Quaresma sorumluluk alınca

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Görünen o ki, Beşiktaş Teknik Direktörü Carlos Carvalhal yerinde izlediği Trabzonspor - Inter Şampiyonlar Ligi maçında bordo-mavili takımdan epey etkilenmiş. Hoş, Trabzonspor o maçta etkilenilmeyecek gibi değildi ama eksiklerin de etkisiyle "kalan sağlardan" bir takım çıkaran Carvalhal, Almeida hariç tam bir deplasman yapılanması sürdü sahaya. Açık söylemek gerekirse, siyah-beyazlı takım bu sezon oynadığı derbilerde hem Fenerbahçe'yi hem de Galatasaray'ı rahat biçimde geçebilecekken kenar yönetimden kaynaklanan problemler nedeniyle 6 yerine sadece 2 puan aldı. Aynı kenar yönetim Trabzonspor maçında oyuna müdahalesi sonrası Beşiktaş'a bir anlamda galibiyeti getirdi ancak beni yine memnun etmedi. Bu aşamada sivri eleştirilerimizi törpülüyor isek, bunun sebebi eksik ve hazır olmayan futbolcuların varlığı. Veli, Necip, Simao gibi kilit isimlerin yokluğu Fernandes, İbrahim Toraman ve Ekrem gibi uzun süredir olmayan futbolculara forma şansı tanıdıysa da bu futbolcuların kondisyon eksikleri özellikle ikinci 45 dakikada epey göze battı. Karşılaşmaya Beşiktaş 4-3-3 dizilişinde başlarken, Trabzonspor teknik direktörü Şenol Güneş'in tercihi 4-2-3-1 oldu. Siyah-beyazlılar rutin dizilişlerinde en büyük akıcılığı her iki kanattaki Simao ve Quaresma'nın orta sahaya yaklaşıp top alışıverişine girmesi ile sağlıyordu. Rakip prese presle karşılık veren Trabzonspor olunca, pası "dostlar alışverişte görsün" kabilinden yapan Ekrem'in bu alandaki yetersizliği Trabzonspor'un ekmeğine yağ sürdü. Bordo-mavili takımın baskısı Beşiktaş'ı her dakika biraz daha geriye iterken maçın gidişatında iki önemli ismin yaptıkları ve yapamadıklarıyla öne çıktıklarını gördük. Birincisi, belki de İ.B. Belediyespor ile oynanan kupa finalinden bu yana ilk kez sorumluluk alarak oynayan Ricardo Quaresma'nın performansı. Diğeri ise böyle bir kontratak planında asla randıman ver(e)meyeceği bilinen Hugo Almeida'nın verimsizliği. Carlos Carvalhal, "bile bile lades" deyimini biliyor mu orası muamma ancak Almeida'ya takım içinden bir alternatif oluşturması gerektiği aşikâr.

Maç içerisinde iki takımda görevlerini eksiksiz yapan futbolculara da değinelim ki, çabaları bir anlamda karşılıksız kalmamış olsun. Trabzonspor adına kaleci Tolga pek çok önemli pozisyonda takımı adına maça ağırlığını koyarken, Beşiktaş'ta bu isimler Egemen ile Quaresma oldular. Bordo-mavili takım Beşiktaş'ın kalabalık savunmasına bilindik hücum planıyla atak geliştiremedi çünkü Burak Yılmaz'ın kaçabileceği boş alanlar son derece kısıtlıydı. Buna rağmen genç golcü zaman zaman alışılmış görüntüsünün dışına çıkarak hedef santrfor gibi oynadığında siyah-beyazlı savunmanın yerleşim yanlışlarına düştüğünü de gördük. Elbette, Carvalhal'e getirdiğimiz eleştirinin bir benzerini Burak konusunda Şenol Güneş'e de getirmemiz gerekiyor. Burak'ın suskun kaldığı maçlarda Trabzonspor'un "elleri bağlı bir boksöre" benzemesi bordo-mavili takımın geleceği açısından acil çözülmesi gereken bir sorun. Aksi halde Trabzonspor'un hedeflerine yürümesi epey zor olacak. Hakem Fırat Aydınus maç içerisinde topu mümkün olduğu kadar oyunda kalmasına gayret etti. Bunu yaparken de Beşiktaş - Galatasaray derbisinin hakemi Cüneyt Çakır'dan çok daha başarılı oldu. Şahsi kanaatim tartışılmalı iki kararından; penaltıda doğruya yakın, gol iptalinde (Egemen'e yapılan faul) yanlışa yakın durdu.

[12. HAFTANIN SEYRİ]

Aslan kazanırken yara aldı

Spor Toto Süper Lig'in 12. haftasında Galatasaray, kendi sahasında Sivasspor'u ağırladı. Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'da oynanan karşılaşmayı sarı-kırmızılı takım 9 kişi kalmasına rağmen 2-1 kazanarak üç puana uzandı. Karşılaşmada Galatasaray'ın gollerini 45. dakikada Engin Baytar ve 59. dakikada penaltıdan Milan Baros kaydetti. Sivasspor'un 70. dakikada Erman Kılıç ile bulduğu gol ise Rıza Çalımbay'ın öğrencilerinin puan almasına yetmedi. Galatasaray'dan 82. dakikada Engin Baytar, 89. dakikada ise Elmander kırmızı kart görerek takımını sahada 9 kişi bıraktı. İki futbolcu da direk kırımızı kart görerek oyun dışında kalırken alacaklar ceza ise şimdiden merakla beklenmeye başladı.

Samsunspor sürprizi

Spor Toto Süper Lig 12. haftasında Samsunspor sahasında Medical Park Antalyaspor ile karşı karşıya geldi. Ligde 10 haftadır galibiyet yüzü göremeyen Samsunspor, karşılaşmanın 3. dakikasında Aristide Bance'nin attığı golle mücadeleyi 1-0 kazandı. Geçen hafta İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u yenerek 8 haftalık galibiyet özlemini sonlandırmayı başaran Antalyaspor ise Samsunspor maçında erken gelen golü telafi edemeyince zorlu deplasmandan puansız ayrılmak zorunda kaldı. Bu sonucun ardından ilk haftadan sonra ilk kez galibiyet alma başarısı gösteren Samsunspor puanını 11'e yükseltirken Medical Park Antalyaspor ise 13 puanda kaldı.

Fenerbahçe tekledi

Spor Toto Süper Lig'in 12. haftasının açılış maçında Fenerbahçe, deplasmanda Gençlerbirliği ile karşı karşıya geldi. İki takım da yakaladığı az sayıda gol pozisyonunu skora dönüştüremeyince mücadele başladığı gibi 0-0'lık eşitlikle sona erdi. Öte yandan Fenerbahçe'de Emre'nin, Gençlerbirliği'nde ise Azofeifa'nın birer şutu direğe çarpıp oyun alanına geri döndü. Bu sonucun ardından Fenerbahçe ligde 25 puana yükselirken Gençlerbirliği ise puanını 16'ya çıkarttı. Aykut Kocaman, Gençlerbirliği maçı için belirlediği 19 kişilik kadroya, Mehmet Topuz, Serkan Kırıntılı Dia ile sarı kart cezalısı Bekir İrtegün ile Orhan Şam'ı almadı. Gençlerbirliği cephesinde ise sakat futbolcu bulunmazken, kart cezalısı Yasin takımdaki tek eksik futbolcu oldu.

Nobre ile gelen 3 puan

Spor Toto Süper Lig'de 12. hafta maçında Orduspor ile Mersin İdman Yurdu takımları kozlarını paylaştı. 19 Eylül Stadı'nda oynanan karşılaşma, konuk ekip Mersin İdman Yurdu'nun 1-0 üstünlüğü ile sona erdi. 63. dakikada Orduspor savunmasını dengesiz yakalayan Mersin İdmanyuru'nda Wissem Ben Yahia, sağ kanattan ceza sahasına yönelen Mert Nobre'yi gördü. Brezilyalı golcü köşeye gönderdiği sert topu filelerle buluşturmayı başardı. Bu sonucun ardından Orduspor 17 puanda kalırken, Mersin İdmanyurdu ise 18 puana yükseldi. Galatasaray ve Trabzonspor karşısında aldığı beraberliklerle dikkat çeken Mersin ekibi yenilmezlik serisini de 4 maça çıkardı.

Ankaragücü 90'da yıkıldı

Spor Toto Süper Lig'de 12. hafta mücadelesinde Eskişehirspor kendi evinde Ankaragücü'nü son dakikada devirdi. Ligin dibinden kurtulmak isteyen Ankaragücü ile üst sıralara yükselmek isteyen Eskişehirspor'un karşı karşıya geldiği mücadelede adeta bir gol düellosu şeklinde geçti. Karşılaşmada ev sahibi ekibin golleri 28.dakikada Kamara, 44'te Özgür Çek (k.k.) ve 90'da Diego'dan gelirken, Ankaragücü'nün sayılarını 72'de Aybars ve 75'te Ergin Keleş kaydetti. Sarı-lacivertliler, ikinci yarıda çok sayıda pozisyonu cömertçe harcadılar. Alınan bu sonucun ardından Eskişehirspor puanını 17'ye çıkartırken konuk ekip Ankaragücü ise 4 puanda kaldı.

İ.B. Belediyespor bildiğiniz gibi

Spor Toto Süper Lig'in 12. haftasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor, kendi sahasında Gaziantepspor'u ağırladı. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan karşılaşmayı lacivert turunculu ekip 3-1 kazanarak haftayı üç puanla kapattı. Karşılaşmada İstanbul ekibinin golleri 26 ve 68. dakikalarda Doka ve 42. dakikada Cihan Haspolatlı'dan gelirken Gaziantepspor'un 47. dakikada Olcan ile bulduğu tek gol galibiyet için yeterli olmadı. Böylelikle İstanbul Büyükşehir Belediyespor, A Milli Takım'a gönderdiği hocaları Abdullah Avcı'dan yoksun çıktığı ikinci karşılaşmada Arif Erdem yönetimiyle ilk galibiyetini aldı. Bu sonucun ardından İstanbul Büyükşehir Belediyespor puanını 21'e yükseltirken Gaziantepspor ise 10 puanda kaldı.

HAFTANIN TAKIMI: İ.B. Belediyespor

HAFTANIN İNCİSİ: "Seyircilerimizin sakin olmalarını istiyorum, çünkü hakem kararları haklıydı." Fatih TERİM

KARE AS:   Diomansy Kamara (Eskişehirspor)

    Ricardo Quaresma (Beşiktaş)

    Doka Madureira (İ.B. Belediyespor)

    Jerry Akaminko (Manisaspor)

GOL KRALLIĞI:      13 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)

    7 Gol - Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

6 Gol - Mert Nobre (Mersin İdman Yurdu)

5 Gol - Gökhan Ünal (Kayserispor)

    5 Gol - Doka Madureira (İ.B. Belediyespor)

TEKNİK ANALİZ

(Manisaspor - Kayserispor)

Manisapor'da zirve yürüyüşü

Teknik direktörü Kemal Özdeş önderliğinde bu sezon Süper Lig'in en fazla dikkat çekici takımlarından biri olmayı başaran Manisaspor, evinde karşılaştığı Kayserispor'u da 1-0'lık skorla geçerek lig üçüncülüğüne yükseldi. Henüz maç başında Ömer Erdoğan ile öne geçen Manisaspor, baskısının devamında başka gol bulamayınca giderek daha kontrollü bir anlayışa büründü. Gol yollarında yaşadığı sorunla gündemde olan Kayserispor ise çabalarının karşılığında gol bulamadı. Ege temsilcisi 4-2-3-1 dizilişinde ileri uçtaki Isaac'i Simpson, Ömer ve Yiğit Gökoğlan ile destekledi. 4-3-3 sistemiyle sahaya çıkan Kayserispor'da ise Amrabat'ın çabaları takımına gol getirmedi. Okay da takımı adına zaman zaman olumlu işler yaptı.

Spor Toto Süper Lig 2011/2012 Puan Durumu Puan Durumu

  O G B M A Y P

1. Fenerbahçe 12 7 4 1 16 9 25

2. Galatasaray 12 6 4 2 17 10 22

3. Manisaspor 12 6 4 2 13 8 22

4. İ.B Belediyespor 12 6 3 3 19 13 21

5. Beşiktaş 12 6 3 3 16 13 21

6. Trabzonspor 12 5 5 2 17 12 20

7. Mersin İdman Yurdu 12 5 3 4 14 13 18

8. Orduspor 12 4 5 3 10 8 17

9. Eskişehirspor 12 5 2 5 15 15 17

10. Bursaspor 11 4 4 3 15 10 16

11. Gençlerbirliği 12 4 4 4 15 17 16

12. Sivasspor 12 4 3 5 16 21 15

13. Kayserispor 12 4 1 7 14 16 13

14. M.P. Antalyaspor 12 3 4 5 10 14 13

15. Samsunspor 12 2 5 5 9 15 11

16. Gaziantepspor 12 2 4 6 11 15 10

17. K.D.Ç. Karabükspor 11 2 2 7 11 16 8

18. Ankaragücü 12 1 2 9 13 26 5

HAFTANIN MAÇI

(Trabzonspor - Beşiktaş)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Trabzonspor  :      80.750.000 euro (31 futbolcu) Trabzonspor  : 26.4

Beşiktaş  :     115.050.000 euro (29 futbolcu) Beşiktaş  : 25.8

NOT: Karabükspor - Bursaspor karşılaşması değerlendirmede yer almıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016