"Loft Bahçesi" için Tabanlıoğlu'lar ödül aldı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Dün İstanbul'da İngiltere Başkonsolosluğu'nda bir tören vardı. Tören Tabanlıoğlu Mimarlık Ofisi'nin "Loft Bahçe" Projesi ile aldığı Uluslararası RIBA Ödülü'nü kutlamak için düzenlenmişti.

Şimdilerde İstanbul'da çok sayıda ofis ve konut yapımı var. Bunların çoğunun mimarı belli değil. Bazıları ise bizim önde gelen mimarlarımızın imzası ile gerçekleştirilen projeler.

Mimarlarımız bu yeni konut ve ofis hamlesinde imza attıkları projelerle uluslararası ödüller kazanıyorlar. Tabanlıoğlu Mimarlık Ofisi son yıllarda çok sayıda uluslararası ödül aldı.

Bu son ödül İstanbul'daki Loft Bahçesi Projesi nedeniyle RIBA - Royal Institute of British Architects (Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü) tarafından verilmiş.

Ben mimarlık konularına yabancıyım. Ama güzel tasarımları, çizimleri severim. Mimarların şehirleri güzelleştirme yaşam kalitesini yükseltme konusundaki sorumluluklarının büyük olduğuna inanırım.

İngiltere'deki RIBA 2005 yılından bu yana dünyanın heryerinde RIBA üyeleri tarafından gerçekleştirilmiş olan projelerinin mükemmelliğini değerlendiriyormuş.

Bana anlatıldığına göre Juri Loft Bahçesi projesini Jüri "Mies-vari kule modelinde ele alınan 21 katlı konut yapısı, ana biçimine ustaca müdahalerle esnek bir yaşam formuna dönüştürülmek suretiyle zarifçe insani ölçeğe taşınmış. Yüksek kotlarda yer alan avlu-bahçeler, çıkmalar şeklinde yerleştirilen cumbalarla dengelenerek cepheye gömülmüş ve bu hareketlilik cephedeki dolu-boş dengesini güçlendirmiş.

Plan ve kesitlerin organizasyonu alternatif konut biçimleri ve -bazıları yatayda avluların çevresinde bir kısmı ise dikeyde iki kat yükselerek- geniş bir mekansal çeşitlilik sağlamış. İç mekanlarda ise tasarımcılar endüstriyel loft estetiğini cesur bir tutku ile sergilemiş; brüt beton, çelik ve ahşap kullanılan alanlarda alt yapının saklanmaması tercih edilmiş. Loft Bahçe, ustaca kişiselleştirilen bir tipoloji içinde zerafet ve "sınır"ın uç ifadesi olmayı başarmış" diye değerlendirerek ödüle layık görmüş.

Özdem Gürsel'in verdiği bilgiye göre, RIBA üyesi mimarların Birleşik Krallık dışında gerçekleştirdikleri yapılarını onurlandıran ödül için bu yıl 13 proje seçilmiş. Foster and Partners, Zaha Hadid, David Chipperfiel gibi dünyanın en saygın mimarları olarak kabul edilen isimlere ait projelerin yer aldığı listede 2011 yılında kazananlar arasında ilk kez Türkiye'den Tabanlıoğlu Mimarlık Loft Bahçesi Projesi ile yer alıyormuş.

Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ile Murat Tabanlıoğlu'nun başında bulunduğu Tabanlıoğlu Mimarlık Ofisi İstanbul'da Levent Loft, Loft Bahçe, Kanyon, Istanbul Sapphire, Zorlu Ofis Kulesi, Ziraat Bankası Ofis Binası, Zorlu Center (EAA ile); Forum Marmara, M1 Metro Meydan, Avcılar E5, Asmaçatı Balçova alışveriş merkezleri; CNN Türk ve Kanal D televizyonlarının yer aldığı Medya Merkezi; Doğan Medya Grubu için İstanbul, Ankara ve İzmir'de baskı tesisleri ile ofis binaları; Galataport; İstanbul Modern; Nova ve Tunaçelik fabrikaları; Hannover Expo 2000 Türkiye Pavyonu; Kazakistan'da Astana Arena, Palace of Peace, Expo Center, Media Center, Fitness Center; Dubrovnik'te Hotel Rixos Libertas; Liya'da Tripoli Kongre Merkezi, Sirte Lounge, Malabo Kongre Merkezi projelerini ve Tarabya Oteli, Beyazıt Kütüphanesi ve Atatürk Kültür Merkezi gibi renovasyon projelerini hazırlamış.

Murat Tabanlıoğlu Loft Bahçe'ye verilen ödülü "İstanbul, dünyadaki yerini güncel projelerle ifade etme imkanı buluyor. Loft Bahçe bu anlamda, RIBA'nın saygın değerlendirmesi ile de, belirgin bir odak oldu." şeklinde değerlendiriyor.

Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, "Loft'lar bir yaşam biçimi. Daha çok entelektüel, çalışma düzenini yaşam içine yaymış, işini ve sosyal hareketliliğini evinde biraraya getiren insanların ilgi gösterdiği bir anlayış. Loftlarda yaşamak isteyenleri birleştiren nokta, daha fazla zamana ihtiyaç duymaları ve bu nedenle daha basit ve kullanışlı, ferah bir mekan arayışı" diyor ve ekliyor "Türkiye'de bu kavrama uyan, şehre entegre olmuş yapılar çok az. Loftlar günümüzde kentli kültürün yaşam tarzı olmasının yanı sıra çağdaş mimariye de referans oluyor."

Tekrarda yarar var. İstanbul'da ve diğer şehirlerimizde yapılaşma hızla devam ediyor. Kalıcı binalar yapılıyor. Bu bir fırsattır.

Baştan savma projeler yerine, doğru dürüst projelerle şehirlerimizi güzelleştirelim. O projelerin işlevlerini daha cazip hale getirelim.

Türkiye'de son yıllarda çok sayıda mimar ve mimarlık ofisi öne çıktı.

Bunların projelerinin ülke dışında da değerlendirilmesi, ödüllendirilmesi, becerilerinin ve yaptıkları işin ölçüsü oluyor.

Yoldan gelip geçerken Loft Projesi'ni dışarıdan izliyorum. İçini ve yaşam biçimini gösteren fotoğrafları gördüm ama içine girmedim. Ödül beni heyecanlandırdı. İçini de göreceğim. Bakalım yabancılar neleri beğeniyor, nelere ödül veriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018