama randevularda niye bu kadar sapma olduğunu anlamakta güçlük çekiyorum. Bu konuda bir iki neden tahmininde bulunabilirim.

Bir neden, muayene istasyonunun, kapasitesinden fazla randevu vermesidir. Randevu alıp da gelmeyenleri hesaba katarak böyle bir uygulama yapıyor olabilirler. Bunun anlamı şudur: "Bir istasyon kolayına yapılmıyor. Bunca yatırımı boşa mı bekleteceğiz? Biz bekleyeceğimize, gelenler beklesin"

Bir diğer neden, randevusuz araç almaktır. Bunun da düşünme alt-yapısı şudur: "Randevulu olanların nasılsa parasını aldık; onlar bir yere gidemezler. Ama randevusuz
gelmişi bekletirsek, kızıp başka yere gidebilir. Müşteriyi kaçırmayalım." Bir başka neden ise, tamamen iş bilmemekten gelmektedir. Kullanılan teknoloji gelişmiş olabilir. Ama onu  işletenlerin gelişmişlik düzeyi bununla bağdaşmazsa benzeri durumlar ortaya çıkabilir.Neden ne olursa olsun, bu bir Türk klasiği, "Türk usulü" randevu sistemidir. Bekletmek için randevu verirsiniz; başkalarının zamanına saygı göstermezsiniz Başka şehirlerdeki durumu bilmiyorum. Ama İstanbul'da bir araç muayene istasyonunda yaşadığım bir deneyimi paylaştım. Bir profesör arkadaşım da başka bir istasyonunda benzerini yaşamış.

Eğer aracınızı randevu alarak muayeneye götürüyorsanız, beklemeye hazır olunuz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019