"Kör alanlarımız" fırsatları kaçırtır
Neden ürettiğimizi, niçin iş dünyasında yer aldığımızı zihnimizde netleştirmiş olmamız önemlidir. İş yönetiminin temel girdisi, doğru "bakış açısı" ile "netleşmiş hedefe" nişan almaktır. Doğru hedefe nişan almanın gerek şartı da, "kör alanlarımıza" saplanıp kalmamaktır. Kör alanlarımız, yaşadığımız dönemin fırsatlarını kaçırmamazın kaynağıdır.
İş dünyası hedeflerinin gelecek 10 yılda köklü biçimde değişeceğinden en küçük bir kuşkum yok. Eğer bu değişmeye uyum gösterme, gündemdeki en ivedi sorunumuz İse döviz, faiz, kur, borsa, cari açık, büyüme, enflasyon, işsizlik kadar; yeni ürünler, yeni ticaret yapıları, yeni sektörler,yeni fırsatlar ve tehditler de tartışma gündeminde gerektiği kadar yerini almalı.
Porter ve Heppelmann'ın analizinden yola çıkarak yakın gelecekte neler olabileceğini bu yazıda da okuyucu ile paylaşacağız. Önce "muadil ürünler" bağlamında öngörülenleri ve olası etkilerini sıralayacağız. Hemen ardından da "tedarikçilerin pazarlık gücünün" etkileri üzerinde duracağız.
"Muadil ürünler" bağlamında öngörülen değişmeleri şöyle sıralayabiliriz:
• Akıllı, bağlantılı ürünlerin geleneksel ürünlerden daha üstün performansları olacak.
• Kişiselleştirme yaygınlaşacak.
• Müşteriye veri sunma alanı genişleyecek.
• Sektörlerin büyümeleri hızlanacak.
• Kârlılıkta bir artış yaratılabilecek.
• Yeni kullanılan ürünler, ikame ürünlerin tehdidini azaltabilecek
• Yeni iş modelleri,ürün mülkiyetinde yeni alternatifler yaratıp,ürüne genel talebi etkileyebilecek.
• İhtiyacı olana gerçek zamanlı hizmet sunulabilecek
"Tedarikçilerin pazarlık gücü" bağlamında öngörülen değişiklikler şöyle:
• Akıllı ve bağlantılı ürünlerle birlikte, tedarikçinin pazarlık gücü el değiştirecek.
• Akıllı,bağlantılı ürünler, fiziksel bileşenlere göre daha büyük değer yaratacağından, onların yerini alabilecek.
• Geleneksel tedarikçilerin güçleri görece azalınca, etkileri de azalacak.
• Yeni ve güçlü tedarikçiler ortaya çıkacak.
• Yetenek ve yeterlilik sahibi şirketlere olan ihtiyaç artacak.
• Yeni tedarikçilerin pazarlık güçleri öne çıkacak.
• Teknolojik yığının akıllı, bağlantılı ürünlerini sağlayan yeni tedarikçilerin ellerini daha güçlendirebilecek.
Görünen köy
Halkımızın akıl birikiminde olgunlaştırılan bir söz var: "Görünen köy kılavuz istemez!"
İstesek de istemesek de, izlesek de izlemesek de, uyum için bir stratejiye sahip olsak da olmasak da iş dünyası yeniden yapılanıyor; yapılacak kendi mecrasında gelişecek.
Ürünler, bilgisayarlarla çok değişik biçimler, işlevler, performanslar ve potansiyellerle karşımıza çıkacak.
İş süreçleri, birbiriyle iletişim kuran makinelerle, verimlilikleri çok ileri boyutlara taşıyan esneklik ve hız kazanacak. Yeni ürün ve üretim metotları,iş süreçleri; işgücünün profilini, işi korumanın koşullarını, kariyer geliştirme yol ve yöntemlerini köklü biçimde değiştirecek.
İş dünyasını yönetenlerin gündemi son derece net : Dört yazıda anlatmaya çalıştığımız, bünyesinde bilgisayar barındıran akıllı ürünler, internet ve bulut bileşim olanaklarının bağlantı olanaklarını da kullanarak; hepimizin yeme-içme, giyinme-kuşanma, barınma, dinlenme-eğlenme, gidip-gelme gibi bütün yaşam biçimlerini etkileyecek ve yaşam tarzlarımızı değiştirecek.
Kendimize iyilik mi ediyoruz?
Sözcüklerin tam anlamıyla yeni bir dünya kuruluyor. Kendimizi günlük yaşamın " kör noktalarından" uzaklaştırarak olup bitenleri analiz etmezsek, büyük fırsatı kaçıracağız...
Kendimize dönüp soralım: İlgi menzilimizdeki konular, geçmişi açıklamayla mı ilgili, geleceği yeniden inşa etmeyle mi ? Bu sorunun yanıtı, kendimize iyilik mi, kötülük mü ettiğimizin de kanıtı olacaktır.
Azeri Türkçesi'nde uyarıcı bir söz var: " İnsanın özünün özüne ettiğini, felek bile etmez!" Kendimize iyilik mi, kötülük mü yapıyoruz? Bütün sır. bu soruya verilecek yanıtta saklı.