Profesör Ensar Yeşilyurt’tan yeni finansal oluşum önerisi…
Erkunt Traktörün çiftçiye özel finansman önerisi haberini okuyunca Prof. Ensar Yeşilyurt’un kooperatifler için geliştirdiği finansman modelini hatırladım. Konuştuğumda Yeşilyurt modeli geliştirme çalışması yaptıklarını benimde projeyi geliştiren eşit ortaklardan biri olmamı önerdi. Projenin detaylarından sözetti. Yeşilyurt’un “Belki ekonominin geleceği için beklenmedik katkı olur” dediği çalışmasını size sunmak istedim,
Son dönemde yerel seçime katılacak belediye başkan adaylarından bölgelerinde tarımsal alanda kooperatiflerle işbirliği yaparak, kooperatifçiliği geliştirme adımları atacakları açıklamaları yapılıyor. Arkadaşımız Yeşim Ardıç’ın haberinden traktör satışları için Erkunt Traktörün çiftçiye özel bir finansman modeli geliştirdiği bilgisini aldım. Bunlar bana iki yıl önce Pamukkale Üniversitesinde sohbet sırasında Profesör Ensar Yeşilyurt’un kooperatifler için geliştirmeyi düşündüğü finansman modelini hatırlattı. Onunla konuştuğumda önerdiği finansal modeli genişletici bir çalışma içinde olduklarını benim de katkıda bulunabileceğimi belirtti.
Ama önce haberde yer alan Erkunt traktörün çiftçiye özel finansman modeline değineyim. Yılda 18 bin traktör üreten Erkunt’un finansman modeliyle ilgili yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan şu bilgiyi veriyor:
“Girdi maliyetleri yükselen çiftçimiz, traktör yatırımı yapmakta zorlanıyor. Tarımsal üretimin devamını sağlamak için Erkunt Finansı devreye soktuk.5 yıl vadeli, düşük faizli, yılda tek ödemeli traktör kredisini devreye aldık. Çiftçi bugün geçmiş yıllara göre azalan kazancını traktöre yatırmaktansa, piyasadaki gelişmeler olumlu bir seyre dönene kadar cebinde tutuyor.”
Prof. Yeşilyurt, kooperatifler için geliştirdiği finansman projesini, şimdi daha geniş bir alana yayan bir şekle büründürmek istiyor.,
Hazırladığı kooperatif finansal destek sistemi şu adımları içeriyordu:
0-Kooperatifler belirli miktarda primi, emeklilik sistemi benzeri şekilde organize edilen yapıya öder.
0-Bu primler 3-5 yada7 yıl içeride kalır.
0-Bu sürede ödemelerin yüzde 25’i kadar devlet katkısı olur.
0-İlgili yıllar sonunda biriken miktar kaldıraç olarak kullanılarak kooperatifler kredilendirilebilir.
0-Böylece bankada sistem adına birikecek miktar teminat olarak kalacağı için, sıfır faizli ve/veya teminatsız kredi kullanarak büyük projelerini devlete yük olmadan gerçekleştirebilirler.
Şimdi bu projeyi genişletme çalışması yaptıklarını açıklayan Yeşilyurt, bu projeyi katılmak isteyen bütün ticari işletmeler için uygulanabilir bir modele dönüştürmek istediklerini söylüyor. Sisteme dahil olacak kurumların her ay sisteme 1000 lira koymaları karşılığında, devletin 250 lira koyacağı bir modeli için çalışma yaptıklarını belirtiyor. Kamudan bireysel emeklilik benzeri bir katkı bekleyen projesinin aslında yeni bir finansal araç olacağını, üstünde çalışıldığını belirtiyor Bunun devlete maliyetinin, dış borç faiz ve kur baskısı açısından değerlendirilmesi gerektiği önerisinde bulunuyor.
Bu konunun geliştirilmesi için çalışmalara katılmamı ve kamuya sunma konusunda eşit ortaklardan biri olmam öneri sinde bulunuyor. ”Belki ekonominin geleceği için beklenmedik bir katkı yapabiliriz” diyor.