"Antalya yalnızca deniz, kum ve güneşten ibaret değildir"

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ [email protected]

Bunu biz söylemiyoruz. Bunu, ekonomik varlığını büyük ölçüde deniz, kum ve güneşe bağlamış gibi görünen ağırlıkla turizm kesimi temsilcileri söylüyor.

Ekin Grubu ve AKTOB-Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin birlikte yayınladıkları Resort Dergisi'nin düzenlediği Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nin 5'incisi önceki hafta sonu Antalya'da Aska Lara Resort'ta yapılmıştı. Kongre sırasında kurulan bir stant dikkatimizi çekti; Antalya Tanıtım A.Ş. standı... Yanaşıp sorduk; "Siz ne satıyorsunuz" diye... "Tanıtım satıyoruz" diye yanıtladı stantta görevli genç kadın. Anlatmasını rica ettik...

Antalya Tanıtım ve Turizm Geliştirme Tic. A.Ş. Antalya'nın tanıtımını bütüncül bir yaklaşımla verimli bir şekilde yapmak amacıyla kamu-özel sektör işbirliği ile Ekim 2011'de kurulmuş. Antalya Tanıtım'ın, dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Antalya ve onu her yönden besleyen Toroslar ile Göller Bölgesi'ndeki Isparta ve Burdur’u bütüncül bir havza yaklaşımıyla tanıtmayı amaçladığı belirtiliyor.

Bunu başarabilmek için bir editörler grubu tarafından metinler hazırlanmış ve Kaş’tan Yalvaç’a, Kibyra’dan Alanya’ya kadar, aylarca süren fotoğraf çekimleri yapılmış. Bu sayede yepyeni metinler ve zengin bir fotoğraf galerisi ile Türkçe, Almanca, İngilizce ve Rusça olmak üzere dört dilde yayın yapan web sayfası oluşturulmuş. 

Böylece, www.antalyadestination.com'da Antalya Körfezi, Toros Dağları ve Göller Bölgesi’nde yer alan Antalya, Isparta ve Burdur’un; coğrafyasını, tarihini ve kültürünü; dünyaca ünlü sahillerini, el değmemiş doğasını ve olağanüstü zengin kültür mirasını; havzadaki geleneksel göçebe yaşamını ve yerleşik çağdaş kültürü; hızla büyüyen turizmi ve aynı çerçevedeki spor, sanat ve kültür faaliyetlerini ve 12 ay boyunca düzenlenen yöresel, ulusal ve uluslararası etkinlik takviminin sürekli güncellenen halini bulmak mümkün hale gelmiş..

Antalya Tanıtım'dan verilen bilgide, web sayfası dışında yine dört dilde hazırlanan ve Antalya’nın tarihi, kültürü, spor olanakları, sağlık turizmi, mutfak kültürü, golf alanları ve sanat faaliyetleri ile geniş kapsamlı bilgilerin yer aldığı katalogların basıldığı ve yurtiçi ve yurtdışında binlerce kişiye ulaştırıldığı belirtiliyor. 

Her yıl 25-30 uluslararası turizm fuarına katılan Antalya Tanıtım A.Ş. ayrıca yine düzenli olarak Antalya'ya gelen yerli ve yabancı turistlere hitaben dört dilde kent rehberleri hazırlıyor ve bunları şehrin her yerinde ve yine uluslararası turizm fuarlarında dağıtıyormuş. Antalya Tanıtım A.Ş. tüm bu faaliyetlere ek olarak EXPO 2016 Antalya’nın uluslararası fuarlardaki tanıtımını da üstlenmiş. 

Kurucular

Antalya Tanıtım A.Ş.'nin kurucuları Antalya'ya ve turizme gönül vermiş birlik, şirket ve odalar. Ama dikkati çeken şu; bu tanıtım şirketinde bir araya gelenler, artık turizmin yalnızca deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığını çoktan görmüş ve kavramışlar. 

Aslında Türk vatandaşları olarak bizim algımızda deniz, kum ve güneş daha fazla yer etmiş durumda. Kabul edelim; tarihi eserlere burun kıvıran, "üç beş mezar kalıntısı" ya da "birkaç çanak çömlek" zihniyetiyle bakan bir toplumuz. Oysa Antalya yöresinde dünyanın en eski medeniyetleri yaşamış. Bu medeniyetlere ait bir dizi eser de gün yüzüne çıkarılmış, belki çoğu çıkarılmayı bekliyor.

Peki kimler mi kurmuş Antalya Tanıtım A.Ş.'yi; işte kurucular listesi:   

- AKTOB (Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği)
- ALTSO (Alanya Ticaret ve Sanayi Odası)
- Antalya Ulaşım Hizmetleri Petrol Sanayi ve Ticaret A.Ş.
- ATAV (Antalya Tanıtım Vakfı)
- ATB (Antalya Ticaret Borsası)
- ATSO (Antalya Ticaret ve Sanayi Odası)
- BETUYAB (Belek Yatırımcıları Turizm Ortak Girişimi A.Ş.)
- IMEAK (Deniz Ticaret Odası)
- MATSO (Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası)

Alternatif yaratmak gerek

Rusya sorunu öyle kısa vadede çözülebilecek gibi görünmüyor. Yani Rus turistten şu anki görünüme göre hayır yok. Belki bu yüzden gelecek yılki turist sayısı bu yılkinin yaklaşık 4 milyon kadar altında kalacak. Bu eksikliği, başka ülke turistleriyle kapatabiliyorsak kapatalım; kimsenin buna itiraz edeceği yok. 

Ama, işte Antalya Tanıtım A.Ş. gibi girişimleri çoğaltarak, turizmi biraz çeşitlendirme yoluna gitmek gerek. Bunu, bugünden yarına yapamayız tabii ki. Hem, Rusya krizi ve gelen turist sayısında azalma olmasa bile bunu yapmak durumundayız. Ama önce bizim turizm algımızı değiştirmemiz, çeşitlendirmemiz ve "deniz-kum-güneş" bağımlığından kurtulmamız gerekiyor. Öncelikle kendimizi ikna edebilmeliyiz ki, başkalarını ikna edebilme şansımız olsun. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar