"Hare'ketli Kitaplar"

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

İstanbul ve İzmir çevresindeki yazlık mekânlar, dört ay boyunca birer açıkhava kütüphanesine dönüşecekler. "Hare'ketli Kitaplar" projesi ile şiir, roman, öykü gibi edebiyat türlerinden oluşan yaklaşık 5 bin kitap; kafe ve restoranlarda, üniversite kampüslerinde ve parklarda okurlarıyla buluşacak...

Sözünü ettiğim mekânlara bırakılacak olan kitaplar, rastlantısal olarak okuyucularının karşısına çıkacaklar. Beklemedikleri bir anda buldukları bir kitabı alıp okuyan kişiler daha sonra onu, rastlantısal başka bir yere bıraktıklarında, kitaplar böylelikle şehirlerde gezecek ve farklı kitapseverlerle buluşabilecekler...

"Hare'ketli Kitaplar", Mey İçki'nin bir ürünü olan Hare Kahve Aromalı Seri'nin bir sosyal sorumluluk projesi. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Mey İçki Pazarlama Direktörü Çiçekten Becel, "İnsanların değişik mekânlarda kahve keyfi ile kitap okumalarını sağlamak ve bir sosyal sorumluluk projesi olarak daha fazla insanın kitap okumasını teşvik amacıyla 'Hare'ketli Kitaplar' kampanyasını başlattık" diyor.

Söz konusu kitapların kapak içlerinde "Beklenmedik bir anda karşına çıkan bu kitap, okumanın keyif olduğunu hatırlatmak için oluşturulan 'Hare'ketli Kitap' koleksiyonun ürünüdür. Haydi, bir fincan Hare'li kahveyle okumanın tadına var" yazısı bulunuyor. Yine aynı yerde "kitap no"su ve "alındığı yer" ile "tarih"i yazmak için de bir alan bulunuyor...

Kitap için yapılacak her şeyi desteklemeyi görev bilen bu satırların yazarı, beş bin kitabın daha okurlarla buluşacak olmasından mutlu olarak, dünyada ve Türkiye'deki diğer böyle girişimleri yakından izliyor... 2001 yılında Ron Hornbaker tarafından başlatılan ve o tarihten bu yana tüm dünyada hızla yayılan seyyarkitap (bookcrossing) projesinin bir benzeri "Hare'ketli Kitaplar."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. de 2006 yılında bunun bir benzerini, "Seyyar Kitap" projesi adıyla hayata geçirmişti. 21 ayrı çeşit, bir milyonun üzerinde kitap, bu proje kapsamında kamuya açık alanlarda İstanbullular'la buluştu, buluşmaya devam edecek.

Gerek Mey İçki'nin, gerek Kültür A. Ş.'nin projeleri, düzenli kitap okuma alışkanlığı hakkındaki istatistiklerine baktığımızda acı bir tablonun çıktığı ülkemiz için çok önemli çalışmalar.  Zira, nüfuslara oranladığımızda Japonya'nın yüzde 14'ünün, ABD'nin yüzde 12 sinin, İngiltere ve Fransa'nın yüzde 11'inin, Türkiye'nin ise yüzde 0.0001'nin düzenli olarak kitap okuduğu gerçeği ile karşılaşıyoruz.

Rakamlarla devam edecek olursak Türkiye'de 95 kişiye bir kahvehane, buna karşılık, 64 bin 600 kişiye bir kütüphane düşüyor. Japonya'da günde 24 dakika olan okuma oranı, Türkiye de 16 saniye... 2002 de yapılan bir araştırma ise nüfusun yüzde 54'nün hiç okumadığını gösteriyor.

Biz, yeniden bookcrossing projesine dönecek olursak, projenin bugün 130 ülkeden 779 bin 463 üyesi var. 5 milyon 667 bin 661 kitap bu çalışma için kaydedilmiş. Proje şöyle işliyor:

Bu uygulama için hazırlanan internet sitesine üye olanlar, kitaplarını kaydederek otomatik bir kitap takip numarası (BCID) alıyorlar. Bu numarayı, özel hazırlanmış bir etiketin üzerine yazıp kitabın iç kapağına yapıştırmalarıyla kitabın seyahati başlıyor. Kitabı bıraktıkları yerde bulan kişi, siteyi ziyaret ediyor, kitabın BCID numarasını yazarak onu nerede, hangi tarihte bulduğunu ekliyor. Ayrıca, kitap hakkındaki kişisel yorumlarını da yazabiliyor. Böylelikle de kitap okuma, biraz da eğlenceli, hatta mini bir serüven haline getirilmiş oluyor...

Kitapları paylaşmak, çok güzel bir duygu. Hepimiz, onları bir yerlere bırakarak böyle bir serüveni başlatıp paylaşmanın keyfini yaşayabiliriz. Bugün, kitaplarımızı hareketlendirmenin ilk günü neden olmasın?!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar