Proje üretmek, girişimcilik için yaş sınırı yok..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]


 

 

"Melek Yatırımcılar kanatlarını açıyorlar." başlıklı yazımı okuyan Gazetemiz okurlarından Latif Mutlu ile hafta içinde Bilgi Üniversitesi'nde bir araya geldik.
Latif Beyi ilk kez 1992 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığım döneminde tanımıştım o zaman İSTEK Vakfı'nın Koordinatörlüğü'nü yapmaktaydı.
İlişkimiz o günden bugüne kadar derinleşerek süre geldi.
TOSYÖV olarak 2004'te yılın girişimcisi ödülünü vermiştik ardında da mütevelli üyeliğini önerdik oy birliği ile seçildi.
Sizlere öncelikle Latif Mutlu'yu kendisinin anlattıklarından özetleyerek tanıtmakta yarar görüyorum.
Latif Bey " 1924 Nazımiye doğumlu. Türkiye'nin ilk petrol boru hattının kurucu müdürlüğünü yaptı. 14 yıl Petrol Ofisi'nde çalıştı.
1965'ten de bu yana eğitimin içinde. Özel Akademi ve yüksekokullarda genel sekreterlik, genel müdürlük yaptı. Özel yükseköğretim kurumlarının 1972'de Anayasa Mahkemesi kararıyla devletleştirilmesi üzerine, Kıbrıs'ta özel üniversite kurmak üzere girişimde bulundu, KKTC'den izin aldığı halde, Ankara bu kararı onaylamadı. Tüm bu olumsuzluklara karşın girişimcilikten hiç vazgeçmedi,
1979 yılında Bursa' da elektrikle karbondioksit üretimi için tesisler kurdu.
 1983 yılında ise Bolu'da Türkiye'nin ilk doğal karbondioksit tesisini işletmeye açtı. Niğde Bor'da doğal karbondioksit için sondaj çalışmalarını sürdürerek Türkiye'de karbon dioksit üretim sistemini değiştirerek diğer üreticilere de kendi yöntemlerini kullanmaları için izin verdi. 1992'de tekrar eğitime dönerek İstanbul Eğitim ve Kültür Vakfı okullarında 3 yıl kadar genel müdürlük yaptı. Yeni bir üniversite kurma girişimlerini sürdürdü ancak izin alamadı.
Bu kez, İngiltere'deki iki devlet üniversitesinden aldığı yetkiyle ve onlar adına İstanbul'da üniversite düzeyinde eğitim veren kurslar açmak üzere MEB'den ruhsat aldı. Basında, korsan üniversite, gizli üniversite manşetlerine hedef olunca, kursların açılmasına izin veren MEB ile YÖK kursların kapatılması ve kurucu Latif Mutlu'nun cezalandırılması için ayrı ayrı dava açtılar.
Yılmadı, 1995'te Bilgi Eğitim ve Kültür Vakfı'nı kurdu. 1996'da TBMM'nin kabul ettiği kanunla İstanbul Bilgi Üniversitesi resmen kuruldu.
Halen bu üniversitenin Kurucular Kurulu Onursal Başkanı ve vakfın yönetim kurulu üyeliğini yapmakta.
Latif Mutlu gerçekten çok yönlü bir kişi, 9 Kitabı pek çok makale ve bildirisi bulunuyor.
3 kitabı ABD Kongre Kütüphanesi'nde, 9 patenti var, 1 patenti ise uluslararası nitelikte. Üretken bitmeyen tükenmeyen enerjisi ile sürekli bilimsel araştırmalar yapan araştırmacı aynı zamanda başarılı bir girişimci.
2010 Eylül ayında İstanbul'daki Uluslararası Fizik Kongresi'nde Fiziğin Termodinamik kanunlarını değiştirmek amacıyla; Fiziğin temel kanunlarından olan "Termodinamiğin, Enerjinin korunumu ile Entropi kavramlarının yanlış temeller üzerine kurulduğu için değiştirilmesini hedef alan bilimsel bir bildiri sunmuş.
2011 Şubat ayında  ise Türk Patent Enstitüsüne, "İstanbul boğazındaki kitlesel su akıntılardan elektrik üretimi için" patent talebinde bulunmuş ve patent sahibi olmuş..
Gördüğünüz gibi gerçekten çok yönlü sınır tanımayan bir kişiliği var.
Melek Yatırımcılara sunacak duruma gelen projesinden söz etmeye başlayınca şaşırıyorsunuz, inanılmaz bir hafızaya sahip, pırıl pırıl bir zekası var, inanın konuşurken hayranlığınızı gizleyemiyorsunuz.
Projenin özü " Yer çekimi kuvvetinden elektrik enerjisi üretmek"
Elektrik üretim projesi " Buharlaşma- yoğunlaşma ve yer çekim esaslı elektrik enerjisi üretim sistemi"nden oluşmakta.
Buharlaşmayı ve yoğunlaşmayı sağlayarak 4-5 metre yüksekliğinde bir kuleden yer çekim kuvvetiyle düşürülen sudan türbin aracılığıyla elektrik üreten bir sistem den oluşuyor.
Akaryakıt istasyonlarında, sitelerde kurulup üretim yapabilecek bir sistem.
Proje üretmek, girişimcilik için yaş sınırı yok.
Latif Bey'in bu projesine finansal destek bulmasıyla projenin ticari değer kazanmasını bekliyor. Melek Yatırımcılar, size ilginç ve ticari değeri yüksek yatırım yapılabilecek bir proje öneriyorum.
Haydi hayırlısı...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar