"Fındığın Başkenti"nden doğru talepler
Giresun "Fındığın Başkenti" olma rahatlığını yeterli gördüğü 15 yılda hem kamu hem özel sektör yatırımlarını kaybedip, 200 bin göç vermiş. Şimdi Giresunlular,"Fındık elde var bir" diyerek onun yanına koymak istediklerini açıklıyorlar. Doğru taleplerini açıklıkla oraya koyuyorlar. Teşvikte 5. Bölgede yer aldıkları için yeni OSB'lerine 6. Bölge imkanıyla yatırım çekmeye ve çok yönlü ticareti gelişmek için ulaşım projelerini açıklıyorlar.
Yeni Teşvik sisteminde 5. Bölgede yer alan ve OSB yatırımlarında 6. Bölge teşviği uygulanacak olan Giresunlular, bunun kentlerinin yatırım çekmesi açısından önemli bir etki sağlayacağına inanıyorlar. Kaderlerinin Ordu ile birlikte olduğunu bu açıdan iki kentin ortak havalimanı Ordu- Giresun havalimanın bir an önce yapılmasıyla uluslar arası bağlantı imkanına ulaşmak, Sivas karayolu bağlantısıyla Anadolu'ya ve hatta Mersin limanına bağlanmak istiyorlar, Limanlarının iskele görünümünden kurtarılıp büyütülmesiyle de Karadeniz ülkeleriyle ticarette önemli gelişme olacağına inançlarını da dile getiriyorlar. Birinci OSB'lerinin kuruluş yerinin yanlış olduğunu yeni OSB kuruluşunun Bulancak'ta daha uygun alanda olmasının da yatırım çekmelerine destek vereceğini söylüyorlar.
Arkadaşlarımızın "Üreten kentler anlatıyor" dizisi için "Fındığın başkenti" olarak isimlendirilen Giresun'daki saptamaları son 15 yılda kente hem kamu hem özel sektör yatırımlarında gerileme olduğunu, kentin hızla göç verir hale geldiğini ve 15 yılda 200 bin göç verdiğini ortaya koyuyor. Ve kent önderlerinin yeni Teşvik Sisteminde 5. Bölgedeki bir il olarak OSB yatırımlarının 6. Bölge imkanlarından yararlanacağı önemli bir yatırım beklentisi içersinde olduklarını, yatırımların ivmelenmesi için girişte sözünü ettiğim doğru talepleri ortaya koyduklarını öğreniyoruz.
Bundan birkaç yıl önce gittiğimiz Giresun'daki Garanti sohbet toplantısında "Fındık övgüleri" yapılırken, Giresunlulara aykırı gelecek şekilde, 'Fındığın sizi getirdiği nokta Teşvikte 5084'te 1500 doların altındaki iller arasında yer almak. Şimdi onu 'Elde var bir kabul ederek' neler yapabileceğimizi konuşalım" demiştim. Kentteki vali vekili "Yayla turizmi" konusunu gündeme getirirken, bir konuşmacı da "Damat'ın fabrika yatırımı" gibi sanayi kuruluşlarını kentlerine getirmenin yollarını arama gerektiğini dile getirmişti. Ama salona hakim olan hava daha çok kendilerinin yapacağından çok kamunun yapacağı alt yapı yatırımları ve vereceği desteklerdi. "Fındığın başkenti" diye anılmanın öneminden de hemen herkes söz etmişti.
Ama şimdi görüyoruz ki, fındık yine fındık. En iyi fındık yine "Giresun fındığı" diye anılıyor, ama Giresun 6 bölgeli teşvik sisteminde sondan ikinci 5. Bölgede yer alıyor. Yine gerice yöreler arasında.
Ancak, arkadaşlarımızın kentte yaptıkları konuşmalarda aktardıklarında bu kez sadece "Fındık Başkenti" olarak anılmanın kente yeterli olmadığını, 5. Bölge olarak 6. Bölge imkanlarıyla yatırımcı çekebilmek için Bulancak OSB'sinin bir an önce hayata geçmesi gerektiğini ortaya koyuyorlar. Ordu-Giresun Havaalanı, Sivas yoluyla İç Anadolu'ya bağlanma ve limanı bir ihraç limanı olarak geliştirerek Karadeniz ülkelerine ihracat ile kentlerinin önemli bir ivme ile hem yatırımcıları çekebileceğini, hem de refahlarının artacağını ifade ediyorlar.
Giresun bize göre de yine dünyanın en iyi fındığını üreten kenti olarak "Fındığın başkenti" olarak anılmasını sürdürebilsin. Ama bir yandan teşvik sistemine göre yatırım çekme isteklerinin hayata geçmesi için Bulancak OSB'si en kısa zamanda yatırıma açılsın. Orta vadeli olarak da Ordu-Giresun Havaalanı, Sivas karayolu ve Limanın genişletilmesine turizm imkanları da eklenerek Giresun gelişmiş bir Karadeniz kenti olsun…