"Kod"a girmek kolay çıkmak zor (3)

Zeki GÜNDÜZ
Zeki GÜNDÜZ VERGİ POLEMİKLERİ zeki.gunduz@dunya.com

Değerli DÜNYA okurları, bu konuda sadece İstanbul'dan değil, diğer illerden de şikayetler alıyorum.

Kod numaralarının anlamı

KOD AÇIKLAMA

KOD 1 Vergi inceleme raporuna göre sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği tespit edilen mükellefler ile bunların ortakları ve kanuni temsilcilerinin kurdukları veya ortak oldukları şirketler

KOD 2 Vergi inceleme raporuna göre sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullananlar

KOD 3 Sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği konusunda haklarında rapor bulunan mükelleflerin ortakları veya kanuni temsilcileri.

KOD 4 Bastırdığı belgelerin zayi-çalındığı veya kaybolduğunu bildirenler

KOD 5-1 Haklarında rapor bulunmamakla birlikte SMİYB düzenlediği konusunda tespit bulunan mükellefler. (Haklarında rapor bulunmamakla birlikte SMİYB düzenlediği vergi inceleme raporuyla tespit edilen şirketlerin ortakları ve kanuni temsilcileri tarafından kurulan şirketler, işçi sayısı, makine teçhizat ve işyeri durumu yetersiz olmasına rağmen KDV matrahları yüksek olan bu nedenle beyanları gerçeği yansıtmayan ve buna benzer tespitler nedeniyle SMİYB düzenleme ihtimali olan mükellefler.)

KOD 5-2 Haklarında rapor bulunmamakla birlikte SMİYB kullandığı konusunda tespit bulunan mükellefler.

KOD 5-3 Adresinde bulunamayanlar ile sarih adresi tespit edilemeyenler.

KOD 5-4 Defter, belge ibraz etmeyen veya incelemeye sevk edilenler ile fazla döneme ilişkin olarak KDV beyannamesini (süresinden sonra verenler hariç) vermeyen mükellefler.

 Taklit Edilen Belgeler (Kod 6 ) Vergi numarası ve unvanı gibi mükellefiyet bilgileri kullanılarak başkaları tarafından belgeleri taklit edilen mükellefler.

KOD 7 Vergi mükellefiyeti olmadığı halde SMİYB düzenlediği vergi inceleme raporları ya da benzer yöntemlerle tespit edilen şahıslar. (Sahte belge organizasyonu içerisinde bulunanlar ve SMİYB ticareti yapanlar)

KOD 8 2004/13 … sayılı iç genelgede belirtilen esaslar çerçevesinde vergi dairelerince mükellefiyeti re'sen terk ettirilen mükellefler.

KOD 9-1 SMİYB Düzenlediği konusunda hakkında rapor bulunan ve Bakanlık Makamı tarafından oluşturulan olumsuz mükellefler listesinde yer alan mükellefler

KOD 9-2 SMİYB Kullandığı konusunda hakkında rapor bulunan ve Bakanlık Makamı tarafından oluşturulan olumsuz mükellefler listesinde yer alan mükellefler

.KOD 5-1 listesinde yer alan mükellefler tarafından düzenlenen belgelerin, KOD 5/3 listesinde yer alan mükelleflerin adreslerinde bulunamadıkları dönemlerde düzenledikleri belgelerin sahte olma ihtimali son derece yüksektir.

.KOD 2, KOD 9/2, KOD 5/2, ve KOD 5/4 listelerinde yer alan mükellefler tarafından düzenlenen belgeler aksine bir tespit olmadığı

müddetçe sahte belge olarak nitelendirilmemelidir.

.SMİYB: Sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge

Birden fazla kod var

Değerli DÜNYA okurları anladığım kadarıyla birden fazla kara liste var. Kara listelerin bir kısmı il düzeyinde iken bir de "Bakanlık Olumsuz Mükellefler Listesi" varmış.

Normal mi?

Değerli DÜNYA okurları, kayıt dışılığın bu derece yoğun ve yaygın olduğu bir ülkede Mali İdare'nin bu tür tedbirler alması, mükellefleri özel izlemeye alması anormal değil.

Bizim itirazımız bu işin hukuki çerçevesinin olmayışı. Bizim itirazımız olayın izleme, yakın takip boyutlarını aşıp, "fiili yok etme" ve işletme için idam anlamına gelebilecek şekildeki uygulamalar.

Makule dönmek gerekiyor

Değerli DÜNYA okurları, şu an bir çok şirkete adeta "kod" da yer alan şirketlerle alışverişi kesin anlamına gelecek şekilde yazılar geliyor. Tabii ki alışverişi kesin denmiyor ama, şu şu şu şirketlerden aldığınız mal ve hizmetlerin KDV'lerinin indirimini kabul etmiyoruz, düzeltin deniyor.

Düzeltmenin anlamı daha önce ödenen KDV'nin faiz ve cezası ile ödenmesi. Satın aldığınız mal ve hizmetle ilgili olarak böyle bir taleple karşılaşırsanız bir daha o şirketle alışveriş yaparmısınız?

Şirketler zor durumda

Değerli DÜNYA okurları, bu listelere girmek an meselesi. Her an her türlü büyüklükteki şirket bu listelere girebilir.

Listeden sonunda çıksa bile o arada bu tür uygulamalarla göreceği "ticari" zararın telafisi mümkün değil.

Çok sayıda yargı kararı var

Değerli DÜNYA okurları, yer darlığı nedeniyle aşağıda sınırlı sayıda yargı kararının tarih ve numarasına yer veriyoruz.

Mahkeme  Esas No  Karar No  Tarih

Dan. 9. D.  2008/2919  2009/577  04.02.2009

D.VDDGKK  2007/679  2008/718  24.10.2008

Dan. 4. D.  2006/4226  2007/224  06.02.2007

Dan. 9. D.  2005/2301  2006/4414  15.11.2006

Dan. 9. D.  1999/1123  2000/1937  06.06.2000

Bütün bu ve burada yer veremediğimiz kararlarda; "Kesin bir tespit ve delil olmadan, para ve mal hareketi gerçek, malın fiyatı piyasa şartlarına uygun ise" sahte belge iddiasının yersizliğine işaret etmektedir.

Mükellef hakları bildirisi

Mali İdare'nin değerli yetkilileri, son derece halisane niyetlerle, kayıp ve kaçağı engelleme amacıyla oluşturduğunuz istihbarat listeleri şu an çok sayıda işletme için ticari hayatın devamını engelleyebilecek önemli bir problem halini almıştır.

Sessiz ve kendini karşınızda "aciz" ve "zayıf" hisseden işletmelerden bana erişen yardım taleplerini sizlere ulaştırma çabasındayım. Talepleri sadece ve sadece "hukuk."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
İlk torbanın son hali 08 Temmuz 2024
Torba Kanun- 2 22 Haziran 2024