"Avrupa'ya da BDDK lazım"

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ [email protected]

 

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, Türk bankacılık sisteminin Batı'lı bankalardan olumlu anlamda ayrışmasında BDDK'nın çok büyük öneme sahip olduğunu belirterek, yabancılara BDDK benzeri örgütler kurma çağrısında bulundu. "Yabancılar da benzer örgütler kurmalı" diyen Öztekin, bankacılık sisteminin çok güçlü olmasında BDDK'nın rolü kadar, hatta ondan daha fazla siyasi istikrarın etken olduğunu savundu. Öztekin, siyasi istikrar sayesinde BDDK'nın görevini tümüyle bağımsız bir şekilde yapmasının mümkün olduğuna dikkat çekti. 
Yaklaşık bir ay önce BDDK Başkanlığı görevine getirilen Öztekin, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Daha çok soru cevap şeklinde geçen sohbet toplantısında soruları almadan önce kısa bir sunum yapan Öztekin, Türk bankacılık sisteminin 1990'larda çok büyük bir darboğazın içine girdiğini anımsattı. O dönem sistemi zora sokan ve kötü yönetilen bankaların ayıklanması için GSYH'nin yüzde 30'u kadar bir bedel ödendiğini ifade eden Mukim Öztekin, 2000 yılının eylül ayında faaliyete geçen BDDK'nın da ihtiyaçtan doğan bir kurum olduğunun altını çizdi.
Bankacılık sektörünün sağlığının, sektörün büyümesinden çok daha önemli olduğunu belirten Öztekin, "Denetim olsun mu, olmasın mı, değil; en etkin denetim nasıl olur, onu tartışmak gerekir" diye konuştu.

Yabancı bankaların ilgisi

Başkan Öztekin, BDDK'nın Türkiye'deki banka sayısını uzun süre sabit tutmayı tercih ettiğinin, son dönemde ise lisans verme eğiliminin arttığının hatırlatılması üzerine, kendilerine resmi tek bir başvuru yapıldığını söyledi. Öztekin'in sözünü ettiği başvuru, Lübnanlı Bank Audi'nin Türkiye'deki yüzde 100 iştiraki olan Odea Bank. Bu arada Japonya merkezli Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ'nin de ağustos ayında bankacılık ruhsatı için BDDK başvurmasının beklendiğini belirtelim.
Bankacılığın zengin işi olduğuna vurgu yapan Öztekin, "Ülkemize katkı yapacak herkesi bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye'ye gelmek isteyen bankaların gücünün önemli olduğuna dikkat çeken BDDK Başkanı, bir soru üzerine Türkiye'den çıkmak isteyen bankalar olacağını pek sanmadığını, ancak böyle bankalar olsa bile bunların yoğun talep göreceğini düşündüklerini kaydetti.
Sektör büyüdükçe iş olanaklarının da, istihdamın da büyüyeceğine inandığına vurgu yapan Öztekin, "Ne kadar çok kredi o kadar çok istihdam, ne kadar çok uzun vadeli kredi o kadar rekabetçi güç demektir" diye konuştu.

2012 karı 23 milyarı bulabilir

BDDK Başkanı Öztekin, bankacılık sektörünün karının mayıs sonu itibariyle yüzde 14 arttığını, eğilimin bu şekilde devam etmesi halinde yıllık karın 23 milyarı bulmasının beklendiğini söyledi.
Bankaların 2008'den beri elde ettikleri karı bünyelerinde tuttuklarına işaret eden Öztekin, "Bankalarımızın çok kar etmesi, onların sağlığına da işaret. Kar, bünyede kaldığı, çok fazla dışarı çıkmadığı müddetçe bankalarımızın daha sağlıklı bir yapıya kavuşmasını sağlıyor, diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Kredi kartı için yazılı başvuru gerekecek

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, yöneltilen sorular üzerine, bankalarla vatandaş arasında yılların bitmeyen sorunu kredi kartları aidatı ve vatandaştan habersizce çıkarılan kredi kartları konusuna da değindi. Kredi kartı aidatı konusunda "Bankacılık maliyetli bir iştir. Bu sorunun çözümü için bir dizi toplantı ve görüşme yapılacak. Sorunu önümüzdeki yıllarda çözmeyi umuyoruz" diyen Mukim Öztekin, "Ama hiçbir şey ücretsiz olmaz" demek suretiyle kart aidatı konusuna pek de vatandaş gözlüğüyle bakmadığını ortaya koymuş oldu. Öztekin, "Kart aidatı konusunda BDDK'nın yetkisi var mı, varsa kullanmayı düşünüyor musun" şeklindeki ısrarlı soruları da geçiştirmeyi tercih etti.
Öztekin, bir başka şikayet konusu olan vatandaştan habersiz kredi kartı çıkarılmasıyla ilgili olarak ise kesin bir tutum alınacağını ve kredi kartı için vatandaşın yazılı başvurusunun aranacağını, aksi halde kart çıkarılamayacağını söyledi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar