"Gösteriler, Türk demokrasisinin geldiği olgunluk düzeyinin işareti

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

 

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu François Margo'ya düzenlenen veda yemeğinde, söz, Taksim Gezi Parkı protestolarına geldi.  Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, gösterilerin, Türk demokrasisinin geldiği olgunluk düzeyinin kanıtı olduğunu söyledi ve ekledi: "Müzekerelerin durdurulması, gezi göstericilerini cezalandırmak olur."

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu François Margo'nun Türkiye'deki dört yıllık görevi Eylül ayında sona eriyor. "Türkiye'nin benim için çok farklı bir yeri var" diyen François Margo, "Bir gün yaşamak için Türkiye'ye geri gelmeyi düşünür müsünüz?" sorumuza, Türkçe olarak "Kim bilir?" cevabını veriyor.

François Margo'ya veda etmek için Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili tarafından İstanbul Fransız Sarayı'nda düzenlenen yemekte, 11 gazeteciydik. Sohbet başlar başlamaz, söz, tabi ki, Taksim Gezi Parkı protestolarına geldi.

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, gösterilerin, Türk demokrasisinin geldiği olgunluk düzeyinin kanıtı olduğunu söyledi ve ekledi: "Müzekerelerin durdurulması, gezi göstericilerini cezalandırmak olur."

Nitekim, Türkiye ile Avrupa Birliği  arasında üç yıl sonra ilk kez açılması beklenen yeni faslın önüne blokaj koyan Almanya Başbakanı Angela Merkel de, son yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olarak "Ahde vefalıyız ancak gelişmeler bekliyoruz" dedi. Merkel, her zaman görüş birliği olmasa da, Türkiye ile Almanya arasındaki diyaloğun devam ettiğini; ilişkilerin daha yoğunlaşması gerektiğinini ve ekonomik ilişkilerin bu kapsamda önemli bir rol oynayacağını söyledi.

Müzakerelerde nasıl bir ilerleme olacağını önümüzdeki günlerde izleyeceğiz. Fransız Sarayı'ndaki yemeğe geri dönersek, sohbet sırasında öne çıkan başlıklardan bazıları şöyle oldu:

. Gezi parkı protestolarında bir lider, bir siyasi parti, bir ideoloji hakim değildi. Gösteriler organize değildi. Gençlerin tüm talepleri tek bir kelime etrafında odaklanıyordu: Özgürlük.

. Gezi Parkı protestoları sonrasında devam eden forumlar, herkesin fikirlerini dile getirmesi; bu fikirlerin dinlenmesi ve tartışmaya açılması açısından önemli bir rol üstleniyor.

. AB ve Türkiye arasındaki müzakere sürecinde iki taraf da aslında üstüne düşenleri tam anlamıyla yerine getirmiyor. Bir taraf, diğer taraftan daha iyi demek mümkün değil.

Kadınların sesi duyuluyor

Bu arada, ilginç bir yorum da Fransız Dışişleri Bakanlığı Müfettişi Nicole Taillefer'den geldi. Taillefer'in Türkiye'de bulunma nedeni, Fransızca eğitim veren okulları gezmek; Fransız dilinin ne kadar tercih edildiği, ne kadar konuşulduğu konusunda bilgi toplamak.

Yemek sonrasında sohbet ettiğimiz Taillefer'in izlenimi şöyle: "Masada dikkat ettim; hep kadınlar konuştu. Sanırım kadınların söyleyecek çok fazla sözü var. Erkekler ise genelde susmayı ve dinlemeyi tercih ettiler."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar