"Odak Ülke Türkiye"

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

 

Türkiye, Nisan ayında dünyanın en önemli kitap fuarlarından biri olan Londra Kitap Fuarı'na Odak Ülke (Market Focus Country) olarak katılıyor. Fuar öncesinde ve sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinatörlüğünde yayıncılık sektörü profesyonelleri ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin de içinde yer aldığı Uluslararası Kitap Fuarları Türkiye Ulusal Organizasyon Komitesi tarafından hazırlanan zengin içerikli profesyonel bir program söz konusu.

Ocak ayında başlayan etkinlikler, gerek İngiltere'de, gerek Türkiye'de Haziran sonuna kadar sürecek. Programın en önemli ve en ön plandaki ayaklarından biri de 15-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Londra Kitap Fuarı sırasında düzenlenecek olanlar.

Bu kapsamda British Council ile ortaklaşa gerçekleştirilecek olanlardan birisi de "Kitap Ekleri Editörleri Türk Edebiyatını Değerlendiriyor" başlığını taşıyacak. Aralarında bu satırların yazarının da bulunduğu katılımcılar 16 Nisan'daki etkinlikte günümüz edebiyatını, edebiyatçılarımızı konuşacak.

Çok değil, daha üç-beş yıl geriye baktığımızda sadece bir-iki uluslararası kitap fuarına katıldığımızı, onlarda da yeterince sesimizi duyuramadığımızı görüyoruz. Oysa bugün Türkiyeli yayıncılar 10'a yakın uluslararası kitap fuarına katılıyor. TEDA programı sayesinde yine bugüne kadar bin 300'e yakın kitap desteklendi, bunlardan 900'a yakını yayınlandı.

Evet, son yıllarda yurtdışına açılmamızda 2005 yılında başlayan TEDA programının önemli desteği söz konusu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yayıncılar Birliği, Yazarlar Sendikası, Basın Yayın Birliği, Yazarlar Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A. Ş. ve İstanbul Ticaret Odası'nın da gayretleriyle uluslararası fuarlardaki etkimiz giderek artıyor.

Burada TEDA'dan daha ayrıntılı söz etmek istiyor. TEDA, Türk Kültür, Sanat ve Edebiyatı ile ilgili Eserlerin Türkçe Dışındaki Dillerde Yayımlanmasına Destek Projesi. Kültür, sanat ve edebiyatımızın klasik ve çağdaş eserlerinin ilgili ülkelerin tanınmış yayınevlerince Türkçe dışındaki dillere çevrilmesi, o dilin konuşulduğu ülke veya ülkelerde yayınlanması, tanıtılması ve pazarlanması esasına dayalı özünde bir "çeviri ve yayım" destek çalışması. Hedef, kültür, sanat ve edebiyatımızı yurtdışında entelektüel hedef kitle ile buluşturmak ve bize yönelmelerini sağlamak.

Londra Kitap Fuarı 2013 Pazar Odağı programıyla iki ülke arasındaki kültürel ilişkileri artırmanın yanısıra yayıncılar arasındaki iş ilişkilerinin de güçleneceği umuluyor. Fuarın, TEDA Projesi'nde özellikle İngiliz yayıncıların bilincini artırmak için iyi bir araç olacağı da düşünülüyor.

Türkiye bugün 6 binin üzerinde kitabevi, 2 bin civarında aktif yayınevi, 120 dağıtıcı firma ile toplam 2,5 milyar dolar büyüklüğe yaklaşan bir yayıncılık sektörüne sahip. Uluslararası fuarlar, sektörün yurtdışına açılması için çok önemli kilometre taşları... Londra'nın ardından 2014'te Pekin, 2015'de Madrid Liber Kitap fuarlarının onur konuğu olacak Türkiye... 2016 yılı için Budapeşte ve New York'un da aralarında bulunduğu kitap fuarlarından öneriler var...

Sektör, yavaş da olsa büyüyor, Londra'da buna gözlerimizle tanık olacağız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar