"Çok şeyler yaptık, yapmamız gerekenler var"
Uluslararası Finans Merkezi'nin "İstanbul'u önemli finans merkezine dönüştürmek" başlıklı toplantısında konuşan Başbakan yardımcılı Babacan, Maliye Bakanı Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Başçı, son dönemde Türkiye'nin gerçekleştirdiği çalışmalar ve atmakta olduğu yeni adımlar konusunda açıklamalarda bulunurlarken, "Çok şeyler yaptık, yapmamız gereken çok şey var" şeklinde özetlenecek açıklamalarda bulundular. Yabancılar ise çoğunlukla Türkiye ile ilgili olumlu görüş bildirip, İstanbul'un finans merkezi olabilmesi yolunun açık olduğunu belirtiler.
Uluslararası Finans Enstitüsü'nün düzenlediği "İstanbul'u önemli bir finans merkezine dönüştürmek" konferansında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, konuşmalarında Türkiye'nin son dönemde önemli ekonomik çalışmalara ve reformlara imza atıldığını ancak, yeni dönemde bazı önemli çalışmaların gündeme alındığını hem reformların sürdürülmesi gerektiğini, hem de güven ortamının sürdürülebilmesinin önemine değindiler.
Ali Babacan, İstanbul'un önemli bir finans merkezine dönüştürülebilmesi için ihtiyaç duyulan makro ekonomik tedbirlere devam edileceğini belirterek, üzerinde çalışma yaptıkları bazı konularla ilgili bilgi verdi.
Babacan, "İçinde yepyeni unsurlar ve kurumlar olan yeni Sermaye Piyasası Yasası getiriyoruz.
İMKB'yi de Anonim Şirket olarak yeniden yapılandırarak, İMKB değil, İstanbul Borsası diyebileceğimiz daha büyük bir çatı kurulmuş haline getiriyoruz " bilgisini verdi.
Babacan son üç yılda uyguladıkları programla bir yandan kriz döneminde önemli bir büyüme sağlayarak ayrıştıklarını ve 3.8 milyonluk bir ek istihdam sağladıklarını, bunun 1.5 milyonunun kadın istihdamı olduğunu, 2012 yılı büyümesinin yüzde 4 seviyesine ineceğini, yine de Avrupa'daki en büyük büyüme oranı olacağını söyledi. Türkiye'de tasarruf eksikliği olduğunu bunun büyüme ve yatırımları olumsuz etkilediğini belirtti.
Yapısal reformların süreceğini açıklayan Babacan, "Onlar içersinde İş piyasası reformu çok önemli, Şu anda bu alanda daha fazla esneklik taşıyan bir paket üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Bu paket kapsamında daha esnek çalışmaları oluşturmak girişimlerimiz var. Reformlarımız yatırım ortamını desteklemeli, reformlar Türkiye'ye yatırım çekmeli, çünkü ticaret açığımız var" değerlendirmesini yaptı.
Babacan, ekonomik büyüme ve güvenin önemine değinerek, "Bütün konuların temelinde olan şey güven. Eğer güven varsa ülke içinde üreticini, tüketicinin güveni varsa, mali sektör kendisine ve ortama güveniyorsa işler kolaylaşıyor. İnsanlar gelecek konusunda güvensizse siz ne yaparsanız yapın ekonomik büyümeyi sağlamak çok zor olur" dedi.
Babacan ayrıca, Türkiye'nin önemli değişim sürecinden geçtiğini, "Türkiye ve İstanbul'un canlı bir ekonomik büyüme potansiyeli bulunduğunu" kaydederek, kentin finans merkezi olma yolunda önemli artıları olduğunu, bunun yanında bu yolda atılması gereken adımlar olduğunu belirtti.
Maliye bakanı Mehmet Şimşek son dönemde teşvikler, enerji düzenlemeleri ve Ar-Ge reformu ile cari açık sorununa karşı önlemler alındığını, ancak uygulamaların hayata geçip sonuç vermesinin zamana bağlı olduğunu söyledi.
Şimşek, İstanbul'un finans merkezi olma projesinin önündeki sorunların trafik dahil tek tek halledilmesi yolunda önemli çalışmalar yapıldığını bu çalışmalar sonunda İstanbul'un önce bölgesel sonra küresel bir merkez halini alacağına inandığını, fon yöneticilerinin İstanbul'da yaşamaktan mutlu olacaklarına inandığını söyledi.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da makro göstergelerle ilgili beklentilerinde bozulmanın söz konusu olmadığını, yumuşak inişin beklendiği gibi olumlu şekilde sürdüğünü, ikinci çeyrekten itibaren büyümenin artıya dönüp ılımlı bir şekilde devam edeceğini, Mayıs ayında tek haneye inecek olan enflasyonun yıl sonunda yüzde 6.5'lar seviyesinde olacağına inandıklarını belirtti.
Toplantıya katılan yabancılar da Türkiye ekonomisi ve İstanbul finans Merkezi konularında olumlu görüşler ortaya koydular.