"Gangnam Style" Silikon Vadisi yükseliyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Silikon Vadisi teknolojik inovasyonun en büyük ve en uzun ömürlü merkezi olmasına rağmen, Tel Aviv, Berlin ve Bangalore gibi birkaç şehir bu yönde önemli adımlar atıyor. Fakat Güney Kore'nin başkenti Seul, Silikon Vadisi'nin en güçlü rakibi olarak ön plana çıkıyor. 

Güney Kore'nin nüfusu 50 milyona ulaşıyor. Her beş kişiden birisi Seul'de yaşıyor. ABD'li yatırımcıların son dönemde Seul'e akın etmeye başlamaları, başkenti Silikon Vadisi'nin korkulu rüyası haline dönüştürüyor. Mesela Google mayıs ayında Seul'de ilk kampüsünü açtı. Bu, şirketin Asya'daki ilk kampüsü. Kampüsün bulunduğu Gangnam bölgesi, çok sayıda mobil start-up ve teknoloji şirketine ev sahipliği yapıyor.

Sektör uzmanlarına göre, ABD'li yatırımcılar Seul'u bir tür kristal küre olarak görüyor. Bu küreye, Silikon Vadisi'nin en iddialı hayallerini taşıyabileceklerini düşünüyorlar. Bu hayaller; nakit paranın ve otomobillerin olmadığı; hizmet toplumunun ön plana çıktığı bir dünyadan oluşuyor. 

Seul'un Silikon Vadisi ile rekabet eder hale gelmesinin temeli, aslında bundan 20 yirmi yıl önce yapılan dev kamu yatırımlarına dayanıyor. Bugün Seul'de neredeyse herkesin akıllı telefonu var. Şehrin tamamını kapsayan bedava Wi-Fi, dünyanın en hızlı internet hizmetini sunuyor. Seul'deki internet hızı, ABD'den iki kat daha fazla. 

Güney Kore hükümeti 1995 yılında başlattığı 10 yıllık plan kapsamında ülkenin geniş bant altyapısını kurmaya başlamış. Bu süreçte Korelilere bu yeni altyapıyı nasıl kullanacaklarını anlatmak için bir dizi kamu programı hayata geçirilmiş. Tüketicilerin önündeki seçenekleri artırmak için hizmet sağlayıcılarına yönelik düzenlemeler kolaylaştırılmış. Bu sayede, ABD'de olduğu gibi kablo ve telekom hizmetleri pazarındaki tekel yapısı önlenmiş. Güney Kore, bu sağlıklı rekabet ortamında, internet hizmeti fiyatlarını da aşağı çekmeyi başarmış.  

1 film indirmek 1 saniye

Ülkenin teknoloji merkezi olma yönündeki atağı, Bilim Bakanlığı tarafından destekleniyor. Bakanlık bir süre önce ülkenin mobil altyapısını yükseltmek amacıyla 1.5 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. Bu yatırımla 2020 yılına kadar internet hızının bin kat artması hedefleniyor. Yani öyle ki, internetten bir filmi bir saniyede indirmek mümkün olabilecek. 

Bugün Seul'de faaliyet gösteren start-up'lar, Silikon Vadisi'ndeki devlerin yanında "cüce" konumundalar; fakat buna rağmen, cücelerin devlere vereceği dersler var.

Öncelikle Silikon Vadisi'nin, ABD'lilere telefonlarından alışveriş yapmayı öğretmesi gerekiyor. Koreliler yıllardır fatura ödemek, alışveriş yapmak veya para transferi gerçekleştirmek için akıllı telefonlarını kullanıyorlar. Korelilerin yatkın olduğu bir diğer alan ise, dijital ortamda kullandıkları aksesuarlar için para ödemek.

Silikon Vadisi'nin Seul'den alması gereken bir diğer ders, daha fazla ülkeden daha çok sayıda müşteriye nasıl ulaşabileceği konusunda; çünkü Güney Koreli şirketler daha işe başlamadan, uluslararası pazarları nasıl etkileyebileceklerini belirliyorlar. 

Silikon Vadisi yaratıcılarının Seul'den alması gereken en önemli derse gelince: Sıradan insanların günlük yaşamını radikal bir şekilde değiştirmek için; devleti altyapıya yatırımlarına öncelikl vermeye ikna etmek gerekiyor. Aksi takdirde, satmak istedikleri hizmeti kullanabilecek insan bulmaları zor!
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar