Putin gezisi sonrası nakliyeciden kota artışı için toplantı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Uluslararası Nakliyeciler Derneği UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Putin’in ziyareti sonrasında ilk olumlu gelişmenin 9 Aralık’ta yapılacak taşımacılık sorunlarında ele alınacağı toplantıda gündeme geleceğini belirtti. Şener, bu toplantıda TIR’larımıza Rusya tarafından verilen yıllık 9 bin geçiş belgesinin, 40 bine çıkarılması taleplerini müzakere masasına koyacaklarını açıkladı. Bu bugünkü geçiş belgelerinin 4.4 kat artması anlamına geliyor. 

Arkadaşımız Aysel Yücel’in haberinde görüşleri yer alan Fatih Şener, “İki ülke arasında ticaret artacaksa taşımacılık sorunlarının çözümü şart” diyerek, kotalar nedeniyle Rusya’ya ihracattaki 2.5 milyar dolarlık karayolu taşımasında yabancılara 150 milyon dolar ödendiğini açıkladı. Buna kota kısıtlığı nedeniyle Ukrayna, Moldova ve Romanya TIR’larının yaptığı taşımaların neden olduğu bilgisini de verdi. 

Putin gezisi sırasında Türk-Rus Ekonomi Bakanlarının verdiği kahvaltı sırasında Rus Ekonomi Bakanının konuya yapıcı yaklaştığını belirten Şener, “Bu işin mağduru ekonomi bakanlıkları, sonuçta faturayı onlar ödüyorlar. Bu nedenle iki bakanın da çözümden yana olduğunu gördük. O yüzden 9 Aralık toplantısında olumlu sonuç alma umudundayız” değerlendirmesini yaptı. 

UND taşımacılık alanında kotalar ve sorunlar yaşadığımız Rusya’nın yanında hem İran’la hem de AB ülkeleri ile yaşadığımız sorunların çözümü için sorunlarla ilgili çalışmalar yapıp, çok yönlü girişimde bulunuyor. 

Türkiye-Rusya dış ticareti birkaç gün önce yazdığım gibi dengesizlik içeriyor. 26 milyar dolar hacimdeki dış ticaretimizde ithalatın payı yüzde 78.8 iken, ihracatımızın payı yüzde 18.2 seviyesinde kalıyor. Oysa, Özal, Sovyetler Birliği döneminde doğalgaz alımını başlatırken, bunun ödemesinin yüzde 70’inin mal ve hizmetlerle yapılması koşuluna bağlayarak dengeli bir ticaret başlatmıştı. Bu da bizim bu ülkeye hem tarım ve gıda ihracatımızı artırdı, hem de taahhüt sektöründe Rusya’da 20 milyar dolara ulaşan bir büyüklüğe ulaşmamız sonucunu getirdi. Şimdi de iyi ilişkiler döneminde, iki ülke arasında 100 milyar dolarlık dış ticaret hacmi hedeflenirken, başta taşımacılık olmak üzere birçok alanda iyileştirmelere ihtiyaç var. Gümrüklerdeki sorunların aşılması için çalışmalar yapılması da bunlardan biri. Bir diğeri de tarımsal ürün ihracında doğru ve engelleyici olmayan normlar geliştirilmesi olacaktır. 

Putin ziyaretiyle başlayan Türkiye- Rusya sıcak ilişkileri, yeni boru hattı inşası, doğalgaz fiyatlarında indirime gidilmesi gibi yeni olumlu adımlara yol açtı. Şimdi TIR geçiş belgelerinin artırılarak, kendi ihraç malımızı kendimizin taşıyacağı bir sonuç için de masaya oturulacak. 

Bütün bunların sonucunda Rusya- Türkiye dış ticaretindeki dengesizliği ortadan kaldırma yolunda, yeni anlaşmalar yapılmalı, yeni adımlar atılmalıdır. Bire dört olan ihracat ithalat içeren dış ticaret dengesinin çarpıklığı, ancak bu şekilde belli oranda düzelebilir. İki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık dış ticaret hedefi ancak dengeli hale getirilebilirse, iki taraf içinde doğru temellere oturabilir. Putin ziyareti sırasında esen olumlu hava ancak, atılacak yeni adımlarla sağlıklı bir sonuç verebilir. 

GÜNGÖR Ağabey’i tebrik... 
“Marifet iltifata tabidir”. Bu yılın Sedat Simavi Gazetecilik ödülü DÜNYA ve MİLLİYET’te yazıları yayınlanan Güngör Uras’a verilecek, seçici kurul bu konuda kadar vermiş. Gazetemizde her gün yazılarıyla bizi ekonomik konularda aydınlatan Güngör Ağabey’i kutlar, başarılarının devamını dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar