"Bayram" her şeye rağmen bayram

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Bizde Ramazan ve Kurban bayramları hem toplumda hem ekonomide heyecan yaratır.

İnsanlarımız bayram için kendilerine göre harcama yapar. Bu harcama ekonomide canlılık yaratır.

Bu yılın Kurban Bayramı ekonomik ve siyasal çalkantıların insanları hem manen hem de maddeten ezdiği bir döneme rastladı.

Bayram öncesi dönemde kurbanlık talebinin canlı olmaması dikkati çekti.

Kurbanlık hayvan talebi, tüm hayvancılık sektörü için ve de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki hayvan yetiştiricileri için büyük önem taşır.

Hayvan yetiştiricileri bütün yıl Kurban Bayramı'nı bekler. Kurban Bayramı'nda iyi satış yapabilme ümidiyle yaşar.

Bu yıl da "bayramlık" giyim eşyası alımı alışkanlığında gevşeme var.

Eskiden bayramlar ailelerin, giyim eşyası alımı için bir vesile teşkil ederdi. Hatta evlerin mobilyaları, perdeleri bile yenilenecek ise bayram öncesi yenilenirdi. Bayram süresince misafirlere ikram için alımlar yapılırdı.

Eski yoğunlukta olmasa da bu alışkanlık devam ediyor.

Ama eskiden olmayan bir ekonomik hareket ortaya çıktı: Bayramlar turizm sektöründe canlanmaya neden oluyor. Ulaştırma kesimi, oteller, seyahat acenteleri bayram dönemlerinde "iş yapıyor".

Kurbanlıkların giderek büyük bölümü kesimhanelerde kesilmeye başladı. Fakat bahçelerde ve sokaklarda da kesim devam ediyor. Kurbanlık seçmenin, kurban kesmenin usulüne adabına maalesef son zamanlarda pek dikkat edilmiyor.

Kurbanlık hayvanın sağlıklı olması şarttır. Kurban kestiren, kesecek olana vekalet verir. Kesecek olan vekaleti icabet eder.

Kurban sağ tarafından kıbleye karşı yatırılır. Gözü tülbent bağlanır, ön iki ayağı ile arka sol ayağı kalın bir iple bağlanır. Arka sağ ayağı serbest bırakılır. Kesen tarafından "Bismillah! Allah'u Ekber" denilerek kesilir. Bıçağın keskin olması ve hayvana eziyet verilmemesi esastır.

Hayvanın soluk ve yemek borusu ile iki şahdamarından oluşan dört uzvunun birden kesilmesi gerekir.

Kurban, ehline kestirilmelidir. Ehil olmayana kestirildiği zaman hayvana eziyet verilmiş olur.

Kurban eti gelenek olarak üçe bölünür: Biri evde; çoluk-çocuk ev halkı için ayrılır, bir kısmı fakirlere verilir, bir kısmı komşulara ve yakın akrabaya verilir.

Kurban keserken, görsel olarak insanları rahatsız etmemek, kurban edilen hayvana eziyet çektirmemek, çevreyi kirletmemek, sağlığınıza zarar vermemek için dikkatli davranmak gerekir.

Sayın okuyucularımın Kurban Bayramı'nı bugünden kutlarım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018