Profesyonel bir iş insanı olmak

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Yücel Uygun - DBA Consulting ve Danışmanlık

“Görevinizi ödülün üstünde tutun.”
Konfüçyüs

İş dünyasında profesyonel bir yapıya sahip olmak, çalışanın saygınlığını artırır, başarı basamaklarını daha kolay tırmanmasını sağlar ve aynı zamanda müşteri saygınlığının da oluşması için zemin hazırlar. Türk kültür yapısını incelediğimizde çoğunlukla profesyonellikte zorlanan bir yapıya sahip olduğunu görebiliyoruz. Bu sebepten ister patron, yönetici olsun veya çalışan olsun bireyin profesyonel bir tutuma sahip olması için kendini geliştirmesi, bu konuda ilgili kaynaklardan yararlanması büyük önem taşıyor. Bir işletmedeki profesyonel bir yaklaşım tarzı üst yönetim kademelerinde başlıyor ve alt birimlere doğru ilerliyor.
Profesyonel bir iş insanı, çoğunlukla bilgi odaklıdır ve sürekli gelişime açıktır. Dedikodu ortamlarından uzak durur ve işle ilgili herhangi bir tartışmayı kişiselleştirmeden fikirler üzerinden yürütür. İş dünyasındaki profesyonel bir çalışanın sahip olması gereken başlıca diğer özellikler aşağıdaki gibidir:

- İş tanımını tam manasıyla yerine getirir ve ek sorumluluk alır

Günümüzde bazı işletmelerde hâlâ personelin iş tanımı bulunmuyor veya yeterince açık olmuyor. Birim yöneticilerinin burada devreye girerek konuyu çözüme kavuşturması gerekiyor. Günümüzdeki modern yönetim anlayışında iş tanımlarının sınırları silik bir şekil almıştır. Bu sebepten yönetim sistemi, çalışanın iş tanımında yazan maddeleri yerine getirmesinin yanında ek sorumluluk almasını da istiyor. Bu yönetim anlayışı bir kenara, normal şartlarda da kendisini geliştirmek isteyen ve işinde yükselmek isteyen bir çalışan ek sorumluluk almak konusunda zaten istekli olmalıdır.

- Hatasını kabul eder

Günümüzde hatasını kabul eden çalışan bulmak zor dersem yanlış olmaz diye düşünüyorum. Bunun çoğunlukta olan sebebi; korku kültüründe yetişmiş bir toplumuz ve daha küçükken bize hata yapmak veya bazı konularda başarısız olmak çok yanlış bir şey gibi öğretildi. Ve hataların veya başarısızlıkların bize getirisinden/öğretisinden hiç bahsedilmedi. Oysa hatayı kabul etmek en önemli erdemlerden biridir ve bireyin özgüveninin bir göstergesidir. Ve yapılan hatalar, ders alındığı sürece bize çok şey öğretir. Hatasını kabul eden bir yönetici veya personel organizasyon içinde güven kazanır. Güven ise bireyin iş yaşamındaki saygınlığı için en önemli unsurların başında gelmektedir.

- Verdiği sözleri tutar

Çalışanın verdiği sözü tutması, yine kendisine olan güvenin tazelenmesini sağlar. Her tutulmayan söz, çalışanın kariyerinde önemli bir çatlak oluşturur. Yönetici verdiği sözleri tutmaz ise, gelecekte ekibin kendisine olan güvenini tamamen yitirecektir ve yönetimsel sıkıntılar baş gösterecektir. Satış temsilcisi verdiği sözleri tutmaz ise, gelecekte aynı müşterisine bir daha satış yapamayacaktır ve sürdürülebilir bir başarıya imza atamayacaktır vb.

- Konfor alanını terk eder

Her fırsat bulduğumda, bu sözü eğitimlerimde tekrarlıyorum. Yaşamımızdaki konfor alanımız daraldıkça, başarı çizgimiz yükseliyor. Günümüzde amatör davranışların birçoğu insanların konfor alanından çıkamamaları sonucu oluşuyor. Randevuya veya toplantılara geç kalınması, işe zamanında başlayamama, iş yerini erken terk etme, e-maillere geri dönememe, raporları zamanında hazırlayamama vb. Yaşamımızda konfor alanı içinde yaşamak büyük bir tuzaktır. Zihninde büyük resmi ile dolaşan vizyon sahibi çalışanlar, konfor alanını rahatlıkla terk ederler. Çünkü konfor alanının içinde miskinlikten ataletten başka bir şey yoktur. Ataleti yenmeye çalışmanın en iyi yollarından biri, erken kalkmak ve güne sporla/kitapla başlamaktır.

- Zamanını iyi yönetir

Zaman yönetiminin de güne erken uyanmakla başlayacağına inanıyorum. Birçok kişi, gelecekte daha çok zamanının olacağına veya zamanı biriktireceğine inanıyor ve zaman yönetimi konusunda bilinçsizce davranabiliyor. Erken kalkan, gününü planlayan, ajanda kullanan çalışanlar zaman yönetimi konusunda daha başarılı oluyor. Her geçen zaman o kadar değerli ki, Dostoyevski bu durumu “Hayata yeniden başlasaydım saniyelerin nabzını tutardım” diyerek çok güzel bir şekilde özetlemiş. Zamanını disiplinli bir şekilde yöneten çalışanlar ayrıca sosyal yaşamları için de kendilerine daha çok zaman ayırabiliyor. Disiplin özgürlüğe giden yoldur. İşimizi profesyonelce disiplinli bir şekilde yerine getirdiğimizde, özel yaşamımızda da daha berrak bir zihne sahip olmamız muhtemeldir.

Profesyonel bir iş insanı olmak için, yukarıdaki maddelere; krizleri soğukkanlı bir şekilde yönetmek, iletişim sanatını iyi kullanmak, şikâyet odaklı değil çözüm odaklı olmak, kendini sürekli geliştirmek, okumak, (çok okumak) seminerlere, eğitimlere katılmak ve Konfüçyüs’ün de söylemiş olduğu gibi görevimizi ödülün üstünde tutarak, beklenen standardın üzerinde performans sergilemek gibi birçok ekleme yapabiliriz. Tüm bu maddeleri yerine getirmek konusunda istekli olabilmek için ise, öncelikle hayata dair büyük bir resme sahip olmak gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024