"OVP konjonktüre uygun, 2023 için reform gerekir"

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

 

Yurt haberleri ve istihbarat servisimizin iş dünyasının açıklanan OVP'yi nasıl değerlendirdikleri yönündeki soruşturmaları, "OVP'in mütevazi hedeflerinin konjonktüre uygun olduğu 2023 hedeflerine ulaşabilmek için gereken reformlarla yola devam edilmesi gerektiğini" düşündüklerini ortaya koyuyorlar. Yapılması gerekenlerle ilgili önerilerini sunuyorlar.    

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, düzenledikleri basın toplantısında 2013-2015 yıllarının ekonomik büyüklük tahminlerini içeren Orta Vadeli Programın verilerini açıkladılar. Aynı toplantıda bu yıl sonu büyümesinin yüzde 3.2'ye revize edildiğini de duyurdular.
Bu açıklamanın ardından yurdun bütün bölgelerinden iş dünyasının temsilcilerinin değerlendirmelerinin bana göre özeti şöyle: "Dünya ve Avrupa'daki krize bağlı olarak OVP hedeflerinin aşağıya doğru revize edilmesi gerçekçi. Kayıt dışılığın azaltılması ve önümüzdeki üç yılda 1.6 milyonluk yeni istihdam yaratılması, mali disiplinin sürmesi konusunda yeni adımlar atılması olumlu. Kısa vade için OVP kararları uygun. Ancak, uzun vade için yapılacaklar ve reformlar konusu ele alınmalı. 2023 yılı hedeflerimiz dünyanın 10. Büyük ekonomisi olmak için, 2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklük, 500 milyar dolarlık ihracat, 20 bin doları aşan kişi başına milli gelir için dünya gelişmelerini içeren, reformist bir politika ile 2015 sonrasının kalan 8 yılında yüksek büyüme oranlarını elde etmemiz gerekir."
Bizim 2023 hedeflerini açıkladığımız 2 trilyon 64 milyon dolar ekonomik büyüklük, 70 bin ihracatçı ile 500 milyar dolar ihracat, 25 bin 76 dolar kişi başına gelir hedeflerine ulaşmak için 2012-2023 yılları arasında yüzde 8.5 yıllık büyüme gerçekleşmesi gerektiği belirtiliyordu.
Bu 11 yıllık dönemin ilk yılında büyümemizin yüzde 3.2'ye revize edildiği 2013-15 Orta Vadeli Programı açıklanırken ortaya kondu. 2013 yılı büyümesinin yüzde 4, 2014 ve 15 yılı büyümelerinin yüzde 5 olarak hedeflendiği ortaya kondu.
Bu da 2023 hedeflenirken ortaya konan yıllık 8.5 büyüme hedefinin ilk dört yılında altında kalacağımızı gösteriyor. O zaman bu sonuç kalan 8 yıllık dönemde 2023 hedeflerinin şaşmaması için, ortalama yüzde 10 yıllık büyüme rakamının yakalanmasını gerekli kılıyor.

İş dünyası temsilcileri dünyadaki konjonktüre bağlı olarak OVP'nin önümüzdeki üç yıl için ortaya koyulan hedeflerini gerçekçi ama muhafazakar bulduklarını belirtiyorlar. 2023 hedeflerine ulaşmak için uzun vadeli beklentilerini açıklarlarken de mutlaka bu uzun vadeyi içeren reformist bir yeni dönemin planlanması gerektiğini söylüyorlar.
Rahmetli Vedat Günyol, "Avrupa rönesansının gergefi, karanlık ortaçağ döneminde büyük bir özen ve sabırla işlenerek hazırlanmıştı" derdi.
Biz de bugün yarı karanlık dünyada bir yandan kazaya uğramadan mütevazi hedefleri yakalayarak yolumuza devam ederken, yakın gelecekte gereken çok hızlı büyümenin koşullarının gerektirdiği adımları birbiri ardından atmalıyız. Reformlar için beklemeye tahammülümüz olmadığını bilmeliyiz. İş dünyamızın temsilcileri de bunu dile getirip  önerilerini sunuyorlar…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar