Pozitif havanın tadını çıkarın
ABD’deki gereksiz borç tavanı konusunun şimdilik kapanması, piyasalar açısından olumludur. Fed 85 milyar dolarlık aylık tahvil alımına devam ediyor. Mart 2014’teki toplantıda tahvil alımlarında 10 milyar dolarlık bir azatlım bekleniyor. Japonya Merkez Bankası 75 milyar dolarlık aylık tahvil alımını sürdürüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın sabit faizli repo programı sürüyor. İngiltere Merkez Bankası’nın ekonomisti, düşük faiz politikasının gelecek sene de devam edeceğini söylüyor. Kısacası, beş yıldır devam eden kolay para dönemi yakın gelecekte de devam edebilir.
Küresel risk iştahının önemli göstergeleri, emtia zengini ülkeler ve bunların para birimleridir. Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerde, gevşek para politikasının sonuna gelindiği söylenebilir. Kanada ve Yeni Zelanda’dan sıkı para politikasına geçiş sinyalleri geliyor. Avustralya’daki faiz indirim sürecinin de bittiği düşünülüyor. Avustralya’da önümüzdeki aylarda bir indirim daha olabilir. Ancak bugünkü fiyatlamaya baktığımızda, piyasa bu indirime düşük bir olasılık veriyor. Sonuç olarak, bu ülkelerin para birimlerinin ve borsa endekslerinin yükselmesi, sahip oldukları ham maddelerin fiyatlarının artması risk iştahı açısından önemlidir. Yazıyı buraya kadar okuyan birisi, ‘‘Bize ne AUD, NZD, CAD gibi emtia paralarından’’ diye düşünebilir. Bu paraların Türk Lirası ile olan korelasyonları iyidir. Uzun zamandır devam eden istikrarlı bir ilişkileri var. Sonuç olarak, düşük faizle borçlanıp yüksek getiri isteyen yatırımcılar, bu tarz paralara yöneliyorlar. TL gibi paralar da bu yatırım ortamından faydalanıyor. Son bir aydır bu görülüyor.
Buna göre yatırımcılar nasıl bir sonuç çıkarabilir? Borsa endekslerinde bir miktar daha yukarı yönlü hareket olabilir. Gelişen piyasalara sermaye girişleri artabilir. Geçen haftadan beri, hafif de olsa, gelişmekte olan ülkelere sermaye girişi başladı. Emtia fiyatlarında yukarı yönlü ataklar görülebilir. Tabii emtialar denilince, akla ilk gelenler altın ve gümüş oluyor. Değerli metallerde, hem temel senaryoda hem de grafiksel açıdan değişiklik gerekiyor. Kağıt piyasa yani türev enstrüman piyasasında satış baskısı devam ediyor. Altın ve gümüşün fiziksel piyasalarında(spot piyasalarında) önemli hareketler var. Çin’in altın, Hindistan’ın gümüş talebinde ciddi bir artış görülüyor. Yılın ilk dokuz ayındaki rakamlar bunu gösteriyor. Altının zayıf ellerden güçlü ellere geçmesi iyidir. Tabii fiziki talebin artması, yeni bir yükseliş trendini başlatmıyor. Hareketin başlaması için fonların yeni alım pozisyonları açmaları gerekiyor. Fiziki talebin güçlü olması, altın ve gümüş fiyatlarında dip oluşumu açısından önemlidir. Fiyatlardaki uzun süreli dip oluşumu, yeni bir yükseliş için ön koşuldur. Altın ve gümüş de uzun süredir taban oluşturmaya çalışıyor. Kritik nokta; fonlar ‘‘Endeksler nasıl olsa düşmez’’ düşüncesinde oldukça, altın ve gümüşe yeni para girer mi?
Ocak ve şubat aylarında, bütçe ve borç tavanı görüşmeleri yine gündeme gelecek. Son bir aydır, Amerikalıların özellikle Cumhuriyetçilere yönelik tepkisi arttı. Bu anketlerden de görülüyor. Kasım 2014’te ara seçimler olduğu da düşünülürse, ocak ve şubattaki görüşmeler yeni bir belirsizliğe yol açmayabilir. Portföy yöneticileri, aralık ayının ilk haftasından sonra tatile çıkarlar. Kasım geçtikten sonra, yatırımcılar yeni fiyatlamalara girebilirler. Hava şimdilik güneşli. Tadını çıkarın.