" Eline sağlık" demeyi bilmek gerekir
Şikayetler, şikayetler
Bir yöneticilik becerileri eğitiminde idim. Katılımcılarla “Y kuşağı”nın özelliklerini tartışıyorduk. Bir katılımcı “Bu Y kuşağı gençler hep takdir edilmek istiyorlar” diye yakındı. Ben de “Bu konuda
hepimiz bir Y-kuşağıyız. Kim takdir edilmek istemez ki” dedim.
Bir başka eğitimde katılımcının birisi yöneticisinden şikayet ediyordu. “Her yaptığımı eleştiriyor. Hiçbir şeyden tatmin olmuyor. Günün sonunda bir teşekkür etmiyor. Bir keresinde kulak
misafiri olmuştum. Bizler hakkında şöyle konuşuyordu. “Zaten yaptıklarının karşılığını aybaşı gelince alıyorlar. Bir de ekstra teşekkür etmek niye ki?”. O zaman anladım ki sözlüğünde böyle bir sözcük bulunmuyor.
Performans denklemi
İnsan kaynağı yönetiminde çok söz ettiğimiz bir denklem vardır. Buna “performans denklemi” deriz. Bir kişinin performansı iki faktörün çarpımına eşittir. Bunlardan birisi kişinin yetkinliği, diğeri ise kişinin motivasyonudur. Eğer bir kişinin performansını artırmak istiyorsanız, yetkinliğini artırabilirsiniz. Bu uzun soluklu bir çabayı gerektirir. Performansı artırmakta ikinci yol ise motivasyonu artırmaktır. Bu konuda da en önemli araç, kişiyi takdir etmektir; başarılarını görmektir.
Takdirin yolları
Takdir etmek, ödüllendirmek dendiğinde de insanların aklına gelen ilk şey para olmaktadır. Belki bundan dolayıdır ki, bilinçaltının etkisi ile, bazı yöneticiler ve patronlar takdir konusu gündeme gelince sessiz kalmayı tercih etmektedirler. Halbuki paradan daha değerli, maliyeti sıfır olan bir araç daha vardır. Bu, güzel Türkçemizin güzel bir deyişidir. Günün sonunda, yeri geldiğinde yürekten bir “Eline sağlık” sözü takdir konusunda çok büyük değer taşır.
Ne güzel bir deyiş
Size rapor üretmiş, size kahve yapmış, bir büyük satışı gerçekleştirmiş, çok güzel insanları işletmenize kazandırmış bir çalışanınıza söylenen “Eline sağlık” sözü çok şeye değer.
Düşündüğünüzde, ne kadar hoş ve anlamlı bir söz olduğunu görürsünüz. Kişiye sağlık diliyorsunuz. Bundan daha değerli bir şey var mı? “Elin sağlıklı olsun ki, böyle güzel şeyler yapmaya devam et” diyorsunuz. Sürekliliğe bir temenni, bir övgü vardır bu güzel deyişte.
Maaş veriyoruz ya...
Evet çalışana, çalışmasının karşılığı ücret denen bir para verilir. Belki ayın sonunda kişiye verilen maaşa, takdirin bir göstergesi olarak bakabiliriz. Ama bu, işveren ile çalışan arasındaki bir iş akdinin gerektirdiği bir yasal zorunluluktur. Yaşamı sıradanlıktan çıkarmak gerekir. Ve insanın takdire hep ihtiyacı vardır. Tamamlanan bir işin sonunda, günü kapatırken, karşı taraftan gelecek bir
içten “teşekkür”, “eline sağlık” dileği kişinin yorgunluğunu biraz olsun hafifletebilir. Sıradaki işe, gelecek güne sizi hazırlamak için adeta bir dopingdir.
Kişilere teşekkür etmek, onları takdir etmek, “eline sağlık” demek sadece iş dünyasında kullanacağız bir davranış değildir. Özel yaşamda da bunu deneyin, çok büyük yararını göreceksiniz.
Sonuç
İnsanları takdir etmek konusunda cimri davranmayınız. Hepimizin takdire ihtiyacı vardır. Takdir edilmek konusunda hepimizin bir Y-kuşağı olduğu gerçeğini unutmayınız.. Her fırsatı yakaladığınızda
elemanlarınıza teşekkür edin, onları takdir edin. Hiçbir şey yapamıyorsanız, onun gözlerinin içine bakarak “eline sağlık” deyin. Bu yazıyı okumanız bitince bunun ilk denemesini yapın.
Yaptınız mı? Dilinize sağlık...